Beste gravelbike, racefiets & MTB fietstassen voor bikepacking

Het fenomeen bikepacking wordt steeds populairder in Nederland. Met zo weinig mogelijk bagage op pad gaan in veel gevallen op een sportieve fiets, zoals een mountainbike of racefiets. Maar waar laat je op een racefiets of MTB een fietstas? Je hebt geen handige bagedrager waar je je fietstas kwijt kan, dus wat zijn dan de mogelijkheden om je bagage kwijt te kunnen op deze sportieve fietsen. Gelukkig zijn er veel fietstasmerken als Vaude, Ortlieb en Revelate die ook steeds meer fietstassen ontwerpen voor bikepacking reizen.

Wat is bikepacking ook alweer?

Ben je nog niet bekend met bikepacking? We schreven eerder al een aantal blogs over bikepacking:

Waar moet een goede bikepacking tas aan voldoen?

De wijze waarop bikepacking volgens de echte bikepackers zich onderscheidt van fietsers die op fietsvakantie gaan, is het met zo min mogelijk gewicht toch zelfvoorzienend zijn. Omdat je bij een racefiets en MTB ook niet wil dat de fietstassen je gaan storen bij het fietsen, wil je dat de bikepacking fietstassen zo compact en dun mogelijk zijn.

Belangrijkste eigenschappen van een bikepacking tas:

 • Waterdicht – Tijdens je bikepacking trip zal je regelmatig de strijd aan moeten gaan met de elementen. Een waterdichte fiets is daarom essentieel om je spullen droog te houden.
 • Goede sluiting – Een goede stevige sluiting zorgt ervoor dat er geen scheuren in je tas komen en dat je niet na een aantal dagen al met tie wraps je tas bij elkaar moet houden. Ook wil je niet onderweg spullen verliezen omdat je tas ongemerkt open is gegaan tijdens het fietsen.
 • Lichtgewicht – De uitdaging blijft om zo licht mogelijk te reizen. Je zal regelmatig een berg moeten beklimmen en dan is iedere kilo er één extra.
 • Gewichtsverdeling – Bij het pakken van je tassen moet het gewicht in balans zijn. Een optimale verdeling is ca. 30 procent van de bagage aan de voorkant en zeventig procent aan de achterkant van de fiets.
 • Aerodynamisch – Waar veel mensen de focus leggen op het gewicht, is er ook steeds meer aandacht voor de aerodynamica van fietstassen. Waar de gewone fiets toerist aan beide kanten van de bagagedrager twee volle fietstassen heeft en met wind tegen dubbel zo hard moet trappen, is de bikepacker gebaat bij aerodynamische fietstassen die zo dicht mogelijk op de fiets zitten.

Beste racefiets tassen voor bikepacking

Waar kan je op de racefiets fietstassen kwijt voor bikepacking?

 • Racefiets zadeltas – De zadeltas is onmisbaar bij bikepacking. Je kan hier de grotere spullen in kwijt, bijvoorbeeld extra kleding, fietsjack, schoenen en eventueel compacte kookspullen.
 • Racefiets frame tas – De frame tas hang je onder aan de stang van het frame. Deze wil je vrij dun houden, zodat je benen er niet langs schuren tijdens het fietsen. Je kan hier een reperatiesetje, EHBO-kit, reserve banden en ander klein spul in kwijt.
 • Racefiets stuurtas – Ook in de stuurtas kan je grotere items kwijt die tussen je handlebars van je racefiets passen. Bijvoorbeeld een slaapzak, slaapmatje of compacte fietstent.
 • Racefiets top tube tas – Deze tas zit bovenop de stang van het frame. Je kan er daardoor eenvoudig bij. Ideaal voor het bewaren van bijvoorbeeld je smartphone, camera, portemonnee, powerbank en zonnebrand creme.
 • Racefiets snack pack – Een klein tasje dat je aan je stuur hangt, om eten in te bewaren waar je snel bij kan.

Bikepacking tassen voor de racefiets zijn te koop bij Fietsvakantiewinkel, Bol.com & Bever

Beste Gravelbike bikepacking tassen

Een gravelbike is qua model op veel punten hetzelfde als een racefiets. Maar omdat het stuur iets breder is, de banden meerdere terreinen aan kunnen en er net even iets meer is ingezet op fietscomfort is het voor bikepacking vaak een fijnere fiets, omdat je niet afhankelijk bent van asfalt wegen. Ook omdat je bij een gravelbike vaak net iets eenvoudiger een bagagedrager kan monteren en er op een aantal gravel bikes meer montagepunten zitten wordt aan de gravel bike regelmatig de voorkeur gegeven voor bikepacking.

