Beste fietsshirt

In dit blog gaan we op zoek naar het beste fietsshirt. Hierbij gaan we in op verschillende fietsshirts, want is het beste fietsshirt voor een wielrenner niet heel anders dan het beste fietsshirt voor een MTB’er en toerfietser? Zowel dus voor de sportieve fietser als de vakantiefietser geven we je tips voor het beste fietsshirt. Hierbij kijken we onder meer naar materiaal, pasvorm, merk en type shirt. We maken hierbij gebruik van onze eigen ervaring, tests uit fietstijdschriften, ervaringen van andere fietsers en de shirts die de profs dragen.

Naar welk type fietsshirt ben je op zoek?

Klik op de link om uitgebreide informatie te krijgen over het beste fietsshirt per type fietser:

Beste wielershirt voor wielrenners

De categorie wielrenners delen we op in de sportieve wielrenner en de hobby wielrenner. De sportieve wielrenner heeft meer behoefte aan aerodynamica en de hobby wielrenner zal vooral zijn buik iets willen verbergen en dus niet in een al te strak fietsshirt willen fietsen. Ook kijken we in welke fietsshirts de profs rijden en gaan we kort in op wat het beste winter fietsshirt is.

Beste wielershirt voor de sportieve wielrenner

Voor de sportieve wielrenner staan aerodynamica en ademend vermogen bovenaan het lijstje van belangrijkste kenmerken van een goed wielershirt.

Aero fietsshirts

De aero fietsshirts van bekende merken als Castelli, Assos, Sportful, AGU en Vermarc zijn ook de shirts die we terug zien in het Tour de France peloton. Bij deze shirts hoef je niet bang te zijn voor flapperende mouwen, want het shirt zit direct op de huid.

Beste aero fietsshirt merken
Assos | Castelli | Sportful | AGU | Santini | Vermarc | Van Rysel

Zomer fietsshirts

Een nieuwe trend zijn de speciale zomer fietsshirts. Dit zijn flinterdunne fietsshirts voor temperaturen boven de 25 graden. De shirts hebben een strakke pasvorm, zodat zweet snel naar buiten wordt afgevoerd en de shirts snel droog zijn. De lichaamswarmte ben je zo sneller kwijt dan in een normaal fietsshirt. Ideaal dus om een Franse berg in de zomermaanden te beklimmen, vergeet alleen niet een windjack mee te nemen voor als je op de top bent.

In welke fietsshirts wielrennen de profs?

Ben je een sportieve wielrenner die gaat voor topprestaties? Dan kan je natuurlijk ook even kijken in welke fietskleding de profs rijden. Want wat goed is voor Bernal, Roglic, Dumoulin en Mollema, dan weet je zeker dat het geoptimaliseerd is om te presteren. Toch moeten we erbij zeggen dat het altijd de vraag is of de wielershirts van de profs hetzelfde zijn als de wielershirts die in de winkels liggen. Vaak zijn de profshirts in de winkel toch wat aangepast zodat ook de hobby wielrenner deze kan dragen. We hebben hier dan ook gekozen voor het beste fietsshirt per merk dat de profs daadwerkelijk in de wedstrijden dragen voor zover wij kunnen nagaan:

Beste wielershirt voor de hobby wielrenner met een buikje

Je ziet ze regelmatig fietsen, de wielrenner die in de lente zijn racefiets van stal haalt en na een lange winter stilgezeten te hebben weer eens lekker een rondje gaat fietsen. Te herkennen aan het iets te strakke shirt om zijn iets te grote buik. Voor dit type wielrenner geven we toch echt het advies om niet te kiezen voor een aerodynamisch fietsshirt van Castelli of Assos, maar goed te kijken naar de minder strakke fietskleding. Aerodynamische fietskleding zorgt er op dit niveau namelijk echt niet voor dat je harder gaat rijden. Zorg dus dat je een ruim fietsshirt uitzoekt waarin je je prettig voelt op de weg. AGU heeft verschillende fietsshirts die iets ruimer zitten op de plekken waar het nodig is.

Beste fietsshirt merken voor hobby wielrenners
Triban | AGU | Rogelli | Craft

Water afstotende en winddichte fietsshirts

Water afstotende fietsshirts beschermen je tegen regenbuien. Besef wel dat het hier niet om waterdichte fietsshirts gaat, dus na verloop van tijd zal er toch water doorheen komen. Dit komt door het ademende vermogen van de fietsshirts. Toch zal je bij een waterafstotend fietsshirt van goede kwaliteit ook bij een flinke bui lange tijd droog blijven.

Beste winter fietsshirt

Ga je in de winter fietsen, dan raden wij het drie lagen systeem aan bestaande uit thermoshirt, fietsshirt en fietsjack. Hierover schreven wij al eerder het blog winter fietskleding.

Wel of geen fietsshirt van een profteam?

En dan blijft er nog de eeuwige discussie of je als wielrenner in een teamshirt moet fietsen waar je geen lid van bent. Er is een ongeschreven regel dat je volgens de (wederom ongeschreven) wielercode niet in een fietsshirt van een ploeg moet fietsen als je daar geen deel van uit maakt. Ook is het volgens diezelfde filosofie not done om in de gele trui, bolletjes trui, regenboogtrui, etc. te fietsen als je deze niet gewonnen hebt.

De prof team tenue’s zijn gelukkig niet aan te slepen bij veel webshops, dus er zijn gelukkig genoeg wielerfans die maar wat graag tonen dat ze fan zijn van een team. En ben je het toch eens met de ongeschreven regel, dan zoek je uiteraard gewoon een neutraal fietsshirt uit…

Profteam shirts zijn te koop bij Bol.com

Beste mountainbike shirt

Mountainbike shirts zijn anders dan de shirts voor wielrenners. Wordt bij wielrennen de focus gelegd op het aerodynamische, een MTB shirt moet vooral fijn zitten. MTB shirts zijn dan ook vaak iets wijder en bevat minder vaak lycra, omdat dit sneller kapot gaat in de vaak ruige omstandigheden waar je fietst met de mountainbike. De meeste MTB shirts worden gemaakt van polyester, dit is iets steviger dan lycra en heeft ademend vermogen zodat zweet naar buiten kan worden afgevoerd.

