Beste fietsbanden voor een fietsvakantie

Als je op fietsvakantie gaat, dan wil je voorkomen dat je regelmatig je fietsband moet vervangen. Goede fietsvakantie fietsbanden zijn dan ook noodzakelijk en waarschijnlijk één van de belangrijkste zaken voor een succesvolle fietsreis. In dit blog bespreken we daarom de beste banden voor op een trekkingfiets of vakantiefiets. Of je nou een toertocht in Nederland maakt of de bergen van Frankrijk gaat bedwingen, tijdens je fietsvakantie wil je kunnen vertrouwen op fietsbanden die vele kilometers kunnen afleggen zonder lek te gaan en een goede grip hebben. In dit blog zochten we uit wat de beste fietsbanden voor een trekkingfiets zijn. We kijken naar zowel de beste buitenband als beste binnenband voor je vakantiefiets.

Welke band voor een trekkingfiets?

Als je regelmatig lange fietstochten maakt of op fietsvakantie gaat, dan wil je een betrouwbare buitenband die vele kilometers meegaat. Toch is de keuze voor een trekkingfiets band altijd een compromis tussen enerzijds lekbestendigheid en anderzijds comfort en weerstand. Hoe lekbestendiger de band hoe meer je meestal inlevert op comfort en hoe hoger de weerstand. De perfecte fietsband voor een fietsvakantie bestaat dus niet.

Wel bestaat er voor bepaalde fietstochten een beste fietsband voor dat type fietstocht. Ga je bijvoorbeeld veelal op vlakke asfaltwegen fietsen in Nederland dan heb je andere fietsbanden nodig dan wanneer je de bergen ingaat met af en toe ruig terrein. Op ruig terrein heb je behoefte aan een grotere lekbestendigheid van de fietsband uiteraard.

Wat zijn de beste fietsbanden voor een trekkingfiets?

Afhankelijk van je voorkeuren (lekbestendigheid vs. snelheid vs. comfort) zijn dit zeer goede fietsbanden voor op een trekkingfiets:

Welke Schwalbe band?

Waarom is de Schwalbe Marathon Plus een goede fietsband voor een fietsvakantie?

De Schwalbe Marathon Plus fietsband wordt gezien als één van de beste buitenbanden voor op een trekkingfiets en heeft zelfs de bijnaam de ‘onplatbare band’, maar wat maakt deze fietsband nou zo bijzonder ten opzichte van de andere banden van Schwalbe en merken als Continental en Vittoria?

De Schwalbe Marathon Plus is de best verkochte fietsband, omdat het de meest lekbestendige fietsband is in combinatie met een minimale rolweerstand in vergelijking met vergelijkbare banden van andere merken. De vijf millimeter dikke SmartGuard laag beschermt je binnenband zelfs tegen scherpe punaises.

Daarnaast is de Schwalbe Marathon Plus erg duurzaam. De anti-aging zijwand van de band scheurt beduidend minder snel, ook bij een te lage bandenspanning. Gemiddeld gaat de Schwalbe Marathon Plus meer dan 10.000 kilometer mee.

De Schwalbe Marathon Plus is te koop bij Bol.com & Fietsvakantiewinkel

Wat is de beste binnenband voor een trekkingfiets?

Heb je een goede buitenband, dan heb je de beste maatregel tegen lekrijden al genomen. Als binnenband raden we dan aan een binnenband met Frans ventiel (Presta ventiel). Dit zijn goede binnenbanden voor een fietsvakantie:

Hoe voorkom je een lekke band tijdens je fietsvakantie?

Uiteraard is een lekke band voorkomen, beter dan een nieuwe band erop zetten of een band plakken. Met de volgende tips verklein je het risico op een lekke band:

  • Pomp regelmatig je band op. Het fietsen op een zachte fietsband vergroot de kans op een lekke band. Daarnaast is het niet fijn fietsen, omdat je iedere hobbel voelt en de weerstand toeneemt. Op de zijkant van je band staat in de wang vermeld wat de maximale druk van de fietsband is. Een bar lager zitten dan de maximale druk is aan te raden. De druk neemt na verloop van tijd af, neem dus altijd een pomp onderweg mee met een drukmeter zodat je je banden perfect kan oppompen.
  • Controleer je banden regelmatig op scherpe stukjes. Stukjes glas en steentjes passen vaak perfect in de buitenband, zonder dat deze direct lek gaat. Maar ondanks de goede leklaag van veel fietsbanden kan het scherpe steentje of glas er na verloop van tijd toch doorheen gaan met een lekke band tot gevolg.

Is je fietsband toch lek of zie je dat je buitenband een scheur in de wang heeft, zorg dan dat je een reparatiesetje bij je hebt en buitenbandplakkers, zodat je ter plekke je band kan repareren voordat het echt te laat is en je een nieuwe band erop moet zetten.

Veel gestelde vragen over fietsbanden voor een fietsvakantie

Welke maat fietsband voor een fietsvakantie?

Heb je al een trekkingfiets met een band daarop, dan is de eenvoudigste manier om de maat te bepalen door op de zijkant van de buitenband te kijken. Hier staat de ETRTO maat aangegeven, zodat je deze eenvoudig kan vervangen indien nodig.

Wat is de juiste bandenspanning tijdens een fietsvakantie?

We weten allemaal dat een te lage bandenspanning ervoor zorgt dat je meer weerstand hebt en de band sneller slijt, maar wat is de juiste bandenspanning voor een vakantiefiets? Aan de zijkant van de band staat vaak de maximale bandenspanning aangegeven.

