Shokz OpenRun review

Luister jij graag muziek tijdens het fietsen, maar vind je het eigenlijk te gevaarlijk om oordopjes of een koptelefoon te dragen in het verkeer? Dan hebben we goed nieuws, want met de Aftershokz Trekz Air koptelefoon uit deze review kan je naar je favoriete muziek luisteren tijdens het fietsen terwijl je niet inlevert op je veiligheid in het verkeer. Hoe dit kan? De Aftershokz Trekz Air is een koptelefoon waarbij je de muziek kan horen zonder dat oordopjes of een koptelefoon je oren afsluiten. De kleine speakers van de koptelefoon worden niet in je oren geplaatst, maar op het jukbeen vlakbij je oor. Via trillingen vindt het geluid alsnog zijn weg naar je gehoor. Alle omgevingsgeluiden blijf je dus horen terwijl je motiverende workout muziek wordt afgespeeld.

In deze Aftershokz Trekz Air review hebben de koptelefoon getest op veiligheid in het verkeer, bediening en geluidskwaliteit.

Specificaties

  • 20% lichter dan het vorige model.
  • Frequentie bereik: 20Hz-20KHz
  • Bluetooth versie: 4.2
  • Bluetooth bereik: Ca. 10 meter
  • Oplaadbare lithium ion batterij
  • Accutijd: 6 uur, bij volledig opgeladen batterij
  • Volledig opgeladen in 2 uur
  • Gewicht: 30 gram (ultralicht!)

Review Aftershokz Trekz Air

Veilig muziek luisteren op de fiets?

Aftershokz vroeg mij of ik deze koptelefoon wilde testen. In eerste instantie was ik er niet zo’n voorstander van om een koptelefoon op een fietswebsite te gaan reviewen. Met name omdat er nog regelmatig ongelukken zijn met fietsers die naar muziek luisteren op de fiets. Maar omdat ook op andere gerenommeerde fietswebsites deze koptelefoon werd aangeraden voor op de fiets, wilde ik toch graag zelf ook de proef op de som nemen.

De vraag of je voldoende gefocust bent op de fiets als je muziek luistert verschilt van persoon tot persoon en zal je dan ook zelf moeten ervaren. Ik kan enkel zeggen dat ik mij een stuk bewuster ben van mijn omgeving als ik muziek luister via de Aftershokz Trekz Air koptelefoon in plaats van via mijn in-ear oordopjes. Je hoort verkeer van achter nu ruimschoots van tevoren aankomen en het fietst veel fijner als je niet afgesloten bent van omgevingsgeluiden.

Bediening

Het pairen van de Aftershokz Trekz Air met mijn smartphone via bluetooth ging erg snel. Binnen een paar seconden stond de koptelefoon bij de beschikbare bluetooth apparaten en zonder problemen was er verbinding.

Op de koptelefoon zitten een plus en een min knop voor het regelen van het volume. Via de plus knop zet je daarnaast de koptelefoon aan en als je de knop iets langer ingedrukt houdt weer uit. Druk op beide volumeknoppen voor drie seconden en de equalizer verandert van instellingen, het is niet mogelijk om de hoge en lage tonen zelf naar wens in te stellen, je moet het doen met de voorgeprogrammeerde verschillende equalizers.

Aan de linkerkant zit er bij het oor een knop met meerdere functies. Met deze knop kan je de muziek pauzeren, een dubbele druk op de knop zorgt ervoor dat je naar het volgende nummer gaat en bij een telefoongesprek kan je het gesprek met deze knop beantwoorden of weigeren.

Geluidskwaliteit

In het begin is het even gek als je de koptelefoon op je hoofd zet. De koptelefoon werkt met Bone Conduction-techniek. Dit houdt in dat het geluid via trillingen op het jukbeen naar het gehoor wordt geleid. Een techniek die je onder andere ook ziet bij sommige gehoorapparaten. Je hebt niks in je oren en toch hoor je het geluid ‘in je oren’, in het begin dus even raar, maar je went er snel aan.

Uiteraard was ik sceptisch over de geluidskwaliteit van de Aftershokz Trekz Air, kan je via trillingen eenzelfde resultaat bereiken qua lage tonen en warmte als bij in-ear oordopjes of over-ear koptelefoons? Als je de koptelefoon opzet dan is het in eerste instantie ook even zoeken naar de juiste plek waar de contactpunten op het bot gezet moeten worden.

