Fietsbanden – buitenbanden

Fietswielen leggen het contact tussen de fiets en de weg. Vooruitkomen, sturen en remmen op de fiets, het gebeurd allemaal via de wielen. Een fietswiel krijgt bij regelmatig gebruik dan ook behoorlijk wat klappen te verwerken, welke voor veel slijtage van de binnen- en buitenband van de fiets kunnen zorgen. Het is daarom verstandig om voor kwalitatieve fietsbanden te kiezen welke tegen een stootje kunnen. In dit artikel uitleg over de verschillen tussen buitenbanden en waar je op moet letten bij het kopen van een fietsband.

Buitenbanden

De buitenbanden van je fiets hebben de grootste invloed op de grip van je fiets op het wegdek, het comfort en op de rolweerstand. De basis van buitenbanden bestaan uit een karkas van canvas, de soepelheid wordt bepaald door de weefseldichtheid van het canvas. Een dichter geweven karkas van canvas zorgt voor een hoogwaardigere en soepelere band welke een lagere rolweerstand heeft. Daarnaast verbetert een dichter geweven karkas de lekbescherming van een band, want de band is moeilijker te doordringen. Producenten duiden het aantal draden in ‘Ends Per Inch’ of ‘Threads Per Inch’, oftewel draden per inch, vaak levert dit maten op als 50 en 67 EPI per karkas op. Omdat een hogere dichtheid ook betekend dat de band zwaarder wordt ligt volgens de bekende fietsbanden producent Schwalbe de ideale dichtheid met een gering gewicht, lage rolweerstand en robuustheid tussen de 50 of 67 EPI.

Ter voorkoming van slijtage en veroudering van de fietsband, komt op het karkas een loopvlak van rubber. De kwaliteit van het loopvlak is van invloed op de grip op het wegdek, de slijtage van de band en bescherming tegen lekrijden. Bij een kwalitatieve fietsband loopt het loopvlak niet helemaal door tot over de zijkant van de band, waardoor de optimale soepelheid van de fietsband  gegarandeerd blijft. Tussen het loopvlak en het karkas zit meestal nog een antilekstrip, voor extra bescherming tegen lekrijden. Ook zorgt deze antilekstrip ervoor dat het loopvlak niet te dik hoeft te zijn ter bescherming voor lekrijden en het comfort en lage rolweerstand beter zijn.

Ten slotte worden er twee hoepels van staaldraden in het karkas gezet, welke er voor zorgen dat de fietsband op zijn plek om de velg blijft zitten. Bij een opvouwbare buitenband wordt hiervoor kunststofvezel gebruikt.

De maat van een buitenband is zowel in de lengte als in de breedte erg belangrijk. Er worden nog steeds verschillende maten gebruikt voor het aangeven van een bandenmaat. Hoewel er dertig jaar geleden afgesproken werd om de ETRTO-norm te gebruiken als standaardmaat voor Europese fietsbanden, zijn er toch nog steeds verschillende aanduidingen, onder meer door de Amerikaanse producenten die het liever in inches weergeven. We zullen hier de ETRTO-norm uitleggen. Een band met een maataanduiding van 28 x 1 5/8″ x 1 3/8″ heeft volgens de ETRTO-norm een maat van 37-622. Waarbij 37 de breedte van de band in millimeters aangeeft en 622 staat voor de diameter van de velg in millimeters. De velg is 28 inch in dit voorbeeld. Hieronder een overzicht van hoe de diverse maataanduidingen zich tot elkaar verhouden:

Type fietsNederlandse standaardETRTO-NormFranse standaard
Racefietsen28 x 1″23 – 622700 x 23C
Stadsfietsen28 x 1 5/8 x 1 3/837 – 622700 x 35C
Mountainbike26 x 1.7547 – 559Geen Franse maat
Elektrische fietsen28 “37 – 622

Fietsbanden test

De Fietsersbond heeft van verschillende producenten buitenbanden getest. De volgende banden kwamen als beste uit de test:

  • Schwalbe Big Apple (MTB/Stadsfiets), beste van de ballonbanden!
    Kenmerken: Goede rolweerstand en lekbescherming
  • Schwalbe Marathon Almotion (Trekkingfiets/Toerfiets), De nieuwste topband van Schwalbe met een zeer lage rolweerstand!
    Kenmerken: Grip, comfort en een lage rolweerstand
  • Schwalbe Marathon Plus (MTB/Stadsfiets), niet lek te krijgen!
    Kenmerken: Verrassend lage rolweerstand en geweldige lekbescherming
  • Continental Grand Prix 5000 (Racefiets)
    Kenmerken: Zeer goede lekbestendigheid, slijtage indicatoren en goede grip in de bochten. 

De volgende webshops verkopen goede fietsbanden van bekende merken: Bol.com & Fietsvakantiewinkel

Over Onlinefietser.nl

Alweer tien jaar geleden startten we met Onlinefietser.nl. Als fietsliefhebbers vinden we het leuk om onze ervaringen op de fiets te delen. Onze redactie bestaat uit wielrenners, MTB'ers en vakantiefietsers. Inmiddels reden we vele tienduizenden kilometers voor het testen van fietsen, fietskleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires.

We werken samen met verschillende webshops op affiliate basis. We ontvangen een kleine commissie door te linken naar producten van deze webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs echter hetzelfde, je ondersteunt Onlinefietser.nl in het schrijven van goede content door via één van deze links een aankoop te doen, maar uiteraard is dit niet verplicht.