Beste fietsendrager

We krijgen regelmatig de vraag wat nou de beste fietsendrager is voor het vervoeren van verschillende type fietsen. Er is namelijk een groot verschil tussen de beste fietsendrager voor een elektrische fiets en die voor een racefiets. Een E-bike is veel zwaarder dan een racefiets en daar dien je dus rekening mee te houden bij de keuze van een fietsendrager. Waar je een racefiets eenvoudig op het dak kan tillen is dit bij een elektrische fiets een heel ander verhaal. We gaan per type fiets in op wat volgens ons de beste fietsdrager is.

Beste fietsendrager E-bike

De beste fietsendrager voor een E-bike is een trekhaak fietsendrager. Geen trekhaak op je auto? Dan wordt het lastig, want een e-bike weegt simpelweg te zwaar voor een achterklep of dak fietsendrager. Ga wel even na of de kogeldruk van je trekhaak voldoende is voor het dragen van het gewicht van de fietsendrager plus de fietsen. Hierbij kan je bij de meeste E-bikes de accu loskoppelen wat weer ongeveer vijf kilo scheelt in gewicht. Als het te zwaar voor je is om de E-bike op de fietsendrager te tillen, dan is een speciale oprijgoot aan te raden. Ook zijn er tegenwoordig fietsendrager met een lift verkrijgbaar, deze kan je elektrisch omlaag halen en weer omhoog zetten als je de fietsen er op hebt gezet.

Onze top 3 fietsendragers voor E-bikes:

 1. Thule EasyFold XT
 2. ANWB Fietsendrager Touring Flex Plus 2
 3. Pro-User Diamant Bike Lift

Beste fietsendrager stadsfiets / trekkingfiets

Stadsfietsen en trekking fietsen zijn minder zwaar dan E-bikes. Toch is een volwassen stadsfiets in de meeste gevallen net iets te zwaar om op het dak te plaatsen. Ook voor stadsfietsen en vakantiefietsen raden we dus een fietsendrager op de trekhaak aan of een achterklep fietsendrager. Een achterklep fietsendrager is een goede optie als je auto geen trekhaak heeft. De fietsen mogen echter niet te zwaar zijn, want in de meeste gevallen heeft een achterklep fietsendrager een laadvermogen van maximaal 30 kilo.

Onze voorkeur heeft dus een trekhaak fietsendrager, de volgende fietsendragers zijn erg geschikt voor stadsfietsen en trekking fietsen, we hebben hierbij gekeken naar de beste prijs/kwaliteitsverhouding:

 1. Thule EasyFold 933 (2 fietsen) | Thule EuroRide 940
 2. Hapro Atlas – Premium Xfold 2
 3. Pro User fietsendrager Amber 2

Beste fietsendrager racefiets en MTB

Een racefiets en MTB zijn vaak iets lichter dan een stadsfiets en e-bike. Je kan ze daarom makkelijk op het dak van je auto tillen. Het beste argument om te kiezen voor een voorvork fietsendrager is dat je het frame van je racefiets of mountainbike er niet mee kan beschadigen. Carbon frames zijn erg fragiel en te veel druk op het frame kan het frame beschadigen. Een ander voordeel is dat een dak fietsendrager vaak goedkoper is dan een trekhaak fietsendrager. Je kan echter maar 1 fiets kwijt op een dak fietsendrager. Je moet er dus meerdere kopen als je meerdere fietsen tegelijk wilt vervoeren. Ook zal je dakdragers aan moeten schaffen om de dragers vast te zetten op de auto. Ook zal je nog een wheelcarrier moeten kopen voor het vervoeren van het wiel, als je kiest voor een voorvork fietsendrager.

Beste fietsendragers voor de racefiets en mountainbike:

 1. Thule TopRide (voorvorkmontage)
 2. Thule UpRide (voorwielmontage)
 3. Thule ProRide (voorvorkmontage)

Beste merk fietsendrager

Allereerst moet gezegd worden dat alle fietsendragers moeten voldoen aan Europese richtlijnen waarbij veiligheid hoog in het vaandel staat. Ieder merk zal dus aan hoge eisen moeten voldoen om een fietsendrager op de markt te kunnen brengen. Het verschil zit hem met name in het gemak. Een paar van deze verschillen zijn:

 • Mogelijkheid om de fietsendrager te kantelen, zodat je de achterklep kan openen.
 • Beveiliging die het stelen van de fietsendrager en fietsen tegengaat.
 • Gewicht van de drager en gewicht dat de drager kan tillen
 • Bij dak fietsendragers: Voorvork bevestiging of frame bevestiging.
 • Inklapbaarheid
 • Montage op de trekhaak

Merken waar wij goede ervaringen mee hebben en welke goed uit de diverse tests komen zijn Thule, Pro-User, Hapro en ANWB.

Fietsendrager kopen

De beste fietsendragers zijn te koop bij de volgende webshops:

Veel gestelde vragen over fietsendragers

Wat is de beste fietsendrager?

De beste fietsendrager is per type fiets verschillend en is daarnaast afhankelijk van de aanwezigheid van een trekhaak op de auto. Voor de één is de beste fietsendrager een iets lichtere fietsendrager, een ander zal vooral behoefte hebben aan de mogelijkheid om eenvoudig en snel de fietsendrager te kunnen monteren of compact op te bergen. We hebben de beste fietsendragers voor e-bikes, normale fietsen en sportieve fietsen als mountainbikes en racefietsen.

