ABUS Iven 8210 review

In onze zoektocht naar een kettingslot voor onze nieuwe fatbike kwamen we uit bij de ABUS Iven 8210. We kwamen wisselende ervaringen tegen met het ABUS Iven 8210 kettingslot. Tijd dus voor een review van de ABUS Iven 8210, het slot dat eerder als winnaar uit de bus kwam in de ANWB slotentest.

Kenmerken | E-bike fietsslot | Onze ervaring | Onderhoud

Kenmerken van het ABUS Iven 8210 kettingslot

  • 8 mm. dikke vierkante schakel, gemaakt van gehard staal
  • Verkrijgbaar in de maten: 85 cm., 110 cm. & 140 cm.
  • ABUS Security level: 10
  • ART 2 keurmerk
  • Gewicht: 1800 gram (85 cm.), 2200 gram (110 cm.) of 3185 gram (140 cm.)
  • Flexibele IvyTex kettinghoes waardoor het frame van je fiets niet beschadigd.
  • Twee sleutels
  • 2 jaar fabrieksgarantie

ABUS Iven 8210 het fietsslot voor een e-bike

We hadden een nieuw kettingslot nodig om onze e-bike veilig moesten kunnen stallen. We zochten dus een slot dat betrouwbaar was en groot genoeg om deze fatbike vast te zetten aan een paal, boom of hek.

Het ABUS 8210 werd eerder al goed beoordeeld door de ANWB en ook de reviews online zijn met een 4,2 uit 5 sterren goed te noemen.

Het kettingslot is een stevig en hoogwaardig fietsslot dat goede beveiliging biedt bij een gemiddeld diefstalrisico. Het slot is 8 mm dik en heeft een functionele, hoogwaardige IvyTex kettinghoes met lange levensduur. De hoes is UV-bestendig, water- en vuil afstotend en biedt bescherming tegen corrosie van het slot.

Winnaar fietsslotentest ANWB

Het slot is verkrijgbaar in de lengtes 85, 110 en 140 cm. We besloten voor de 110 cm. te gaan. Bij ontvangst voel je aan het gewicht van 2,2 Kg. dat dit een degelijk kettingslot is dat je niet zomaar openbreekt. We kunnen dit zelf niet goed testen zonder het slot te slopen, maar vertrouwen op de ANWB die dit wel getest heeft in de fietsslotentest, waarin dit slot als winnaar werd uitgeroepen.

Het ABUS Iven 8210 kettingslot werd uitgeroepen tot winnaar van de ANWB Fietsslotentest in de categorie ART-2-sloten. Deze test meet de prestaties van verschillende sloten op basis van hun sterkte, gebruiksgemak en prijs/kwaliteitverhouding. Daarnaast wordt er gekeken naar het aantal seconden dat nodig is om het slot te openen met behulp van gereedschap zoals tangen of zagen. Uit de test bleek dat het ABUS Iven 8210 kettingslot alle criteria met vlag en wimpel had gehaald.

Onze ervaring met de ABUS Iven 8210

Nu we enkele weken onze e-bike regelmatig met de ABUS 8210 op slot hebben gezet kunnen we de conclusie trekken dat het inderdaad een erg fijn slot is. We hebben de sleutels getest op stevigheid en hierover kunnen we eigenlijk niet klagen. Het slot hebben we van tevoren ingesmeerd met een goede slotspray (niet te verwarren met smeerolie) en we krijgen het slot ook nu drie maanden later zonder problemen geopend.

Het fietsslot is voor sommige fietsenrekken met een slotbeugel wat aan de dikke kant. Voor de meeste slotbeugels zal dit echter niet het geval zijn en gelukkig zijn er altijd lantaarnpalen, bomen en hekwerken in de buurt om je fiets aan vast te maken. Met een lengte van 110 cm. is dit al geen probleem, laat staan als je kiest voor 140 cm.

De schakels van het kettingslot geven je veel vertrouwen in het veilig stallen van je e-bike. Hetgeen ondersteund wordt door de verschillende tests die zijn uitgevoerd met de ABUS Iven 8210.

Wij zijn dan ook erg tevreden met dit ABUS fietsslot.

Onderhoud ABUS fietsslot

In reviews op Bol.com komt een aantal keer terug dat het slot na een jaar problemen vertoond waarbij het slot vastloopt, in sommige gevallen heeft dit geleid tot het breken van de sleutel. Er staat bij de reviews niet bij of de fietsen in dat geval lange tijd buiten staan of iets dergelijks. We hebben het slot zelf pas enkele maanden in gebruik dus over langere tijd weten we meer.

Reactie ABUS

We hebben ABUS om een reactie hierover gevraagd omtrent deze reviews van de ABUS Iven 8210 en zij melden dat het gaat om oudere reviews op Bol.com. Er zijn in de loop der jaren regelmatig verbeteringen doorgevoerd, waarbij ook het slot en de sleutels zijn meegenomen.

Ook veroorzaken de producten waarmee gesmeerd wordt vaak de problemen met ABUS kettingsloten. Vaak wordt er gesmeerd met het ‘wondermiddel’ WD40, maar volgens ABUS veroorzaakt een aantal van de sprays van WD40 (bijv. WD-40 Specialist Siliconenspray) juist het vastlopen van het slot. Zij raden af om sprays op silicone-basis te gebruiken.

ABUS adviseert om je fietssloten wel goed te onderhouden, want ook het niet onderhouden van je fietsslot kan leiden tot een stroever draaiend fietsslot. De beste manier om je ABUS fietsslot te onderhouden is door gebruik te maken van een speciale slotspray. ABUS raadt zelf de eigen ABUS PS88 onderhoudsspray aan.

Over Onlinefietser.nl

Alweer tien jaar geleden startten we met Onlinefietser.nl. Als fietsliefhebbers vinden we het leuk om onze ervaringen op de fiets te delen. Onze redactie bestaat uit wielrenners, MTB'ers en vakantiefietsers. Inmiddels reden we vele tienduizenden kilometers voor het testen van fietsen, fietskleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires.

We werken samen met verschillende webshops op affiliate basis. We ontvangen een kleine commissie door te linken naar producten van deze webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs echter hetzelfde, je ondersteunt Onlinefietser.nl in het schrijven van goede content door via één van deze links een aankoop te doen, maar uiteraard is dit niet verplicht.