Fietsen in de regen

Het regent, het regent de pannetjes worden nat. De mooie zomerdagen lijken voorbij en regen is er voor in de plaats gekomen. Een mooi moment om met de auto naar het werk te gaan en de racefiets ook maar weer in de schuur te zetten, zodat deze volgend jaar weer kan worden gebruikt voor een zomerse fietsrit. Mooi niet!!! Er zijn genoeg mogelijkheden om ook in de regen goed te fietsen zonder helemaal nat te regenen. Zo hoef je echt niet nat op je werk aan te komen en ook op de racefiets zijn er genoeg manieren om je te beschermen tegen de koude regen.

Fietsen in de regen | Wielrennen in de regen | Mountainbiken in de regen

Fietsen in de regen

Maar allereerst een paar tips om in de regen te fietsen (als gewone fiets / toerfietser):

  • Draag comfortabele ademende regenkleding.
  • Zorg voor goede spatborden op je voor- en achterwiel, deze voorkomen dat het opspattend water jou en degene die achter je fietst nat en vuil wordt. Daarnaast beschermt een spatbord tegen slijtage van de onderdelen op je fiets.
  • Houdt er rekening mee dat de ondergrond gladder is dan normaal, dus fiets voorzichtiger en ga rustiger de bochten door.
  • Zorg dat je remblokken tijdig vervangt. Zeker bij regen merk je nog sneller dat je remblokken versleten zijn, wat levensgevaarlijke situaties op kan leveren bij een noodstop. Controleer daarom regelmatig je remblokken, ze zijn versleten als er geen gleuven meer op de remblokjes zitten. Juist deze gleuven zorgen dat je ook bij regen nog normaal kunt remmen, bij het ontbreken er van gaat je remkracht dus vele malen achteruit. Naast het feit dat je remweg bij regen sowieso langer is.

Regenkleding voor fietsers

Indien je dagelijks naar je werk wilt fietsen, maar niet zeiknat daar wilt aankomen, dan is een goed regenpak de oplossing. De volgende webshops hebben een groot aanbod aan regenpakken. Het gaat dan niet om de kleffe plastic regenpakken waarin je bezweet aankomt, maar om regenpakken met ademende eigenschappen, zodat er geen broeikaseffect ontstaat in je regenpak.

Wielrennen in de regen

  • Ook hier geldt dat je op een gladder wegdek fietst, met hardere snelheden dan op een normale fiets. Je dient dus een bocht rustiger te nemen dan bij normaal weer. Rem niet in de bocht, maar juist voordat je de bocht bereikt.
  • Witte markeerstrepen en putten zijn extra glad bij regen, voorkom dus dat je daar overheen fietst.
  • Het verlagen van de bandenspanning zorgt voor meer grip bij regen.
  • Houdt rekening met een langere remweg (zie ook tip bij fietsen in de regen voor het tijdig vervangen van remblokken).
  • Monteer een ass-saver op je fiets, dit voorkomt dat je een natte en vuile streep van het opspattende water op je rug krijgt.

Regenkleding voor wielrenners

Wil je je beschermen tegen onverwachte regen, dan is het aan te raden om een regenjack mee te nemen. De meeste regenjacks worden geleverd met een tasje waarin je het fiets regenjack kunt opvouwen tot een klein bolletje en kunt opbergen in de achtervakken van je fietsshirt. Regent het al of verwacht je dat het gaat regenen, dan is het ook verstandig om je benen beter te beschermen tegen de regen en een lange waterafstotende fietsbroek aan te trekken.

Mountainbiken in de regen

  • Veel mensen schakelen over van racefiets naar mountainbike, omdat een mountainbike één van de fijnste fietsen is om in de regen en modder te rijden. Er zijn dan ook veel MTB’ers die maar wat graag in de regen gaan mountainbiken door de modder. Wat betreft fietstechniek komt het dus simpelweg neer op training.
  • Wel kun je wat doen aan je mountainbike kleding om het mountainbiken in de regen te veraangenamen. Een regenjack is aan te raden en nee dan bedoelen we niet zo’n plastic regenjack dat de regen wel buiten houdt, maar ondertussen zo warm wordt van binnen dat je er in gaat zweten. De huidige kwalitatieve regenjacks zijn zo ontwikkeld dat ze zorgen dat regendruppels niet binnenkomt, maar zweet wel naar buiten wordt afgevoerd. Onder dit regenjack kun je het beste een thermoshirt dragen met lange mouwen.

Regen Mountainbike kleding

Tijdens het mountainbiken kan je veelal terugvallen op de regenjacks die je ook op een racefiets zou gebruiken. Er zijn geen speciale regenjacks speciaal voor op de mountainbike. Wel zou je kunnen kiezen voor een iets stevigere stof, zodat het mountainbikejack niet direct scheurt als je achter een tak blijft hangen.

Over Onlinefietser.nl

Alweer tien jaar geleden startten we met Onlinefietser.nl. Als fietsliefhebbers vinden we het leuk om onze ervaringen op de fiets te delen. Onze redactie bestaat uit wielrenners, MTB'ers en vakantiefietsers. Inmiddels reden we vele tienduizenden kilometers voor het testen van fietsen, fietskleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires.

We werken samen met verschillende webshops op affiliate basis. We ontvangen een kleine commissie door te linken naar producten van deze webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs echter hetzelfde, je ondersteunt Onlinefietser.nl in het schrijven van goede content door via één van deze links een aankoop te doen, maar uiteraard is dit niet verplicht.