Beste E-bike fietsendragers | Beste Stadsfiets fietsendragers | Beste racefiets & mountainbike fietsendragers

Waar moet je op letten bij het kopen van een fietsendrager?

Bedenk goed hoeveel en wat voor type fietsen je wilt gaan vervoeren als je een fietsendrager gaat kopen. Het type fiets en aantal fietsen bepaald namelijk voor een groot deel of je überhaupt kan kiezen tussen een trekhaak fietsendrager, dak fietsendrager of achterklep fietsendrager. Vervolgens kan je letten op kenmerken van de fietsendrager zoals het gewicht, eenvoudige montage op de trekhaak, kantelbaar zodat je bij de kofferbak kan en compactheid bij het opbergen.

Welke fietsendrager voor een elektrische fiets?

Voor een elektrische fietsendrager is het belangrijk dat je kijkt naar het gewicht dat de fietsendrager kan dragen. Elektrische fietsen zijn zwaarder dan normale fietsen, dus kan je enkel kiezen voor een trekhaak fietsendrager. Een dak fietsendrager en achterklep fietsendrager hebben te weinig draagkracht en het op het dak tillen van een elektrische fiets is gezien het gewicht maar voor weinigen een optie.

Kies voor een elektrische fiets fietsendrager uit onze top 3 en je weet zeker dat je een goede fietsendrager voor je e-bike koopt.

Wat is de lichtste fietsendrager voor e-bikes?

Wil je weten welke fietsendrager het minste weegt? Als we kijken naar fietsendragers die minimaal twee fietsen kunnen vervoeren dan is voor elektrische fietsen de Twinny Load e-Carrier Base de lichtste fietsendrager met een gewicht van dertien kilogram. De fietsendrager kan twee elektrische fietsen, is kantelbaar en heeft een draagvermogen van vijftig kilogram.
Ben je op zoek naar iets meer draagvermogen dan is de Hapro Atlas Premium 2 een relatief lichte fietsendrager van 15,4 kilogram. Met een draagvermogen van 60 kilogram is deze inklapbare en kantelbare fietsendrager geschikt voor de iets zwaardere e-bikes.

Tip: Haal indien mogelijk de accu van de e-bike af, gemiddeld scheelt dit al drie kilo per accu.

Wat is de lichtste fietsendrager?

Als we kijken naar de lichtste fietsendrager voor het vervoeren van twee fietsen op de trekhaak, dan is de ANWB Compact de lichtste fietsendrager met een gewicht van maar 6,5 kilogram.

Welke fietsendrager bij een auto zonder trekhaak?

Bij een auto zonder trekhaak heb je de keuze uit een fietsendrager op het dak of een achterklep fietsendrager. Het meenemen van zwaardere fietsen is op deze fietsendragers vaak geen optie, vanwege de beperkte draagkracht.

Hoeveel fietsen kan je maximaal meenemen op een fietsendrager?

Op een een aantal trekhaak fietsendragers kan je vier fietsen vervoeren. Let daarbij uiteraard altijd ook of de trekhaak het gewicht van vier fietsen plus fietsendrager kan dragen. In combinatie met een dakdrager en dak fietsendrager kan je ook een aantal fietsen op het dak nog vervoeren. Let hierbij wel op de maximale belasting van het dak en de dakdragers.

Wat is de kogeldruk van een trekhaak en waarom is dit relevant bij het kiezen van een fietsendrager?

Controleer voor je een fietsendrager aanschaft altijd eerst even de maximale kogeldruk van je trekhaak. De kogeldruk is het maximale gewicht waarmee je een trekhaak kan beladen. De kogeldruk wordt vastgesteld door de fabrikant en is meestal te vinden op de trekhaak, bij de voertuigpapieren en anders kan je het vaak vinden op Google. De maximale kogeldruk is bij een kleine auto ongeveer 45 kilogram en bij grote auto’s kan deze oplopen tot ongeveer 75 kilogram.

Bij het bepalen van het gewicht, moet je rekening houden met het gewicht van de fietsendrager en het gewichten van de fietsen samen. Overschrijdt dit gewicht de maximale kogeldruk, dan kan je er niet mee de weg op.

Welke fietsendrager voor twee fietsen?

Heb je een trekhaak op je auto, dan kan je voor twee fietsen het beste kiezen voor een trekhaak fietsendrager. Er is een groot aanbod fietsendragers voor twee fietsen. De verschillen tussen deze fietsendragers zitten in het gewicht, montage, compactheid en of deze kantelbaar is. Wij raden bij twee fietsen de Thule Easyfold 933 aan, maar ben je op zoek naar een iets goedkopere fietsendrager dan is de Pro User Diamant ook een aanrader. Deze fietsendrager werd al eens uitgeroepen tot Beste Koop door de Consumenten Bond.

Over Onlinefietser.nl

Alweer tien jaar geleden startten we met Onlinefietser.nl. Als fietsliefhebbers vinden we het leuk om onze ervaringen op de fiets te delen. Onze redactie bestaat uit wielrenners, MTB'ers en vakantiefietsers. Inmiddels reden we vele tienduizenden kilometers voor het testen van fietsen, fietskleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires.

We werken samen met verschillende webshops op affiliate basis. We ontvangen een kleine commissie door te linken naar producten van deze webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs echter hetzelfde, je ondersteunt Onlinefietser.nl in het schrijven van goede content door via één van deze links een aankoop te doen, maar uiteraard is dit niet verplicht.