Fietstrainer kopen tips

Met een fietstrainer kan je in de winter je fietstraining in huis voortzetten. Het verschil met een hometrainer is dat je bij een fietstrainer je eigen racefiets gebruikt om binnenshuis te trainen. Je klikt je racefiets in de fietstrainer en kan meteen beginnen met trainen. Op de fietstrainer kan je verschillende weerstanden instellen. Erg populair zijn de interactieve fietstrainers, waar je via een app je weerstand kan aanpassen, gericht kan trainen en virtueel bergen als de Mont Ventoux en Alpe D’Huez kan beklimmen. De specialisten op het gebied van fietstrainers zijn de merken Tacx en Wahoo. Deze merken voorzien ook vele profteams van fietstrainers voor de warming up en cooling down van de wielrenners.

In dit blog bespreken we de verschillen tussen basis fietstrainers, interactieve fietstrainers en rollerbanken. Ook geven we je tips bij het maken van een keuze voor een fietstrainer, want voor welke remmen kies je en wat is de minimale weerstand die je nodig hebt om goed te kunnen trainen?

Ten slotte bepalen we aan de hand van klantbeoordelingen en eigen ervaringen wat de beste fietstrainer is. Kan je niet wachten, lees dan meteen wat volgens ons de beste fietstrainer is of de fietstrainer test.

Basis fietstrainers

Een basis fietstrainer is een relatief goedkope fietstrainer waarmee je zonder app meteen mee kan trainen. Je bent in de meeste gevallen dus niet afhankelijk van elektriciteit of een smartphone. Via een hendel kan je de weerstand aanpassen. De basis fietstrainer is ideaal voor een warming up of cooling down op locatie, omdat je bij meeste basis fietstrainers geen stroom nodig hebt. Ook is de basis fietstrainer voor mensen die geen behoefte hebben aan virtuele fietsritten, trainingsschema’s en extra informatie over je trainingsresultaten. Je stelt zelf de weerstand in op een niveau dat je wilt fietsen en begint met trappen. Uiteraard kan je via een fietscomputer alsnog informatie aflezen over snelheid en afstand, maar dan moet de sensor op het achterwiel zijn gemonteerd.

Bekijk alle basis fietstrainers bij Bol.com

Benieuwd waar er nog fietstrainers op voorraad zijn?

Beste basis fietstrainers

1. Tacx Boost

Magneetrem | Max. wattage: 1050 Watt | Max. stijgingspercentage: 9 % | 10 weerstandsniveaus | Gewicht: 8,53 kg.
Ben je op zoek naar meer verschillende weerstandniveau’s en een hoger stijgingspercentage, dan kan je kiezen voor de Tacx Booster T2500. Met maximaal 1050 Watt is het maximale wattage dat je kan wegtrappen wel een stuk lager. Voordeel van de Tacx is echter dat het magnetische remblok is afgesloten, waardoor deze trainer iets minder geluid maakt dan de CycleOps Super Magneto.

De Tacx Booster is te koop bij Bol.com

2. Tacx Blue Matic Fietstrainer T2650

Magneetrem | Max. wattage: 700 Watt | Max. stijgingspercentage: 4 % | 10 weerstandsniveaus | 8,4 kg.
Op basis van de beoordelingen van andere gebruikers raden wij de Tacx Blue Matic Fietstrainer T2650 aan voor wielrenners die op een goedkope wijze kennis willen maken met een fietstrainer. De Blue Matic T2650 kan tijdens je training een stijgingspercentage van maar liefst 4% simuleren. Je monteert eenvoudig een hendel op je stuur, waarmee je 10 verschillende weerstanden kan instellen tot 700 watt. Op zoek naar nog meer weerstand, dan kun je uiteraard ook nog schakelen op je fiets. De Tacx Blue Matic T2650 staat erg stabiel, waardoor je er prima voluit op kunt trainen. Ook het installeren van de fietstrainer en het monteren van de racefiets op de trainer is erg eenvoudig.

