Fietshorloge – Wat is het beste fietshorloge?

Er zijn verschillende manieren om je afstand en snelheid te meten op de fiets. Zo kun je onder meer kiezen voor een fietscomputer, fietsnavigatie of app op je smartphone. Maar ook het meten via een sporthorloge of speciaal fietshorloge wordt steeds populairder. Zo zie je direct op je pols hoe snel je fietst en het horloge valt niet van je fiets af als je over een klein hobbeltje rijdt.

Het sporthorloge is al het populairst om gegevens te meten bij sporten als hardlopen, zwemmen en golf, maar nu is het dus ook mogelijk om je prestaties op de fiets te meten op een horloge. Steeds meer fietsers zien de voordelen van een fiets horloge in plaats van het meten via fietscomputer of smartphone. Een fiets horloge registreert je fietsrit nauwkeurig via GPS en houd je onderweg via het scherm op de hoogte van je prestaties. De meeste fietshorloges hebben tevens de mogelijkheid om te connecten met je smartphone, zodat je ook Whatsapp berichten en e-mails snel via het horloge kunt aflezen. De meeste fietshorloges zijn multifunctioneel, je kunt ze dus ook prima gebruiken tijdens een rondje hardlopen of tijdens het zwemmen.

Op dit moment vinden we de Garmin Fenix 6, Garmin Forerunner 935, Polar Grit X en Garmin Forerunner 245 behoren tot de beste fietshorloges. Maar ook smartwatches als de Apple Watch, Garmin Vivoactive en Samsung Galaxy Watch Active2 zijn goed te gebruiken als fietshorloge.

Beste fietshorloge

  1. Garmin Fenix 7
    Uitgebreid outdoorhorloge dat ook zeer geschikt is voor fietsers om trainingsgegevens te meten en te navigeren.
  2. Garmin Forerunner 955
    Premium GPS horloge, ideaal voor wielrenners en triatleten.
  3. Polar Grit X
    Enige merk dat Garmin nog een beetje kan bijbenen op sporthorloge gebied. Compatibel met verschillende fietssensoren en met strava.
  4. Garmin Forerunner 255
    Iets minder uitgebreid dan de 955, maar toch zeer geavanceerd met onder meer hartslagsensor, ANT+ voor sensoren en navigatie mogelijk.
  5. Garmin VivoActive
    Allround sporthorloge met hartslagsensor, ingebouwde muziekspeler en meer dan 20 sportapps.

Tips voor het kopen van een fietshorloge?

Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten bij het kopen van een fietshorloge. Zo zijn er grote verschillen tussen de goedkope fietshorloges en duurdere modellen, we noemen hier de belangrijkste:

  • Navigatie
  • ANT+, voor het koppelen van cadanssensor, hartslagsensor en/of vermogensmeter.
  • Hartslagmeter, evt. in combinatie met hartslagzones.
  • Intervaltraining
  • Virtuele partner / tegenstander
  • Compatibiliteit met apps als Strava, Runkeeper, Spotify en Google Maps.
  • Formaat & design
  • Gewicht
  • Andere sport apps

Fietshorloge met navigatie

Zelfs navigatie is tegenwoordig op een aantal fietshorloges mogelijk. Er zijn verschillende type navigatie te onderscheiden. Zo heb je de broodkruimel navigatie, welke je alleen kan terugbrengen naar de plek waar je gestart bent (het Hans en Grietje concept dus). De andere manier is het vooraf inladen van een route die wordt getoond of het invoeren van een bestemmingspunt waar je naar toe genavigeerd wordt. Dit laatste is bij een beperkt aantal fietshorloges mogelijk.

Fietshorloge met hartslagmeter

Voor de prestatiegerichte fietser is een hartslagmeter onmisbaar op het fietshorloge. Met de meest geavanceerde fietshorloges kan je trainen met hartslagzones, zodat het mogelijk is om gericht te trainen op uithoudingsvermogen of het verbranden van vet.

Zit er geen hartslagmeter op het horloge of vind je deze meting niet goed genoeg. Dan is het met fietshorloges met ANT+ mogelijk om losse hartslagbanden te koppelen met het fietshorloge.

Fietshorloge met cadanssensor en/of vermogensmeter

Heeft het fietshorloge de beschikking over ANT+, dan is het mogelijk om een ANT+ cadanssensor, snelheidssensor en vermogensmeter te koppelen met het horloge voor nog betere metingen. Het voordeel van ANT+ compatibiliteit is dat je meerdere apparaten tegelijk kan koppelen in vergelijking met Bluetooth waarbij je vaak maar één apparaat tegelijk kan koppelen.