Voor een audiofiel er vast iets aan te merken op de kwaliteit van de muziek. Voor iemand die graag motiverende muziek luistert tijdens het sporten zal de kwaliteit meer dan voldoende zijn. De lage tonen zijn iets minder diep dan je van je normale oordopjes en koptelefoon gewend bent, maar de muziek is prima in alle toonhoogten te horen en te volgen.

Nadeel is dat je omgeving in een stille ruimte mee kan luisteren. Er zitten kleine speakertjes naast de plek waar de koptelefoon het jukbeen raakt. Uit deze speakertjes komt geluid en dit hoort de persoon die naast je zit in een ruimte. De koptelefoon is dus niet ideaal in een bibliotheek of als iemand in de bus zit. De koptelefoon is dan ook specifiek ontworpen voor sporters en het is niet zo dat het om een dergelijk hard geluid gaat dat iemand op straat ook mee kan luisteren, maar in een stille ruimte valt het wel op.

Comfort

Ik heb inmiddels verschillende bluetooth oordopjes en koptelefoons getest en het grootste verschil met deze koptelefoon is het lichte gewicht. Met 30 gram voel je de koptelefoon bijna niet zitten. Bij andere koptelefoons is de accu vaak iets zwaarder en lelijk weggewerkt, bijvoorbeeld aan de audiokabels, hierdoor slingert de accu heen en weer tijdens het sporten. Bij de Aftershokz Trekz Air is de accu achter het oor weggewerkt en krijgt deze niet de kans om in het wilde weg te slingeren.

De koptelefoon zit verder goed om de oren. Voor (normale) brildragers is het waarschijnlijk even passen en meten, maar als ik de koptelefoon op heb met mijn normale zonnebril, dan is er geen enkel probleem. Ook in combinatie met een fietsbril en fietshelm is het dragen van de Aftershokz Air geen probleem.

Aftershokz Trekz Air test

Ook veilig hardlopen met de Aftershokz Trekz Air

Loop jij regelmatig in een drukke stad of op plekken met veel verkeer? Ook voor hardlopers is de Aftershokz Trekz Air een aanrader. Door het lichte gewicht merk je nauwelijks dat je een koptelefoon op hebt en de oorhaak zorgt ervoor dat de koptelefoon goed op zijn plaats blijft zitten.

Waterbestendig

De Aftershokz Air is IP55 waterbestendig. Dit wil zeggen Spuitwaterdicht en dit is nog een iets hogere bescherming dan regenwaterdicht (IP23). Het is dus geen probleem om in de regen te fietsen met deze koptelefoon en ook zweet zal de koptelefoon niet beschadigen.

Handsfree bellen

Erg handig is dat je met deze smartphone ook handsfree kan bellen. Uiteraard heb ik dit ook getest en zowel de microfoon als gesprekskwaliteit van de andere kant was erg goed. Bijkomend voordeel vind ik dat je je eigen stem ook blijft horen, wat bij in-ear koptelefoons niet altijd het geval is waardoor je harder of raar gaat praten omdat je je zelf niet hoort. Met de knoppen op de headphone kan je opnemen en ook het laatst gebelde nummer terugbellen. Ik gebruik de koptelefoon dan ook regelmatig in de auto om naar Spotify te luisteren en tussendoor handsfree te bellen.

Aftershokz Trekz Air
Aftershokz Trekz Air
Aftershokz Trekz Air review

Plus- en minpunten

+ Veiliger dan normale oordopjes en koptelefoons tijdens het sporten
+ Lichtgewicht & zit erg comfortabel
+ Goede geluidskwaliteit via Bone Conduction-techniek
+ Veel beter handsfree bellen in vergelijking met andere oordopjes en headsets
+ Waterbestendig

In de bibliotheek of een stille ruimte zal je buurman mee kunnen luisteren
Ook in een omgeving met veel lawaai moet je je meer focussen om je op de muziek te concentreren

Aftershokz Trekz Air kopen

* De Aftershokz Trekz Air in deze review is beschikbaar gesteld door Aftershokz.

Over Onlinefietser.nl

Alweer tien jaar geleden startten we met Onlinefietser.nl. Als fietsliefhebbers vinden we het leuk om onze ervaringen op de fiets te delen. Onze redactie bestaat uit wielrenners, MTB'ers en vakantiefietsers. Inmiddels reden we vele tienduizenden kilometers voor het testen van fietsen, fietskleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires.

We werken samen met verschillende webshops op affiliate basis. We ontvangen een kleine commissie door te linken naar producten van deze webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs echter hetzelfde, je ondersteunt Onlinefietser.nl in het schrijven van goede content door via één van deze links een aankoop te doen, maar uiteraard is dit niet verplicht.