Beste fietsslot

Als je gaat fietsen komt er altijd een moment dat je ergens pauze gaat houden. Je laat op dit moment je fiets even onbeheerd achter om ergens naar binnen te gaan. Natuurlijk wil je niet bang zijn dat tijdens je pauze je fiets gestolen wordt. Vooral niet als het om een vrij dure fiets gaat. Een goed fietsslot kan het risico op een diefstal flink verlagen. Maar wat is nu het beste fietsslot voor je fiets? Wij hebben de beste fietssloten op een rijtje gezet. Plus een paar tips voor de aanschaf van een nieuw slot.

Wat is het beste fietsslot?

Er zijn vier soorten sloten waar je uit kan kiezen voor je fiets. Je hebt een ringslot, kabelslot, kettingslot en een beugelslot. Een ringslot zit standaard op het achter frame gemonteerd. Je kan hiermee snel je fiets op slot zetten, maar helaas ook makkelijk meenemen. Door het achterwiel op te tillen kan je een fiets meenemen. Enkel een ringslot is niet voldoende om je fiets tegen diefstal te beschermen. Een alternatief is een ringslot combineren met een los slot. Een kabelslot of kettingslot kan je bijvoorbeeld los van de fiets meenemen. Je kan hiermee je fiets vastmaken aan een lantaarnpaal of fietsenstalling. Een ander alternatief is een los beugelslot om je fiets ergens aan vast te maken. Het nadeel van een beugelslot is dat het slot vrij zwaar en onhandig is om mee te nemen. De meeste fietsers kiezen daarom voor een kabel of kettingslot op de fiets.

Een diefstalbestendig kettingslot of kabelslot uitzoeken

Een kettingslot of kabelslot is de beste oplossing om een diefstal te voorkomen. In combinatie met een ringslot komt je fiets niet snel van z’n plek af. Helemaal niet als je de fiets vastmaakt aan een lantaarnpaal. Een kettingslot wordt gemaakt van stevige metalen ringen. Je krijgt de ketting niet zomaar doormidden breken of zagen. Een kabelslot wordt gemaakt van een flexibele staalkabel. De staalkabel kan je door je spaken heen aan een voorwerp vastmaken. Ben je van plan om een los slot aan te schaffen? Wij hebben een paar tips voor je op een rijtje gezet waar je op moet letten.

Let op het ART keurmerk

In Nederland wordt het ART keurmerk gebruikt voor het aantonen of een fietsslot veilig is. Het keurmerk wordt gegeven met 1 tot 5 sterren. Als je een fietsverzekering hebt afgesloten moet je minimaal een ART 3 fietsslot nemen. Check wel altijd even de voorwaarden van je verzekering bij de aanschaf van een slot. Een ART 4 of 5 wordt meestal niet bij fietsen gebruikt. Dit komt doordat het vrij grote zware sloten zijn om mee te nemen op de fiets. Deze sloten worden meestal voor motors of scooters gebruikt.

Kijk naar de lengte van de ketting

De lengte van de ketting bepaald hoe flexibel je bent in het vastzetten van je fiets. Soms is het object waar je de fiets aan wilt vastzetten iets hoger dan je fiets of staat het iets verder weg dan een klein slot reikt. Het is dus aan te raden om te gaan voor een kettingslot van minimaal 85 centimeter.

Check de behuizing van de ketting

Je wil natuurlijk niet met de metalen ketting het frame van je fiets beschadigen. Dit is de reden waarom een ketting altijd van een behuizing voorzien is. Check bij de aanschaf even de behuizing. Is de behuizing bijvoorbeeld sterk en soepel genoeg om geen krassen op je frame te veroorzaken? Zit de hoes goed vast om de beugels? Dit speelt allemaal mee bij het uitkiezen van een goed fietsslot.

Gewicht van een kettingslot

Een metalen kettingslot kan al snel een paar kilo wegen. Als je een fietsslot voor een racefiets zoekt wil je geen zwaar slot. Het gewicht kan van belang zijn bij het uitzoeken van een slot. De dikte van de schakels kan de veiligheid bevorderen, maar het gewicht van je fietsslot flink verhogen. Een slot met schakels van 10 mm weegt al snel 2,5 kg. Terwijl een slot van 8 mm nog maar 1,7 kg weegt. Vooral voor wielrenners kan dit van belang zijn. Je moet het extra gewicht namelijk zelf meeslepen tijdens een trainingstocht. Een kabelslot is minder zwaar omdat deze gemaakt is van een flexibele metalen kabel.

Een kabel of kettingslot?

Zonder gereedschap krijg je een kabelslot niet makkelijk doorgezaagd. Het zorgt voor een extra beveiliging in combinatie met een ringslot. Het enige nadeel is dat je met gereedschap de kabel door kan zagen. Dit valt natuurlijk wel op, waardoor de meeste inbrekers het niet zomaar zullen proberen. Een groot voordeel van een kabelslot is het gewicht. Het is niet lastig om het slot mee te nemen op de fiets. Als je fiets regelmatig gestolen wordt raden we aan om sterkere maatregelen te nemen. Een kettingslot is de beste oplossing om je fiets op slot te zetten. De kettingen zijn gemaakt van gehard staal en krijg je zonder grove maatregelen niet zomaar doorgezaagd. De meeste inbrekers kiezen voor een fiets die eenvoudig te stelen is. Een kettingslot kan ervoor zorgen dat dieven je fiets overslaan.

Zorg voor extra beveiliging bij een racefiets en elektrische fiets

De racefiets en elektrische fiets worden in Nederland het meeste gestolen. Dit komt doordat ze veel geld waard zijn en de racefiets vaak slecht beveiligd is. De meeste wielrenners vinden het niets om extra gewicht op de fiets mee te nemen. Mocht je in het bezit zijn van een elektrische fiets of racefiets zijn, dan is het slim om voor een kettingslot te gaan. Vergelijk eventueel het gewicht online en zorg ervoor dat dieven niet zomaar je fiets meer meenemen.

Tip: Let op waar je een fiets neerzet

Een diefstal voorkomen kan door je fiets op een drukke plek neer te zetten. Zorg ervoor dat je fiets altijd in het zicht is. Voor een dief wordt het hierdoor lastiger om ongezien te werk te gaan. Door een veilige plek voor je fiets uit te kiezen kan je een diefstal voorkomen. Zorg er ook voor dat het een plek is waar je een fiets altijd aan de ketting kan leggen.

Fietsslot kopen

Fietssloten zijn te koop bij:

Over Onlinefietser.nl

Alweer tien jaar geleden startten we met Onlinefietser.nl. Als fietsliefhebbers vinden we het leuk om onze ervaringen op de fiets te delen. Onze redactie bestaat uit wielrenners, MTB'ers en vakantiefietsers. Inmiddels reden we vele tienduizenden kilometers voor het testen van fietsen, fietskleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires.

We werken samen met verschillende webshops op affiliate basis. We ontvangen een kleine commissie door te linken naar producten van deze webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs echter hetzelfde, je ondersteunt Onlinefietser.nl in het schrijven van goede content door via één van deze links een aankoop te doen, maar uiteraard is dit niet verplicht.