Beste fietsgids

Fietsinspiratie halen we tegenwoordig van een website of app toch? Niets is minder waar. Ieder jaar komen er weer nieuwe fietsgidsen over Nederland en landen uit Europa uit die vele Nederlanders inspireren om op fietsvakantie te gaan in eigen land of op fietsvakantie in Europa. Maar ook voor dagtripjes op de fiets zijn deze fietsgidsen de perfecte start voor het opdoen van inspiratie en het afleggen van de mooiste fietsroutes in Nederland.

Beste fietsgidsen overzicht

Om het overzichtelijk te houden hebben we de beste fietsgidsen als volgt onder verdeeld:

Eerder schreven we al blogs over:

Beste fietsgidsen Nederland

ANWB Fietsgids – De allermooiste fietsroutes van Nederland

In deze ANWB Fietsgids vind je de allermooiste fietsroutes van Nederland. De routes zijn gekozen door de redactie van ANWB en door lezers en leden. De routes zijn gebaseerd op knooppunten en achterin het boek vind je knooppuntkaartjes die je mee kan nemen tijdens het fietsen. Via een QR-code is het eenvoudig om de route te laden in de ANWB Eropuit Fietsapp. De routes worden uitgebreid beschreven in de fietsgids en liggen door heel Nederland.

De ANWB Fietsgids is te koop bij Bol.com & ANWB Webwinkel (korting voor leden)


Fietsatlas Nederland – Falk

Als je op zoek bent naar een fietsrouteboek van Nederland, dan is de Fietsatlas Nederland van Falke de fietsgids die je zoekt. Op de fietskaarten zie je in één keer een groot deel van de route, gedetailleerd met straatnamen in het buitengebied zodat je je eenvoudig kan oriënteren. Ook parkeerplaatsen worden aangegeven op de routekaart. Via de verwijzingen naar windrichtingen per pagina kan je prima fietsen naar de omringende gebieden. In totaal zijn er 334 kaarten die heel Nederland omvatten. Er zijn verschillende Lange-afstand fietsroutes opgenomen in de Fietsatlas en ook bekende routes als de Kustroute, Zuiderzeeroute en Maasroute kan je volgen op de kaarten.

De Fietsatlas Nederland van Falk is te koop bij Bol.com


Fietsen langs’ fietsgidsen – Ad Snelderwaard

In de ‘Fietsen langs’ serie verschenen reeds twee fietsgidsen over specifieke fietspaden in Nederland:

  • Fietsen langs de Maas
    16 fietsroutes van Luik tot aan Hoek van Holland.
  • Fietsen langs het Pieterpad
    16 fietsroutes van Pieterburen tot aan de Sint Pietersberg in Maastricht.

De fietsgidsen van Ad Snelderwaard geven een goed beeld van de route en wat er onderweg te zien en beleven valt. Naast de duidelijke uitneembare route kaarten heeft Snelderwaard per traject beschreven wat hij leuk vond langs de route. Zo lees je over bezienswaardigheden en is er per traject een kunstwerk beschreven. De fietsgidsen hebben een persoonlijke touch, wat onder meer ook blijkt uit de ontmoetingen die Snelderwaard beschrijft met toevallige passanten of personen met een verhaal op de route.

De fietsgids wordt met mooie kleurenfoto’s geïllustreerd. Voorafgaand aan je fietstocht lees je over de geschiedenis, bezienswaardigheden en verken je alvast de route die je middels knooppunten en/of de gedetailleerde routekaart kan volgen. Eventueel maak je gebruik van één van de aangeraden hotels, B&B’s of campings die naast de route liggen.

De uitgebreide fietsgidsen van Ad Snelderwaard zijn erg handig voor het fietsen langs de Maas of het Pieterpad. Ook leuk om te geven als cadeau aan fietsliefhebbers.

De fietsgidsen zijn te koop bij Bol.com

Route.nl Jaarboek – Falkplan

Met meer dan 127 fietsroutes is het Route.nl Jaarboek een goede inspiratiebron voor nieuwe fietsroutes. De meer dan 97 pagina’s cartografie geven je gedetailleerde routekaarten met negen lange afstandsroutes. Het Jaarboek geeft een overzicht van alle fietsknooppunten in Nederland, Belgisch Limburg en West-Vlaanderen. Daarnaast worden routes beschreven in Nederland, België, Duitsland en Denemarken. Via de website is het mogelijk om routes te downloaden, zodat je de vrij grote gids niet hoeft mee te nemen. Naast fietsroutes worden ook nog 15 wandelroutes besproken.

Het Route.nl Jaarboek is te koop bij Bol.com & ANWB


Beste fietsgidsen Europa

Dit zijn de beste fietsgidsen voor fietsen in Europa:

Mythische fietstochten in Europa – Lonely Planet

Als je ergens inspiratie vandaan moet halen voor een vakantie in een bepaald land, dan kom je al snel uit bij de klassieke blauwe boeken van Lonely Planet. Maar wist je dat Lonely Planet ook een aantal thema boeken heeft vol inspiratie voor verschillende type reizigers? Één daarvan is ‘Mythische fietstochten in Europa’, een groot fietsvakantieboek met prachtige foto’s, routes en boordevol inspiratie voor jouw volgende fietsvakantie.

Volgens Lonely Planet is er geen betere manier dan de fiets om een plek, een cultuur en de bevolking te ervaren. Een aankomst per fiets opent de deuren blijkt ook uit enkele van de boeiende verhalen in deze Lonely Planet.

Aan het begin van het boek zit een duidelijke inhoudsopgave en ook is er een register waarin je precies kan zien welke landen en plaatsen worden beschreven in het boek. Het boek is onderverdeeld in Noord-Europa, West-Europa en Oost-Europa en bevat fietstochten die een paar uur duren, maar ook fietstochten die langer dan een maand duren. Sommige fietstochten hebben een thema, bijvoorbeeld een wijn- of bierfietstocht, stedenfietstrip, mooiste uitzichten, langs het water, lange afstandsfietstocht of juist zo ver mogelijk de hoogte in op een bergpas in Italië. Er zijn fietstochten voor dagjesfietsers, vakantiefietsers, mountainbikers en voor de wielrenners komen ook de Belgische en Italiaanse klassiekers uitgebreid aan bod.

Mythische fietstochten in Europa staat vol met inspirerende fietsverhalen. Ieder hoofdstuk bevat een fietsverslag van een fietstocht ergens in Europa. Bij ieder verhaal krijg je praktische info voor het plannen van je fietstocht. Zo vind je informatie over de beste reistijd (tijd van het jaar), hoe je er komt en aanraders voor plekken om te overnachten. Aan het eind van een fietstocht vind je ook nog drie tips voor vergelijkbare fietstochten elders in Europa of in het land van de fietstocht.

Ook de prachtige foto’s kunnen we niet onbesproken laten. Alle fietstochten worden met paginagrote foto’s geïllustreerd, voor een perfecte sfeerimpressie. Het is een boek dat je erbij pakt als je weer inspiratie zoekt voor je volgende fietstocht of als je even heerlijk op fietsvakantie wilt gaan vanuit huis.

Mythische fietstochten in Europa – Lonely Planet is te koop bij Bol.com


Ga op de fiets – Irene Maaskant & Laura Maat

15 routes door Europa – Avonturen + ervaringen
Irene Maaskant en Laura Maat zegden in 2019 hun baan op voor een fietsreis door Europa. Zeven maanden lang fietsten ze ruim tienduizend kilometer door dertien verschillende landen in Europa. In het boek ‘Ga op de fiets’ vertellen ze waarom ze het reizen op de fiets zo leuk vinden, hoe ze ooit zijn begonnen en geven ze tips, zodat ook jij kan beginnen aan die langgekoesterde fietsreis.