 • Gravelbike zadeltas – Hier kan je de grotere spullen in kwijt zoals extra (fiets)kleding, jas, schoenen en kookmateriaal.
 • Gravelbike frame tas – Deze wil je uiteraard zo dun mogelijk houden. Je kan hier een fietspompje, reparatieset, EHBO-materiaal en reserve fietsbanden in kwijt.
 • Gravelbike stuurtas – Het voordeel van een gravelbike ten opzichte van een racefiets is dat je meer ruimte hebt voor de stuurtas. Dit komt omdat het stuur breder is en naar buitenstaande handlebars heeft.
 • Gravelbike top tube tas – Ideaal voor het opbergen van elektronica en waardevolle spullen. Je haalt deze tas er ook eenvoudig af als je even snel een supermarkt binnenloopt.
 • Snack pack / snack bag – Een handig klein tasje waar je even snel wat eten uit kan halen tijdens het fietsen.

Bikepacking tassen voor de gravelbike zijn te koop bij Fietsvakantiewinkel, Bol.com & Bever

Beste MTB bikepacking tassen

Waar kan je op de mountainbike fietstassen kwijt voor bikepacking?

Een mountainbike verschilt in vergelijking met een racefiets en gravelbike in de ruimte die je hebt tussen het frame. Deze is per MTB verschillend, dus je zal zelf goed moeten opmeten wat wel en niet past, zeker als je ook nog bidons wilt meenemen in een bidonhouder op het frame.

 • MTB zadeltas – De zadeltas is essentieel als je met een MTB gaat bikepacken. Hier kan je de grotere spullen in kwijt
 • MTB frame tas – De mogelijkheid voor een frametas op een MTB zal je van tevoren goed moeten afmeten.
 • MTB stuurtasHandlebar-pack
 • MTB Top tube tas – Per MTB zal het verschillen wat de mogelijkheden zijn om een top tube tas te plaatsen.
 • Snack pack

Bikepacking tassen voor de mountainbike zijn te koop bij Fietsvakantiewinkel, Bol.com & Bever

Wat zijn de beste merken voor bikepacking tassen?

Er zijn een aantal merken gespecialiseerd in het ontwikkelen van de beste tassen voor bikepacking. Merken met een lange geschiedenis in de ontwikkeling van fietstassen, zijn nu ook speciale fietstassen aan het ontwerpen voor bikepacking. De beste merken zijn Ortlieb, Vaude, Topeak en ook het Nederlandse AGU heeft een mooie bikepacking collectie.

Ortlieb bikepacking tassen

Ortlieb heeft een speciale bikepacking tassen lijn ontworpen. De bikepacks zijn speciaal ontwikkeld voor onder meer Gravel bikes, mountainbikes, fatbikes en racefietsen.

Ortlieb bikepacking tassen worden gekenmerkt door:

 • 100 % waterdicht
 • Voor vrijwel iedere plek op de fiets een tas, waaronder een Handlebar-Pack, Cockpit-Pack (Toptube), Fork-Pack, Accessory-Pack, Frame-Pack en Seat-Pack.
 • Aerodynamisch
 • Lichtgewicht
 • Verschillende maten

Ortlieb bikepacking tassen zijn te koop bij Fietsvakantiewinkel

AGU bikepacking tassen

Ook het Nederlandse AGU heeft een bikepacking tassen lijn ontworpen. Ze hebben alle hierboven besproken tassen in de AGU Venture collectie. De AGU Venture bikepacking tassen

Voor bikepackers die regelmatig in het donker fietsen heeft AGU de AGU Venture een reflecterende buitenkant zodat je extra goed zichtbaar bent in het donker.

AGU bikepacking tassen zijn te koop bij Bol.com

Vaude bikepacking tassen

Voor bikepacking heeft Vaude de Trail-serie. De Vaude bikepacking tassen worden gekenmerkt door:

 • Waterdicht gelast
 • Eenvoudige montage
 • Milieuvriendelijk gefabriceerd
 • Verschillende tassen, waaronder de Vaude TrailFrame, Vaude Trailfront, Vaude Trailsaddle, Vaude Frame Bag, Vaude Trailmulti en Vaude Trailguide.

Naast de Trail-serie heeft Vaude ook een Cruiser serie, die ook erg geschikt is voor bikepacking.

Vaude bikepacking tassen zijn te koop bij Fietsvakantiewinkel

Over Onlinefietser.nl

Alweer tien jaar geleden startten we met Onlinefietser.nl. Als fietsliefhebbers vinden we het leuk om onze ervaringen op de fiets te delen. Onze redactie bestaat uit wielrenners, MTB'ers en vakantiefietsers. Inmiddels reden we vele tienduizenden kilometers voor het testen van fietsen, fietskleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires.

We werken samen met verschillende webshops op affiliate basis. We ontvangen een kleine commissie door te linken naar producten van deze webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs echter hetzelfde, je ondersteunt Onlinefietser.nl in het schrijven van goede content door via één van deze links een aankoop te doen, maar uiteraard is dit niet verplicht.