Fietsendrager

In dit artikel vind je tips voor het kopen van een fietsendrager. Deze keuze is onder meer afhankelijk van het aantal fietsen dat je wilt vervoeren, of je de beschikking hebt over een trekhaak en wat voor soort fietsen je vervoert. Ook is het mogelijk om een fietsendrager op je camper, vouwwagen of caravan te monteren. Belangrijk om rekening mee te houden is waarvoor je de fietsendrager wilt gaan gebruiken, gebruik je deze voor een kort ritje bij fietspech of gebruik je de fietsendrager om mee te nemen op vakantie? Het verschil in fietsendragers ligt met name op de punten constructie, bevestiging op de auto en bevestiging van de fiets op de fietsendrager. Daarom in dit artikel handig advies bij het kopen van een fietsendrager.

Trekhaak fietsendrager

Een trekhaak fietsendrager is aan te raden indien je auto beschikt over een trekhaak. Ook bij het vervoeren van twee of meer fietsen heeft een trekhaak fietsendrager de voorkeur, omdat deze in verhouding goedkoper is. Voor een dak fietsendrager zijn dakdragers nodig plus nog een fietsendrager per fiets, wat dus in totaal tot een hoger kostenplaatje zal leiden. Ook bespaar je geld uit omdat de fietsendrager achter de auto wordt geplaatst. De fietsen vangen achter de auto weinig wind, wat bij een dak fietsendrager wel het geval is en een hoger brandstofgebruik ten gevolge heeft. Ook is het bevestigen van een fiets op een trekhaak fietsendrager eenvoudiger, omdat je de fiets niet hoog hoeft op te tillen en eventueel middels een wielgoot gemakkelijk op de fietsendrager kunt rijden.

Denk bij het kopen van een trekhaak fietsendrager van tevoren goed na over het aantal fietsen dat je wilt vervoeren, het aantal te vervoeren fietsen ligt bij een trekhaak fietsendrager tussen de twee en vier fietsen. Ook zal je er rekening mee moeten houden dat de fietsendrager ervoor zal zorgen dat de achterklep bij sommige fietsendragers niet meer open kan als de fietsen op de fietsendrager staan. Tegenwoordig zijn er ook veel trekhaak fietsendragers die je kan kantelen, zodat de achterklep bereikbaar is.

Kijk bij het aanschaffen van een trekhaak fietsendrager ook naar het maximale gewicht dat de trekhaak aan kan, tel hiervoor het gewicht van de fietsendrager met het aantal fietsen bij elkaar op en controleer of dit niet de maximale kogeldruk overschrijdt.

Controleer daarnaast of de fietsendrager die je wilt kopen een 7 polige of 13 polige stekkeraansluiting heeft, dit moet matchen met de aansluiting op je auto, anders functioneren de waarschuwingslichten op de fietsendrager niet.

Wij raden aan om uw fietsendrager online aan te schaffen bij Bol.com, voor scherpe prijzen en kwalitatieve fietsendragers. Verzending en retourneren is gratis:

Dak fietsendrager

Met een dak fietsendrager vervoer je maximaal één fiets. Uiteraard kun je meerdere dak fietsendragers kopen en naast elkaar opstellen voor het vervoeren van meer fietsen. Dit zorgt er voor dat een dakfietsendrager gemakkelijk uit te breiden is in de toekomst. Het grote voordeel van een dak fietsendrager is dat je nog toegang hebt tot je kofferbak. Erg handig indien je langs de snelweg met een lekke band staat en de band ligt onder de kofferbak.

Nadeel van een dak fietsendrager is dat de fietsen veel wind vangen en de auto dus meer brandstof verbruikt. Ook zal je de fietsen hoger moeten tillen, met een lichte racefiets is dit nog wel te doen, maar bij een zwaardere elektrische fiets is dit een hele uitdaging. Uiteraard zijn er fietsliftjes, maar deze zal je op de locatie van aankomst niet ter beschikking hebben.

Bij het kopen van een dak fietsendrager moet je ten eerste letten op de breedte van de wielgoot, bij een mountainbike heb je een voldoende brede wielgoot nodig, anders zal de mountainbike niet stevig genoeg kunnen worden bevestigd. Ten tweede moet je letten op het punt waar de fiets bevestigd wordt, dit kan aan het frame zijn of op de voorvork. Met name voor racefietsen met een dik carbon frame is het aan te raden om te gaan voor een dak fietsendrager met voorvork bevestiging (Thule Outride review), dit voorkomt beschadiging van het frame en zorgt ervoor dat de fiets stabieler en steviger vaststaat. Let er wel op dat je het voorwiel dient los te halen en te vervoeren in de auto in een wieltas of door middel van een wieldrager op het dak.

Ten slotte is er de keuze tussen een goedkoop merk of een gerenommeerd duurder merk als Hapro en Thule. Mijn advies is om voor een kwalitatief goed merk te gaan als Hapro en Thule, omdat je er dan zeker van bent dat je kwaliteit in huis haalt. De fietsendragers van deze merken staan garant voor stabiel en stevig vervoer van de fietsen zonder beschadiging aan het frame.

Een dak fietsendrager laat je snel en gratis thuisbezorgen via Bol.com

Achterklep Fietsendrager

De goedkoopste manier voor het vervoeren van meerdere fietsen met een fietsendrager is toch wel de achterklep fietsendrager, ook wel spanbanddrager genoemd. Deze fietsendrager monteer je aan de achterklep en vervoert tot maximaal 3 fietsen. Afhankelijk van het model is de achterklep wel of niet te openen tijdens het vervoeren van de fiets. Let bij het bestellen van een achterklep fietsendrager met name op het maximale gewicht dat de fietsendrager aan kan en of de bevestiging ook voor jouw auto geschikt is.

Achterklep fietsendragers zijn te koop bij Bol.com.

Fietsendrager kopen

Onderstaande webshops hebben een groot aanbod fietsendragers voor alle soorten fietsen. Lees ook onze fietsendrager test en het blog met de Beste fietsendragers per type fiets, voor het maken van de beste keuze!

Over Onlinefietser.nl

Alweer tien jaar geleden startten we met Onlinefietser.nl. Als fietsliefhebbers vinden we het leuk om onze ervaringen op de fiets te delen. Onze redactie bestaat uit wielrenners, MTB'ers en vakantiefietsers. Inmiddels reden we vele tienduizenden kilometers voor het testen van fietsen, fietskleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires.

We werken samen met verschillende webshops op affiliate basis. We ontvangen een kleine commissie door te linken naar producten van deze webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs echter hetzelfde, je ondersteunt Onlinefietser.nl in het schrijven van goede content door via één van deze links een aankoop te doen, maar uiteraard is dit niet verplicht.