Het boek is een goede combinatie tussen avontuurlijke fietsverhalen, inspiratie voor routes en tips voor jouw eerste fietsreis. Het eerste deel van het boek delen ze dan ook alles waarvan ze zelf hadden gewild dat ze het van tevoren geweten hadden. Ook wordt hun motivatie om de fietsreis te maken uitgebreid besproken en hoe ze aan kijken tegen de eventuele gevaren.

Vervolgens worden er vijftien routes door Europa besproken. Het is een reisverslag van wat ze meegemaakt hebben, hoe ze zijn gefietst en wat ze onderweg zijn tegengekomen. Ook lees je waar ze sliepen en welke interessante mensen ze ontmoet hebben tijdens hun reis. Iedere route wordt middels een niet al te gedetailleerd kaartje weergegeven aan het einde van het hoofdstuk met nog een aantal handige tips.

Lees meer over Ga op de fiets in onze uitgebreide recensie van het boek

Ga op de fiets van Irene Maaskant & Laura Maat is te koop bij Bol.com


Op zoek naar nog meer inspiratie voor fietsen in Europa?

Ik haal veel van mijn inspiratie uit de boeken met fietsverhalen van avonturiers die Europa of andere continenten per fiets verkennen. Naast de inspiratie voor de te volgen route en achtergrond informatie over het land of stad haal ik er ook veel tips uit voor een goede fietsvakantie. Verwacht echter niet een routeboek of fietsgids als je fietsverhalen van auteurs als Martijn Doolaard (O.a. Two Years on a bike), Marica van der Meer, Frank van Rijn en Gijs van Middelkoop leest. Je leest de pure verhalen over hun fietsreizen waarin ze het land doorkruisen en mensen uit allerlei landen ontmoeten.

Wielergidsen

Mythische cols – Frederick Backelandt | David Stockman

Niet een typische fietsgids, maar wel een prachtig inspiratieboek voor je volgende wielervakantie. In het boek Mythische Cols beschrijft Frederik Backelandt de 30 machtigste beklimmingen die je als wielrenner kan maken. Het indrukwekkende boek van 33,9 cm. bij 25,9 cm. staat boordevol schitterende foto’s van David Stockman.

Tussen de mooie foto’s door beschrijft Backelandt de beklimming en zijn historie, van de Romeinen tot de historische overwinningen en nederlagen van o.a. Pantani, Ullrich, Coppi en Merckx. Dit boek gaat je zeker inspiratie geven om die racefiets weer bovenop de auto te zetten tijdens je volgende vakantie en eindelijk die beklimming van je dromen te maken.

Cols die o.a. aan bod komen: Alpe d’Huez, Col d’Aubisque, Col du Galibier, Passo Gardena, Passo Gavia, Grimselpass, Col de l’Iseran, Col de Peyresourde, Col du Portet, Sa Calobra, Passo dello Stelvio, Col du Tourmalet en natuurlijk de Mont Ventoux.

Mythische Cols is te koop bij Bol.com

Cycling Hotspots

Cycling Hotspots – 12 toplocaties voor wielrenners – Frederik Backelandt (Red.)

Wat zijn de Cycling hotspots van Europa? Frederik Backelandt en collega’s delen hun fietservaringen met twaalf locaties in Europa die onlosmakelijk verbonden zijn met de wielersport. Het boek biedt je vooral een prettige introductie voor als je zelf een fietsvakantie gaat plannen in één van de twaalf beschreven locaties. Even inlezen, de beschreven routes, klimmetjes en leuke adressen tot je nemen en daarna kan je zelf je wielervakantie gaan plannen.

Verwacht geen gedetailleerde routekaarten, dat laat de schrijver aan jou eigen inzicht over. Wat je wel krijgt is een goede beschrijving van de schitterende locaties, met een stukje historie op o.a. wielergebied en praktische informatie over waar je je route kan beginnen en wanneer je het beste kan gaan. De foto’s zorgen ervoor dat je het boek regelmatig nog even er bij pakt om vanaf je bank heerlijk op wielrenvakantie te gaan.

Cycling Hotspots is te koop bij Bol.com