Mountainbike kopen tips

Wanneer je een mountainbike aan wil gaan schaffen zal je dit meestal doen om de MTB te gebruiken in je vrije tijd. Nederland heeft namelijk niet echt het geaccidenteerde terrein waarbij je een mountainbike zou moeten gebruiken voor het dagelijkse woon-werkverkeer. Vanzelfsprekend wil je een mountainbike aanschaffen die voldoet aan jouw wensen, en, ook niet onbelangrijk, goed is afgesteld op jouw postuur en lengte. In dit artikel bespreken we de punten waar je op moet letten bij het online aanschaffen van een mountainbike.

Het Frame

Merk

Een mountainbike die je online koopt selecteer je op een aantal onderdelen, en één van de belangrijkste is vaak het merk. Bepaalde merken hebben nu eenmaal meer uitstraling dan de concurrentie, en die overweging speelt bij aanschaf zeker mee. Overigens is de voorkeur voor een merk wel enorm persoonsgebonden, dus wat de één een flutmerk vindt wordt door een ander juist weer beoordeeld als helemaal top. Bekende merken van mountainbikes zijn onder andere Cube, Giant, Scott, Trek, Cannondale (beide Amerikaans), Ridley, Specialized en Ghost. Wie graag met een mountainbike van Nederlandse makelij op pad gaat kiest voor een Koga of een Sensa.

Framemaat

Bij een mountainbike kopen is het in vergelijking met een gewone stadsfiets extreem belangrijk dat je een frame uitkiest dat past bij je lengte. Een te hoog of te laag frame is niet alleen vervelend tijdens het fietsen, de onjuiste houding die je op zo’n frame aanneemt kan op termijn ook zorgen voor blessures, en dat wil je niet. Een goede manier om zeker te zijn van de juiste framemaat is het meten van je binnenbeenlengte, deze lengte vermenigvuldigen met 0,226 en het antwoord is de hoogte van het frame in inches. Grofweg komt het er bij een mountainbike op neer dat een persoon van 180 cm een framemaat van circa 18 inch moet nemen. Overigens kan er door het verstellen van het zadel en het stuur nog voldoende aan de mountainbike gesleuteld worden zodat in bepaalde gevallen een iets groter of iets kleiner frame prima kan voldoen. Mountainbikeframes bestaan meestal uit aluminium, carbon of staal. Van al deze materialen worden hoogwaardige frames gemaakt, ook hier weer gaat het bij de aanschaf dus om een persoonlijke voorkeur. Een carbonframe is erg licht, maar kan (als je een flinke schuiver maakt) scheuren, staal is natuurlijk zwaarder, maar wel robuuster.

Versnellingen

Een van de belangrijkste zaken waar je een keuze in moet maken bij het online kopen van een mountainbike is het type schakelapparatuur dat je graag wilt gebruiken. Het gaat hierbij om de hoeveelheid versnellingen, de grootte van de tandwielen (het aantal tandjes) en het type derailleur waarmee de mountainbike wordt afgesteld. Het systeem waarmee je mountainbike wordt afgemonteerd wordt de groep genoemd. Een bekende producent van deze groepen is het bedrijf Shimano. De groepen die deze onderneming voor een mountainbike produceert bestaan bijna altijd uit drie tandwielen voor; dit wordt een triple genoemd. Kies je voor een groep van Shimano dan laat je de keuze bepalen door het aantal kroontjes dat je achteraan wilt hebben (het aantal achtertandwielen). Wie al tevreden is met acht tandwielen achter kan kiezen voor de Altus of de Acera. De mountainbiker die gebruik wil maken van een 10-speed (tien tandwielen achter) kiest eerder voor de Deore of de XTR. Natuurlijk heeft Shimano niet het monopolie op het produceren van groepen, een concurrent van Shimano is SRAM. SRAM is een Amerikaans bedrijf dat vooral bekend is door de innovaties op het gebied van elektronisch schakelen die dit bedrijf heeft doorgevoerd. Voor groepen voor je MTB kan je echter ook prima bij dit bedrijf aankloppen. De SRAM XX-groep is een groep met tien tandwielen achter (10-speed), de X01 geeft je zelfs de beschikking over een 11-speed groep. Ben jij een recreatieve mountainbiker die puur voor de fun af en toe een stukje wil fietsen dan kan je er prima voor kiezen om de mountainbike af te monteren met een wat eenvoudigere groep.

Voorvork

Een voorvork vangt schokken op die ontstaan als je fietst op ongelijke ondergrond. Ze dragen op een mountainbike sterk bij aan het rijcomfort. Met een goede voorvork ontzie je je polsen, armen en ruggengraat. Er zijn twee soorten mountainbikevorken, een starre voorvork en een verende vork. De starre voorvork weegt in de meeste gevallen tussen de 750 en 1200 gram, terwijl een verende voorvork iets zwaarder weegt. Deze laatste zijn ook iets duurder dan starre voorvorken, want ze bieden een veel beter rijcomfort. Wij raden een MTB met verende voorvork aan.

Voordeel mountainbike online kopen

Zoals je ongetwijfeld zelf wel weet zijn er ontzettend veel verschillende mountainbikes op de markt. Verschillende merken, verschillende types, verschillende kleuren en uiteraard afgemonteerd met verschillende groepen. Wanneer je een mountainbike koopt is dat een behoorlijke investering, en dus is het logisch dat je exact die mountainbike wilt hebben die je zelf voor ogen hebt. Dat betekent vaak dat een standaard mountainbike niet aan jouw eisen voldoet. Bij de plaatselijke fietsendealer heb je meestal maar een beperkte keuze, online fietsenwinkels hebben vaak een veel groter aanbod. Daar komt nog eens bij dat de concurrentie tussen online fietsshops enorm is zodat de prijs-kwaliteitsverhouding meestal behoorlijk gunstig uitvalt. Ook stunten online shops sneller met de prijzen als de oude modellen plaats moeten maken voor de nieuwe collectie mountainbikes.

Is online een mountainbike kopen een risico?

Toegegeven, het lijkt misschien een gok om een mountainbike online aan te schaffen. Toch valt dat reuze mee, en daar zijn een aantal goede redenen voor. Het afstellen van het zadel en het stuur is meestal erg eenvoudig, met een inbussleutel stel je de hele boel zo af. Het enige dat je moet weten is de maat die je aan moet houden, hiervoor kan je meestal uitgaan van de maattabel van de webshop.

Mountainbikes zijn online te koop bij:

  • Bol.comKS Cycling, Sprint Active, Bikesport, Sprint Casper, Lancia, MBM & Altec o.a.
  • DecathlonRockrider

Over Onlinefietser.nl

Alweer tien jaar geleden startten we met Onlinefietser.nl. Als fietsliefhebbers vinden we het leuk om onze ervaringen op de fiets te delen. Onze redactie bestaat uit wielrenners, MTB'ers en vakantiefietsers. Inmiddels reden we vele tienduizenden kilometers voor het testen van fietsen, fietskleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires.

We werken samen met verschillende webshops op affiliate basis. We ontvangen een kleine commissie door te linken naar producten van deze webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs echter hetzelfde, je ondersteunt Onlinefietser.nl in het schrijven van goede content door via één van deze links een aankoop te doen, maar uiteraard is dit niet verplicht.