Met een harde band fiets je minder snel lek en heb je minder weerstand, maar lever je in op comfort. Met een iets zachtere band rij je comfortabeler, maar met meer weerstand en de kans dat je sneller lek rijdt. Ook is een te lage bandenspanning één van de grote oorzaken van scheuren aan de zijkant van de band, waardoor de band veel minder lang meegaat.

De juiste bandenspanning is verder afhankelijk van de bandbreedte en het totale gewicht op de fiets. In deze tabel zie je de aanbevolen bandenspanning bij drie verschillende gewichten.

Wanneer kan je beter kiezen voor een wielmaat van 26 inch?

Wielen met een 26 inch wielmaat worden door sommige wereldfietsers nog aangeraden als je lange fietsreizen gaat maken naar sommige verre oorden in Afrika en Azië, bijvoorbeeld het afgelegen Myanmar. De reden hiervoor is dat je in deze regionen nog vele mountainbikes hebt rijden met een 26 inch wielmaat, waardoor deze fietsbanden veel beter te verkrijgen zijn daar dan de nieuwe 28 inch en 29 inch wielmaat.

Welke band voor een trekkingfiets?

Als je een trekkingfiets band koopt moet je altijd beseffen dat je een compromis moet sluiten tussen de lekbestendigheid van de band ten opzichte van het comfort en de weerstand van de band. De Schwalbe Marathon Plus fietsband is in ieder geval een perfecte combinatie tussen lekbestendigheid, rolweerstand, grip en duurzaamheid. Gemiddeld gaat deze band meer dan 10.000 kilometer mee.

Zijn tubeless banden geschikt voor een fietsvakantie?

Nee. Tubeless banden zijn een goede oplossing voor MTB banden, maar voor je fietsvakantie is dit geen verstandige keuze. Tubeless banden zijn fietsbanden zonder binnenband gevuld met een speciale substantie die gaat automatisch dicht, waardoor je minder vaak lek zou moeten rijden. Toch is het niet zaligmakend, omdat als de band toch niet meer zichzelf repareert middels de latex de reparatie vele malen lastiger is in combinatie met de plakkerige latex. Daarom geven wij de voorkeur aan buitenbanden met een goede anti-leklaag in combinatie met een goede binnenband.

Wat is Smartguard van Schwalbe?

Smartguard is een exclusieve antilek technologie van het merk Schwalbe, met een 5 mm. sterke hoogelastische anti-leklaag. Het is volgens Schwalbe een garantie voor de beste lekbescherming voor fietsbanden en al meer dan vijftien jaar onovertroffen. Heeft een fietsband van Schwalbe Smartguard bescherming, dan heeft deze de beste lekbescherming van het bedrijf.
Heb je een e-bike, dan kan je ook kiezen voor Smart Dualguard, dit is een anti-leklaag die speciaal is ontwikkeld voor e-bikes, maar voor trekking fietsen waarschijnlijk net iets te veel weerstand veroorzaakt.

Hoeveel kilometer kan je fietsen op de Schwalbe Marathon Plus?

De Schwalbe Marathon fietsbanden staan bekend om de hoge duurzaamheid. De Schwalbe Marathon Plus band heeft een zeer hoge kilometrage en gaat gemiddeld meer dan 10.000 kilometer mee. Dit is veel hoger dan de lichtere Schwalbe Marathon Racer en Schwalbe Marathon Supreme. Deze banden gaan ongeveer 5.000 tot 9.000 kilometer mee.

Wanneer moet je de fietsband van je trekkingfiets vervangen?

Het is bij fietsbanden niet zo dat als het profiel minder is dan een bepaald aantal millimeter je de band moet vervangen. Tenzij je echt merkt dat je problemen krijgt met de grip natuurlijk, dan is vervangen aan te raden. Een goede manier om te checken of je de fietsband moet vervangen is om op het loopvlak van de band te kijken of de leklaag zichtbaar is. Is deze zichtbaar dan is het tijd om de band te vervangen.
In veel gevallen krijg je daarvoor echter al te maken met een kapotte zijkant van de fietsband. Deze slijtage is te wijten aan een langdurige te lage bandenspanning. Wil je dat de band lang meegaat, dan check je minimaal één keer per maand en bij veelvuldig gebruik zelfs iedere twee weken de bandenspanning en pomp je de fietsband op als de bandenspanning te laag is.

Juiste bandenspanning fietsband

BandbreedteGewicht ca. 60 kgGewicht ca. 85 kgGewicht ca. 110 kg
25 mm6.0 bar7.0 bar8.0 bar
28 mm5.5 bar6.5 bar7.5 bar
32 mm4.5 bar5.5 bar6.5 bar
37 mm4.0 bar5.0 bar6.0 bar
40 mm3.5 bar4.5 bar6.0 bar
47 mm3.0 bar4.0 bar5.0 bar
50 mm2.5 bar4.0 bar5.0 bar
55 mm2.0 bar3.0 bar4.0 bar
60 mm2.0 bar3.0 bar4.0 bar
Bron: Schalwbe.com

Fotocredits: Suzanne Rushton

Over Onlinefietser.nl

Alweer tien jaar geleden startten we met Onlinefietser.nl. Als fietsliefhebbers vinden we het leuk om onze ervaringen op de fiets te delen. Onze redactie bestaat uit wielrenners, MTB'ers en vakantiefietsers. Inmiddels reden we vele tienduizenden kilometers voor het testen van fietsen, fietskleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires.

We werken samen met verschillende webshops op affiliate basis. We ontvangen een kleine commissie door te linken naar producten van deze webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs echter hetzelfde, je ondersteunt Onlinefietser.nl in het schrijven van goede content door via één van deze links een aankoop te doen, maar uiteraard is dit niet verplicht.