Beste fietsschoenen

Wij krijgen regelmatig de vraag wat de beste fietsschoenen zijn. Uiteraard heeft iedereen zijn eigen wensen met een fietsschoen en een eenduidig antwoord is dus niet eenvoudig op deze vraag. Toch gaan we proberen je advies te geven voor het kopen van de beste fietsschoenen. Er zijn namelijk wel een aantal fietskledingmerken die de focus leggen op fietsschoenen en het blijven verbeteren van de technieken om tot de beste fietsschoen te komen. Daarnaast geven we je een aantal tips waar je op moet letten bij het kopen van fietsschoenen, zodat je ook de beste keuze maakt qua maat en kenmerken van de fietsschoen. Eerder deden we al een test met fietsschoenen van Sidi, B’Twin en Mavic. We bespreken in dit blog de beste wielrenschoenen, beste mountainbike schoenen, beste toerfietser schoenen en beste spinning schoenen van 2024.

Beste wielrenschoenen

Goede wielerschoenen of racefiets schoenen zijn erg belangrijk voor het overdragen van kracht naar de pedalen. Het dragen van de verkeerde schoenen heeft direct effect op je prestaties. Met de volgende tips maak je de juiste keuze:

 • De juiste maat voor goede wielrenschoenen is een maat die niet te strak zit, voorkom knellende voeten, maar zeker ook niet te groot is. Je voet moet in tegenstelling tot bijvoorbeeld bij hardloopschoenen niet kunnen bewegen in de schoen bij het trappen. Nederlandse merken kan je veelal je schoenmaat aanhouden, Italiaanse merken zijn vaak iets kleiner en is één maat groter aan te raden. Heb je reeds ervaring met een merk, dan kan je in de meeste gevallen dezelfde maat aanhouden.
 • Stijfheid – Racefiets schoenen moeten stijf zijn, zodat ze optimaal de kracht overbrengen naar de pedalen.
 • Wij raden een bevestigingssysteem aan met een draadsluiting (Boa sluiting). Een draadsluiting zit steviger en is duurzamer dan klittenband en veters (ze bestaan!).
 • Beste merken: De meeste wielerschoenen van deze merken zijn wat duurder en wellicht zelfs iets te duur, maar de merken Sidi en Fizik zijn de specialisten op het gebied van wielrenschoenen. Ook Chris Froome fietst op Sidi schoenen

De volgende wielerschoenen zijn wat ons betreft en blijkens verschillende tests de beste fietsschoenen voor wielrenners van 2024 (in willekeurige volgorde):

Beste racefiets schoenen tot 150 euro: 

Hierboven staan uiteraard de topmodellen per merk, maar er zijn ook fietsschoenen voor rond de 150 euro welke zeer goede prestaties leveren. Wij hebben zeer goede ervaringen met de volgende fietsschoenen voor wielrenners:

Beste mountainbike schoenen

Voor goede MTB schoenen is het belangrijk dat er sprake is van een goede krachtoverbrenging, comfort, voldoende grip bij het lopen, waterdicht, een stevig sluitsysteem en overall moeten ze stevig zijn er tegen een stootje kunnen.

 • De Juiste maat – Kijk goed naar de maattabel van de webshop. Een Italiaanse schoen valt in de regel kleiner uit, dan een MTB schoen van een Nederlands merk.
 • Profiel zool – De zool moet een profiel hebben dat voldoende grip geeft als van de fiets afstapt.
 • Bevestigingssysteem Wij raden ook bij mountainbike schoenen een draadsluiting (Boa sluiting) aan.
 • Waterdicht & windproof Ga je in de herfst en winter mountainbiken, dan is het geen overbodige luxe om MTB schoenen te kopen die enigszins bescherming bieden tegen regen en koude wind, Gore-Tex is hierbij de beste keuze als materiaal. Uiteraard kan je ook overschoenen overwegen.
 • Beste merken: De meeste MTB schoenen van deze merken zijn wat duurder, maar de merken Sidi, Northwave en Scott zijn de specialisten op het gebied van MTB schoenen. Met name de schoenen van Sidi en Scott zijn wat duurder, maar hebben ook erg goede MTB schoenen van rond de 200 euro. Shimano en Mavic hebben ook erg goede goedkope mountainbike schoenen.

De volgende MTB schoenen zijn wat duurder, maar volgens verschillende tests en onze eigen ervaring zijn ze het geld meer dan waard en wij beschouwen deze MTB schoenen dan ook als de beste van 2024:

Zomer:

Winter:

Beste mountainbike schoenen tot 100 euro: 

Hierboven staan uiteraard de topmodellen per merk, maar er zijn ook mountainbikeschoenen voor onder de 150 euro welke zeer goede prestaties leveren. Wij hebben zeer goede ervaringen met de volgende fietsschoenen voor MTB’ers:

Beste fietsschoenen voor toerfietser of vakantiefietser

Er is geen speciale naam voor de schoenen van de ‘normale fietser’, schoenen voor gebruik tijdens fietsvakanties, dagtochten en woon-werkverkeer. Vaak worden ze toer schoenen, fiets-wandel schoenen, fietsvakantie schoenen of trekking schoenen genoemd. Wat wij in onze test met name belangrijk vonden was of je zowel comfortabel kon fietsen als wandelen met de schoenen. Voor het kiezen van de beste toerschoenen moet je eerst voor jezelf beslissen of je de mogelijkheid wilt hebben om de schoenen vast te klikken aan het pedaal.

 • Wil je toerschoenen met een kliksysteem voor bevestiging aan het pedaal, dan moet je kijken naar schoenen die geschikt zijn voor SPD schoenplaatjes. Deze schoenen hebben uitsparing in de zool, zodat je er ook goed op kan lopen.
 • De schoenen moeten op eenzelfde manier passen als je gewone schoenen, zodat je er naast fietsen ook op kan lopen.
 • Water- en winddicht – Wij raden toerschoenen aan met ademende en waterdichte Gore-Tex technologie. Deze houden je voeten droog.
 • Met een schokabsorberende zool loop je comfortabeler als je van de fiets afstapt.
 • De beste toerschoen merken zijn Shimano & Vaude
 • Op zoek naar een fietssandaal met bevestiging voor SPD schoenplaatjes? Kijk dan naar de Shimano SD500.

De volgende trekking schoenen zijn goed beoordeeld in tests of hebben wij zelf getest en als de beste toerschoenen bevonden:

Beste spinningschoenen

Voor spinning raden we eigenlijk basic MTB schoenen aan. Je hebt namelijk geen dure bescherming nodig tegen regen en wind. Wat je wel nodig hebt zijn fietsschoenen met een bevestiging voor SPD en een uitsparing in de zool, zodat de vloer waar je traint niet beschadigd raakt. Omdat je binnen traint, is het ook erg belangrijk dat de schoenen voldoende ademend vermogen hebben. We raden aan om te kiezen voor een draadsluiting of klittenband t.o.v. veters.

Omdat je bij spinning meestal maar een uur de schoenen aan hebt, hoef je ons inziens niet te investeren in hele dure schoenen. Wij raden dan ook de volgende spinning schoenen aan: