Beste fietstas

Fietstassen zijn er in alle soorten en maten. Iedere fietstas heeft een ander doel en je moet je dus eerst afvragen welke fietstas de beste keuze voor jouw situatie is. Zo heb je voor een fietsvakantie een andere fietstas nodig dan voor je boodschappen. Ook voor woon-werkverkeer en een fietstochtje hebben verschillende fietstassen de voorkeur. We kijken dan ook per situatie wat de beste fietstas is. Ook hebben we zelf verschillende fietstassen getest en komen we in combinatie met beoordelingen en ervaringen van andere fietsers tot top 3 van merken met de beste fietstassen.

Beste boodschappen fietstas

De beste fietstas voor boodschappen is een achtertas. Afhankelijk van hoeveel boodschappen je per keer doet kan je kiezen tussen een enkele of dubbele fietstas. Het voordeel van een dubbele fietstas is uiteraard dat je veel meer boodschappen in één keer mee kan vervoeren. Een enkele fietstas heeft als voordeel dat je deze meestal simpel van de fiets af kan halen en in de winkel als tas kan gebruiken om meteen de boodschappen in te doen. Daarna klik je de fietstas eenvoudig weer op de bagagedrager. Voor een boodschappen fietstas is spatwaterdicht voldoende, de fietstas is dan beschermd tegen regen en opspattend water. Uiteraard kan je ook voor een volledig waterdichte fietstas kiezen, maar dit is meestal niet nodig en maakt de fietstas onnodig duurder.

Voor boodschappen raden wij op basis van eigen ervaringen de fietstassen aan van Vaude, AGU, Ortlieb en Basil.

Boodschappen fietstas top 3

Vaude fietstas
Vaude Aqua

Vaude Aqua

Wat ons betreft de beste boodschappen fietstas van dit moment. De Vaude Aqua is er in verschillende kleuren en uitvoeringen. Er is plaats voor 24 liter aan spullen, ruim voldoende voor al je boodschappen. Met de handige schouderband neem je de tas mee de winkel in. De fietstas is waterdicht en is daarom ook erg populair onder toerfietsers voor een fietsvakantie. De Vaude Aqua is te koop bij Bol.com

Basil Magnolia Shopper

In verschillende fleurige designs verkrijgbaar en handig van de fiets af te halen als je je boodschappen gaat doen. De beste boodschappen fietstas als je op zoek bent naar een enkele fietstas die je eenvoudig mee de winkel in neemt. De tas is waterdicht, heeft reflecterende vlakken voor extra zichtbaarheid en kan bevestigd worden op een e-bike. De Basil Magnolia Shopper is te koop bij Bol.com

Basil Boheme

Als je op zoek bent naar een stevige fietstas met een leuk design, dan is de Basil Bohème wat je zoekt. Het bevestigen is bij sommige fietsen iets lastiger, maar na bevestiging hoef je daar niet meer naar om te kijken. Er zijn verschillende uitvoeringen van de Basil Bohème , waarbij de dubbele fietstas met 35 liter inhoud één van de populairste boodschappen fietstassen is. De fietstas is spatwaterdicht en heeft reflecterende vlakken voor extra zichtbaarheid in het donker. De Basil Bohème is te koop bij Bol.com

Beste woon-werk fietstas

Woon werk fietstas
Basil Portland Businessbag

Voor woon-werk verkeer is een pakaftas de beste keuze. Dit zijn fietstassen die je snel en simpel van je fiets af kan halen als je op locatie arriveert. Het beste voor woon-werk verkeer zijn de schoudertassen en rugzakken. Deze kan je tijdens het fietsen aan je bagagedrager of voordrager hangen. Als je op je werk bent haal je de tas of rugzak er eenvoudig af en hang je deze om je schouder. Afhankelijk van wat je mee wilt nemen heb je verschillende fietstassen voor woon-werk verkeer. Zo zijn er speciale laptop fietstassen waarin je je laptop in een apart vak kan opbergen.

De beste merken voor een woon-werk verkeer fietstas zijn New Looxs, Basil, Vaude, Ortlieb en Thule. Wij komen tot de volgende top 3 van fietstassen voor het vervoeren van onder meer een laptop:

Beste fietsvakantie fietstas

De beste fietstas voor een fietsvakantie is een fiets die voldoet aan de volgende kenmerken:

  • De fiets moet niet uit balans gehaald worden door de fietstassen. De fietstas moet dus goed op zijn plek blijven zitten en altijd een dubbele fietstas zijn, zodat het gewicht goed verdeeld wordt.
  • Waterdicht. Spatwaterdicht is bij een fietstas onvoldoende, de fietstas moet volledig waterdicht zijn zodat je niet op de camping of in het hotel aankomt met natte spullen. Eventueel kan je kiezen voor een fietstas met een aparte regenhoes, maar beter is om meteen een waterdichte fietstas aan te schaffen voor je fietsvakantie.
  • Diefstalbeveiliging. De fietstas moet de beschikking hebben over goede diefstalbeveiliging zodat je met een gerust hart even pauze kan nemen en je fietstas een paar minuten alleen kan laten. Zorg er altijd voor dat je je waardevolle spullen bewaard in een stuurtas die je eenvoudig van je fiets kan halen en mee kan nemen als je pauze gaat houden.
  • Zorg voor een goede verdeling van 1/3 voor en 2/3 achter op de fiets. Met een stuurtas kan je extra gewicht aan de voorkant kwijt, zodat je een betere verdeling van het gewicht hebt op de fiets.
  • Voor een fietsvakantie fietstas raden wij als sluiting een rolsluiting of klep met klikgespen aan. Een ritssluiting gaat sneller kapot bij intensief gebruik en is dus af te raden.
  • Kies niet de grootste fietstas. Met een grotere fietstas ga je vaak meer meenemen dan je nodig hebt en iedere kilo is er één. Ben dus kritisch op hetgeen je meeneemt.

We schreven al eerder een blog met tips voor een fietsvakantie fietstas. Ook hebben we de Vaude fietstas gereviewd.

Beste fietsvakantie fietstas
Ortlieb Back-Roller

Welke fietsvakantie fietstas?

Eigenlijk zijn er twee fietsvakantietassen die de absolute creme de la creme onder vakantiefietsers zijn en in iedere test weer als beste naar voren komen. De Ortlieb Backroller en de Vaude Aqua worden door fiets tijdschriften en klanten het beste beoordeeld voor een fietsvakantie.

Fietstas kopen

Bij de volgende webshops hebben ze een grote collectie fietstassen van alle populaire fietstas merken:

Over Onlinefietser.nl

Alweer tien jaar geleden startten we met Onlinefietser.nl. Als fietsliefhebbers vinden we het leuk om onze ervaringen op de fiets te delen. Onze redactie bestaat uit wielrenners, MTB'ers en vakantiefietsers. Inmiddels reden we vele tienduizenden kilometers voor het testen van fietsen, fietskleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires.

We werken samen met verschillende webshops op affiliate basis. We ontvangen een kleine commissie door te linken naar producten van deze webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs echter hetzelfde, je ondersteunt Onlinefietser.nl in het schrijven van goede content door via één van deze links een aankoop te doen, maar uiteraard is dit niet verplicht.