Garmin Fenix 7

Nog een sporthorloge van Garmin dat ook zeer geschikt is voor tijdens het fietsen is de Garmin Fenix 7. Dit zeer uitgebreide sporthorloge registreert de snelheid en plaatsbepaling via GPS, maar heeft ook een barometrische hoogtemeter en 3-assen kompas met automatische kalibratie. Het horloge heeft zeer veel functies en is onder meer geschikt voor fietsen, hardlopen, zwemmen en nog een aantal andere sporten. Na je activiteit toont het horloge een hersteltijd en telt af tot je volgende sessie. Met de hoogtemeter kun je stijgingen en dalingen bijhouden. Met de barometer stel je weersverwachtingen vast en kun je worden gewaarschuwd voor een naderende storm. Het horloge beschikt verder nog over een temperatuursensor die stijgingen of dalingen van de temperatuur bijhoudt. Via optionele vermogen- en Cadanssensoren (trapfrequentie) is het mogelijk om nog extra gegevens binnen te halen met de Garmin Fenix 7. Met de geïntegreerde hartslagsensor meet je eenvoudig de intensiteit van je fietstraining. Thuis lees je je fietstraining eenvoudig af op je smartphone of tablet via Garmin Connect. Extra motivatie nodig? Met de virtual partner functie ga je de strijd aan met jezelf en zie je of je progressie boekt. Dit fietshorloge is compatibel met Android en iOs.

De Garmin Fenix 7 is te koop bij Bol.com & Decathlon

Garmin Forerunner 935

De Garmin Forerunner 955 heeft verschillende functies voor hardlopers, fietsers en zwemmers. Daarnaast is het horloge te gebruiken als normaal horloge en activiteitentracker. Er zitten een aantal leuke en onderscheidende functies op, zo kun je met de virtual partner-functie trainen tegen je vorige activiteit. Zo blijf je je zelf verbeteren. De Garmin Forerunner 955 kan ook via ANT+ gekoppeld worden met een vermogensmeter, cadansmeter en een snelheidsmeter. Met de geïntegreerde polssensor kan je je hartslag meten. De ingebouwde GPS-sensor registreert de route die je gefietst hebt en houdt je snelheid bij. Achteraf kan je je training terugkijken in de Garmin Connect app. Krijg je berichten of word je gebeld tijdens het fietsen, ook hiervan maakt dit sporthorloge melding. De Garmin Forerunner 955 is compatibel met zowel Android als IOS (Apple). Naast gebruik als fietshorloge, kan je de Garmin Forerunner 955 voor verschillende activiteiten gebruiken.

De Garmin Forerunner 955 is te koop bij Bol.com & Coolblue

Garmin Vivoactive

Een qua sporten zeer geavanceerd en betaalbaar sporthorloge is de Garmin Vivoactive, met dit horloge kun je hardlopen, fietsen, golfen, zwemmen en andere activiteiten registreren. Het kan worden gekoppeld aan je smartphone en laat inkomende oproepen, agendameldingen, e-mails, smsjes en meldingen van social media zien. Met de fiets-app meet je afstand en snelheid via GPS. Ook houdt het fietshorloge de tijd en het aantal verbrande calorieën bij. Het horloge is compatibel met snelheidssensor, candanssensor en hartslagmeter. Van het ultradunne kleurentouchscreen lees je zelfs in de zon prima de gegevens af. Uiteraard kijk je aan het eind je fietsrit de gegevens nog even na in de Connect app.

De Garmin VivoActive is te koop bij Bol.com & Coolblue

Is de Apple Watch ook te gebruiken als fietshorloge?

Ja. De Apple Watch is naast een fijne smartwatch ook een erg goed sporthorloge met meerdere functies die je tijdens het fietsen kunt gebruiken. Omdat de Apple Watch GPS heeft is het zonder je smartphone bij te hebben mogelijk om je route en snelheid te registreren. Met de hartslagsensor kan je ook je hartslag meten en met hartslagzones trainen.

Het horloge beschikt verder onder meer over een barometrische hoogtemeter, kompas en thermometer. Met de virtuele partner worden je trainingen nog uitdagender. Bluetooth cadanssensoren kan je ook koppelen met de Apple Watch voor nog meer trainingsgegevens.

Het is mogelijk om te navigeren naar een bepaalde locatie via het horloge. Ook kan je vooraf routes inladen om te fietsen. Met de broodkruimelnavigatie kan je eenvoudig de weg terugvinden.

De Apple Watch is te koop bij Coolblue

Over Onlinefietser.nl

Alweer tien jaar geleden startten we met Onlinefietser.nl. Als fietsliefhebbers vinden we het leuk om onze ervaringen op de fiets te delen. Onze redactie bestaat uit wielrenners, MTB'ers en vakantiefietsers. Inmiddels reden we vele tienduizenden kilometers voor het testen van fietsen, fietskleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires.

We werken samen met verschillende webshops op affiliate basis. We ontvangen een kleine commissie door te linken naar producten van deze webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs echter hetzelfde, je ondersteunt Onlinefietser.nl in het schrijven van goede content door via één van deze links een aankoop te doen, maar uiteraard is dit niet verplicht.