De Tacx Blue Matic T2650 is te koop bij Bol.com

3. CycleOps Super Magneto

Magneetrem | Max. wattage: 2000 Watt | 4 weerstandsniveaus | Gewicht: 14,5 kg.
Voor een basis fietstrainer heeft deze fietstrainer van CycleOps een hoog maximaal wattage van 2000 Watt. De trainer heeft vier verschillende weerstandniveau’s waarmee je verschillende fietstrainingen kan simuleren. Nadeel van deze trainer is dat deze iets geluidruchtiger is dan de Tacx Booster T2500, omdat de rem niet is afgesloten. Je kan dit al deels beperken door een speciale trainingsband op je wiel te zetten.

Interactieve fietstrainers

Met een interactieve fietstrainer koppel je de fietstrainer via bluetooth met een computer, tablet of smartphone. Via een fietstrainer app kan je onder meer bekende bergen als de Mont Ventoux of Alpe D’huez virtueel beklimmen. De fietstrainer past automatisch het vermogen aan met wat je op de app ziet.

Naast de mogelijkheid om virtueel bergen te beklimmen en bekende wedstrijden te fietsen, is het ook mogelijk om speciale trainingsprogramma’s te volgen. Onder meer de apps Trainerroad en Zwift hebben door wielrentrainers ontwikkelde trainingsprogramma’s van verschillende niveaus, die jouw prestaties naar een hoger niveau kunnen tillen.

De meeste fietstrainer merken hebben een eigen app, maar je kan ook apps van derden zoals Zwift en Trainerroad gebruiken. Voor deze apps betaal je wel maandelijkse abonnementskosten. Ze zorgen er wel voor dat je gemotiveerd blijft en je prestaties kan verbeteren op een speelse manier. Zo kan je ook virtueel trainen tegen vrienden en hun tijden proberen te verbeteren.

Bekijk alle interactieve fietstrainers bij Bol.com

Beste interactieve fietstrainer

1. Wahoo KICKR CORE Trainer

Type: Direct drive | Elektromagneetrem | Max. wattage: 2200 Watt | Max. stijgingspercentage: 20 % | Meet snelheid, afstand, vermogen en cadans | ANT+ & Bluetooth | Beste direct drive interactieve fietstrainer

Deze Direct drive interactieve fietstrainer is de absolute crème de la crème onder de fietstrainers. Een weerstand van maar liefst 2200 watt zorgt ervoor dat jij je optimaal kan uitdagen op deze fietstrainer. Zo kan je stijgingpercentages tot wel 20 % simuleren. Omdat het een direct drive fietstrainer is met een krachtige motorrem is deze fietstrainer veel stiller dan een wheel-on fietstrainer. In combinatie met apps zal je met veel plezier je training binnenshuis voortzetten als het buiten slecht weer is. De poten zijn inklapbaar, zodat je na de training de fietstrainer op kan bergen.

De Wahoo KICKR Power Trainer is te koop bij Coolblue & Bol.com

2. Tacx Neo 2 Smart

Type: Direct drive | Motorrem | Max. wattage: 2200 Watt | Max. stijgingspercentage: 25 % | Meet snelheid, cadans en vermogen | ANT+ & Bluetooth

Nog een krachtpatser als het om fietstrainers gaat. De Tacx Neo Smart T2800 is met 2200 watt en een maximaal stijgingspercentage van 25 % de beste Tacx fietstrainer van dit moment. De Tacx werkt perfect samen met alle populaire fietstrainer apps en zorgt voor een vloeiende overgang bij een wisseling van weerstand. Ook over het geluidsniveau zijn wielrenners erg tevreden, dit is een stuk lager dan bij een wheel-on fietstrainer.

Te koop bij Bol.com

3. Tacx Genius Smart T2080

Type: Wheel on | Motorrem | Max. wattage: 1500 | Max. stijgingspercentage: 20 % | Meet snelheid en vermogen | ANT+ & Bluetooth | Beste wheel on interactieve fietstrainer

Op nummer drie hebben we een wheel on trainer gezet. Het gaat hierbij dus om een fietstrainer waarbij je de racefiets met wiel in de fietstrainer plaatst. De Tacx Genius Smart T2080 is wat ons betreft de beste interactieve fietstrainer in de prijsklasse tot 600 euro. Een maximaal wattage van 1500 watt, waarmee je stijgingspercentages tot 20 % kan simuleren. Uiteraard maakt deze fietstrainer wel iets meer herrie dan een direct drive fietstrainer, maar qua prijs is deze fietstrainer uiteraard veel voordeliger.

De Tacx Genius Smart T2080 is te koop bij Bol.com

Fietstrainers voor de pro’s

Voor de serieuze wielrenners die best iets meer willen betalen (1000+ Euro) voor kwaliteit en meer trainingsgegevens zijn er de professionele fietstrainers. Deze fietstrainers zijn in staat meer weerstand te leveren dan de basis fietstrainers. Op deze fietstrainers wordt de racefiets direct met de achterbrug op de fietstrainer gemonteerd, een zogenaamde Direct Drive, je hebt dus geen last meer van een snel slijtende trainingsband en ook het geluidsniveau is veel lager. Hieronder een overzicht van erg goed beoordeelde professionele fietstrainers, de Tacx Neo Smart T2800 kwam bij het tijdschrift Fiets als beste uit de test:

Rollerbanken

Een rollerbank of rollenbank is een fietstrainer waar je je fiets opzet en meteen kunt beginnen met fietsen. De fiets staat niet vast, dus het is tevens een goede evenwichtstraining. Hoewel het wellicht lijkt alsof je er gemakkelijk met de fiets vanaf kunt rijden is de ervaring dat het fietsen op een rollerbank niet veel verschilt van rijden op de weg. Op dit moment zijn de Tacx Antares T1000 en de Tacx Galaxia T1100 te koop. Beiden worden zeer goed beoordeeld op punten als installatie en fietsgemak.

Voor de verschillen tussen een fietstrainer en rollerbank, lees: Rollerbank of fietstrainer

Tips bij het kopen van een fietstrainer

Voor de beste tips en verschillen tussen fietstrainers lees ook het blog: Beste fietstrainer

  • Ga niet blind voor de fietstrainer met het hoogste stijgingspercentage, een percentage van 20 % of meer is leuk, maar zal je in de praktijk niet vaak gaan gebruiken. Met een maximaal stijgingspercentage tussen de 10 en 20 % heb je meestal al een erg pittige training.
  • De beste rem is een elektromagneetrem.
  • Je hebt de keuze uit een direct drive fietstrainer of wheel-on fietstrainer. Bij de direct drive monteer je racefiets op de achterbrug in de fietstrainer. Het wiel haal je er dus uit. Dit zorgt voor een erg realistische fietstraining en de direct drive fietstrainer maakt minder geluid dan een wheel on fietstrainer.
  • Bestel ook een voorwielsteun bij de fietstrainer indien deze er niet standaard bij zit. Dit zorgt ervoor dat de fiets stabieler staat.
  • Bestel ook een trainersband welke oververhitting, slippen en slijtage minimaliseert als je een wheel on fietstrainer koopt.
  • Kijk niet alleen naar de fietstrainer app van het merk waarvan je een fietstrainer hebt. Apps als Zwift en TrainerRoad werken vaak veel beter en hebben een grote community waar je mee kan trainen.

Andere merken fietstrainers

In Nederland is Tacx veruit de populairste producent van fietstrainers, onder meer vanwege de goede kwaliteit en de extra mogelijkheden als virtuele training. Ook de volgende merken zijn de moeite waard als het gaat om fietstrainers: Wahoo | Minoura | Elite | Kinetic

Over Onlinefietser.nl

Alweer tien jaar geleden startten we met Onlinefietser.nl. Als fietsliefhebbers vinden we het leuk om onze ervaringen op de fiets te delen. Onze redactie bestaat uit wielrenners, MTB'ers en vakantiefietsers. Inmiddels reden we vele tienduizenden kilometers voor het testen van fietsen, fietskleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires.

We werken samen met verschillende webshops op affiliate basis. We ontvangen een kleine commissie door te linken naar producten van deze webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs echter hetzelfde, je ondersteunt Onlinefietser.nl in het schrijven van goede content door via één van deze links een aankoop te doen, maar uiteraard is dit niet verplicht.