Fietsendrager racefiets

Het vervoeren van een racefiets met de auto is net zo eenvoudig als bij een normale fiets. Omdat een racefiets veel minder zwaar is zijn veel fietsendragers geschikt voor de racefiets. Er is dan ook niet een speciale racefiets fietsendrager. Veel mensen zijn bang voor het beschadigen van het frame van hun carbon racefiets en vragen zich dan ook af welke fietsendrager nou het meeste geschikt is voor de racefiets. Kan je nou beter kiezen voor een dak fietsendrager of trekhaak fietsendrager.

Carbon racefiets fietsendrager

Carbon is naast licht, stijf en sterk ook erg kwetsbaar. Als je met een carbon racefiets valt, kunnen er sneller dan bij andere materialen scheuren ontstaan in het frame. Hoewel het per merk en methode waarop het carbon is verwerkt verschilt hoe sterk een frame is, moet je altijd in gedachten houden dat een frame is gemaakt om te fietsen. Ontwerpers hebben dan ook geen rekening gehouden met de belasting op het frame bij het monteren van de racefiets op een fietsendrager. Er zijn dan ook een aantal punten waar je altijd rekening mee moet houden bij het monteren van een carbon racefiets op de fietsendrager.

  • Draai de frameklem niet te strak op het frame, vast is vast en door de klem te strak aan te draaien kunnen beschadigingen of zelfs een breuk ontstaan in het frame. De frameklem is enkel bedoeld om zijwaartse bewegingen tegen te gaan. Bij de wielen wordt de racefiets met name vastgezet aan de fietsendrager.
  • Beter is nog om te kiezen voor een fietsendrager waarbij de racefiets niet aan het frame wordt vastgezet
  • Beschadigingen of een breuk vallen niet onder de garantie! Zowel niet onder de garantie van de fietsendrager fabrikant als die van de racefiets

Dak fietsendrager of trekhaak fietsendrager?

Bij het vervoeren van een racefiets heeft een dak fietsendrager de voorkeur ten opzichte van een trekhaak fietsendrager. Een racefiets is vele malen lichter dan een normale fiets, je tilt een racefiets dan ook zonder al te veel

Bij het kiezen van een dak fietsendrager heb je twee keuzes:

  1. Bevestiging op de drop-out van de voorvork + het achterwiel
  2. Bevestiging met een klem aan het frame + bevestiging bij de wielen.

Bevestiging op de drop-out van de voorvork heeft de voorkeur, omdat dit gedeelte minder belast wordt dan een klem op het frame. Ook is de drop-out van de voorvork bij sommige carbon racefietsen gemaakt van aluminium. Aluminium raakt minder snel beschadigd en kan dus meer belasting hebben dan een carbon drop-out.

Welke dak fietsendrager voor de racefiets?

De voorkeur heeft dus een dak fietsendrager met voorvork bevestiging. Er zijn een aantal dak fietsendragers speciaal ontwikkeld voor het dragen van carbon racefietsen. De volgende dakfietsendragers hebben een voorvork bevestiging en zijn erg geschikt voor het veilig vervoeren van carbon racefietsen.

Waar laat je het voorwiel?

Als je de racefiets op een voorvorkdrager monteert zit je natuurlijk nog wel met de vraag waar je het v00rwiel laat. Hiervoor heb je twee mogelijkheden:

  • VoorwieldragerMet een speciale voorwieldrager vervoer je het wiel bovenop het dak van je auto
  • Wieltas Heb je nog ruimte om een wiel kwijt te kunnen in de auto? Met een wieltas vervoer je het wiel zonder dat je auto vies wordt

Toch je racefiets op een trekhaak fietsendrager vervoeren?

Veel wielrenners geven toch de voorkeur aan het vervoeren van de racefiets op een trekhaak fietsendrager. Het scheelt in de brandstofkosten en je hoeft de fiets niet het dak op te tillen. Daarnaast is een trekhaak fietsendrager ook geschikt voor het vervoeren van je normale fiets. Fietsendragermerk Thule speelt in op de vraag naar trekhaakfietsendragers voor carbon racefietsen met de EasyFold en VeloCompact. Bij deze trekhaak fietsendragers is het niet mogelijk om de frameklemmen verder vast te draaien dan 4nM. Hierdoor wordt de frameklem nooit te strak aangedraaid. Afhankelijk van het model fietsendrager, kan je twee tot drie racefietsen vervoeren.

Over Onlinefietser.nl

Alweer tien jaar geleden startten we met Onlinefietser.nl. Als fietsliefhebbers vinden we het leuk om onze ervaringen op de fiets te delen. Onze redactie bestaat uit wielrenners, MTB'ers en vakantiefietsers. Inmiddels reden we vele tienduizenden kilometers voor het testen van fietsen, fietskleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires.

We werken samen met verschillende webshops op affiliate basis. We ontvangen een kleine commissie door te linken naar producten van deze webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs echter hetzelfde, je ondersteunt Onlinefietser.nl in het schrijven van goede content door via één van deze links een aankoop te doen, maar uiteraard is dit niet verplicht.