Look of SPD-SL pedalen?

Voor het kiezen van een kliksysteem voor op de racefiets kun je onder andere kiezen voor de kliksystemen van Look, Time Impact, SPD-SL, Speedplay, en Campagnolo Pro Fit. De zogenaamde clipless pedalen werken allemaal volgens eenzelfde systeem. Aan de fietsschoen wordt een plaatje vastgemaakt en dat schoenplaatje klik je vervolgens vast in het fietspedaal. Het verschil tussen de verschillende merken pedalen zit hem vooral in de vorm van het plaatje en de manier waarop het plaatje wordt ingeklikt. Het inklikken van het plaatje is mogelijk door een veertje in het pedaal dat de nodige spanning op het plaatje zet waardoor het schoenplaatje na het in klikken ook vast blijft zitten in het pedaal. Door je schoen naar buiten te draaien kun je de schoen vervolgens weer losmaken van het pedaal. Bij bijna alle pedalen is het mogelijk om de veerspanning af te stellen naar eigen wens. De twee populairste kliksystemen voor racefiets-pedalen zijn Look en SPD-SL. In dit artikel bespreek ik de voor- en nadelen van deze kliksystemen, zodat je een goede beslissing kunt nemen welk kliksysteem voldoet aan jou wensen en voorkeuren.

De verschillen tussen Look en SPD-SL

Vroeger had Look als grootste voordeel dat het een breder pedaal oppervlak had en je dus op langere tochten de drukpunten minder voelde aan je voet dan het SPD systeem, dat een dunner pedaaloppervlak had. Daarom besloot Shimano SPD-SL te ontwikkelen, een schoenplaatje en pedaal dat vergelijkbaar is met dat van Look. Een voordeel van SPD-SL schoenplaatjes is dat je beter op de schoen kunt lopen vergeleken met Look. Bij Look moet je namelijk met enige moeite op de achterkant van je schoenen lopen en heeft de schoen aan de onderkant minder grip. De SPD-SL schoenplaatjes hebben aan de onderkant een rubberen zooltje dat zorgt voor extra grip. Toch heeft ook Look inmiddels een schoenplaatje op de markt (Look Keo Grip) waarbij de onderkant van de plaatjes meer grip hebben. Op fietsgebied heeft natuurlijk ieder zijn eigen voorkeur. Ik ben van mening dat je met een Look schoenplaatje beter kunt in- en uitklikken en je door de iets bredere schoenplaatjes de kracht beter kunt verdelen over het pedaal waardoor je minder snel last krijgt van eventuele drukpunten. Ook op deze punten zijn er echter veel SPD-SL liefhebbers die deze probleempunten wel mee vinden vallen.

Kostenplaatje

Volgens wielerliefhebbers is het grootste probleem van Look dat de schoenplaatjes wat sneller slijten, met name als je voor of na het fietsen nog een stukje op de schoenen moet lopen slijten de kunststof Look plaatjes sneller dan de met rubberzooltjes uitgeruste SPD-SL schoenplaatjes, maar zoals gezegd is er inmiddels ook een versie van Look op de markt met rubberen zooltjes aan de onderkant. Bij de Look schoenplaatjes is er keuze tussen drie spelingen, oftewel de vrijheid die je voet heeft als deze vastgeklikt is in het pedaal. Zwart zorgt ervoor dat het schoenplaatje vast in het pedaal zit, grijs heeft een speling van 4,5 graden en de rode schoenplaatjes hebben een speling van 9 graden. Bij SPD-SL schoenplaatjes heb je de keuze uit geen speling, speling aan de voorkant of schoenplaatjes met speling aan de achterkant. Voor hoeveel speling je gaat is uiteraard afhankelijk van wat je het fijnste vindt tijdens het fietsen. Schoenplaatjes met speling voorkomen knieklachten, omdat je knieën meer bewegingsvrijheid hebben. Voor het online bestellen van schoenplaatjes raden we Bol.com & Decathlon aan, zij hebben een erg scherpe prijs voor schoenplaatjes.

Over Onlinefietser.nl

Alweer tien jaar geleden startten we met Onlinefietser.nl. Als fietsliefhebbers vinden we het leuk om onze ervaringen op de fiets te delen. Onze redactie bestaat uit wielrenners, MTB'ers en vakantiefietsers. Inmiddels reden we vele tienduizenden kilometers voor het testen van fietsen, fietskleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires.

We werken samen met verschillende webshops op affiliate basis. We ontvangen een kleine commissie door te linken naar producten van deze webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs echter hetzelfde, je ondersteunt Onlinefietser.nl in het schrijven van goede content door via één van deze links een aankoop te doen, maar uiteraard is dit niet verplicht.