Draag je beschermingsmateriaal, zorg dan dat je shirt wat ruimer is, zodat je het beschermingsmateriaal onder je shirt kan dragen.

Beste merken MTB shirts
Endura | Vaude | GORE Wear | Rockrider

Beste spinningshirt

Voor spinning kan je het beste een fietsshirt met korte mouwen of zonder mouwen aantrekken. Hiervoor kan je gewoon kijken naar de shirts die geschikt zijn voor wielrennen in de zomer. Speciale spinning shirts zijn er nauwelijks.

Vanwege het vele transpireren tijdens het spinnen zou je daarnaast kunnen overwegen om er een (zomer) ondershirt onder te dragen dat direct op de huid zit voor het beter afvoeren van zweet. Is het heel warm, dan kan je uiteraard ook gewoon in je ondershirt trainen tijdens het spinnen.

Beste merken spinningshirts
AGU | Bioracer| Rogelli | Craft | Van Rysel / Triban

Beste fietsshirt voor fietsvakantie

Voor de vakantiefietser raden we een goede combinatie aan van sportief en casual. Daarnaast moet je rekening houden met het feit dat je niet altijd in de gelegenheid bent om je shirts te wassen. Een tip is dan om een fietsshirt van merino wol te dragen. Denk hierbij niet meteen aan een warme wollen en kriebelende trui, merino wol is juist één van de betere materialen om in warme omstandigheden rond te fietsen met goede ademende eigenschappen. Bijkomend voordeel van merino wol is dat het zweetgeur niet opneemt en je het dus meerdere dagen achter elkaar kan dragen.

Verwacht je veel in het donker te moeten rijden, denk dan ook aan reflecterende elementen op je shirt.

Een fietsshirt dat onder meer wordt aangeraden door specialisten op het gebied van fietsvakanties is het Vaude Men’s Tamaro Shirt III.

Aan te raden merken voor fietsvakantie shirts
Vaude | Gonso | TribanTe koop bij Fietsvakantiewinkel, Bol.com & Bever
Merinowollen shirts van Icebreaker | Ivanhoe | Falke | Mammut | Vaude & Woolpower

Beste fietsshirt voor Toerfietsers

De toerfietser heeft behoefte aan een fietsshirt dat ook bij een comfortabele inspanning lekker zit en bij warme dagen zweet naar buiten afvoert. Een katoenen shirt raden we dan ook af. Indien je toch een shirt wilt dat op je normale katoenen shirt lijkt, dan raden we een shirt van merino wol aan. Dit lijkt op het eerste gezicht een normaal shirt, eventueel met een print, maar het materiaal is ademend en zorgt ervoor dat zweetgeur niet wordt vastgehouden door het shirt. Perfect dus om ook meerdere dagen achter elkaar te dragen.

Vind je het niet erg om er wat sportiever uit te zien, dan is het perfecte shirt voor de toerfietser een shirt van synthetische kleding zoals polyester. Kies ook hierbij voor een fijn iets ruimer zittend fietsshirt en niet voor een strak aeroshirt, want dit biedt echt geen voordelen op een trekkingfiets.

Aan te raden merken voor fietsvakantie shirts
Vaude | Gonso | TribanTe koop bij Fietsvakantiewinkel, Bol.com & Bever

Merinowollen shirts van Icebreaker | Mammut | Vaude & Woolpower

Woon-Werk verkeer

Uiteraard speelt in de keuze voor het beste woon/werk fietsshirt mee hoe ver je naar je werkt moet fietsen, wat voor inspanning je daarvoor moet leveren en of je op het werk faciliteiten hebt om je op te frissen.

Indien je een ruimte hebt waar je je kan omkleden en kan opfrissen, dan is een basis fietsshirt aan te raden. Kom niet aanzetten op je werk in een aero fietsshirt, want dat is nergens voor nodig tenzij je 100 kilometer moet afleggen. Ga dus voor een iets ruimer zittend fietsshirt of kijk eens naar een shirt van merinowol, dit klinkt wellicht heel warm. Maar merinowol is ook onder warme omstandigheden het ideale materiaal om in te fietsen. Het is ademend en geurtjes worden niet in het shirt opgenomen, zodat je op de terugweg hetzelfde shirt weer aan kan doen zonder dat je al naar zweet ruikt voordat je begint met fietsen.

Aan te raden merken voor woon/werkverkeer fietsshirt:
Merinowollen shirts van Icebreaker | Falke | Mammut | Vaude & Woolpower

Welke maat fietsshirt?

Een Nederlands merk als AGU en Rogelli kan je prima je normale shirtmaat aanhouden voor het kopen van een mooi fietsshirt. Let er met name op bij fietsshirts van buitenlandse merken op dat je de juiste maat koopt. Meestal staat er een maatadvies of maattabel bij, want webshops willen uiteraard dat jij de juiste maat ontvangt, zodat het shirt niet retour wordt gestuurd.

Bij Italiaanse shirts van Castelli, Sportful en Nalini kan je sowieso altijd beter minimaal één maat groter nemen. De Italiaanse maten vallen klein uit en zit bij de meeste Nederlanders al snel wat strakker dan bij de gemiddelde Italiaan. Een goede ‘maatgever‘ zijn de reviews waar fietsers regelmatig ook vertellen wat ze van de maatvoering vinden.