Beste fietstrainer App

Virtual reality fietstrainers zijn de afgelopen jaren flink verbeterd. Er zijn dan ook vele apps die hier op inspringen en realistische fietsvideo’s maken die jouw indoortraining realistischer en vooral leuker maken. In deze app vergelijken we de verschillende fietstrainer apps, zodat jij een goede keuze kan maken bij het kiezen van de beste fietstrainer app. Ook kijken we naar de mogelijkheden van een fietstrainer app.

We bespreken onder meer de meest populaire app Zwift, maar ook de apps van fietstrainer merken Bkool en Tacx. Daarnaast bespreken we wat een abonnement kost en hoe de app beoordeeld wordt door wielrenners.

Ben je op zoek naar een app voor spinning? Lees dan het blog met de beste spinning apps.

Heeft ieder fietstrainer merk zijn eigen app?

Ieder virtueel fietstrainer merk heeft een eigen app waarmee je kan fietsen. Maar dit betekent niet dat je enkel met deze app gebruik kan maken van je fietstrainer. De meeste fietstrainers werken namelijk prima met een app van derden. Zo kan je dus met een Tacx of Wahoo fietstrainer, ook trainen met de apps van Zwift, Bkool en TrainerRoad.

Wat kan je met een fietstrainer app?

Trainingsgegevens meten

Het verschilt per app wat de mogelijkheden zijn. Alle apps zijn er op gericht om via de aanpasbare weerstand op je fietstrainer een uitdagende fietstraining te simuleren. Hierbij worden door de meeste apps trainingsgegevens als snelheid, wattage, afstand en verbrande calorieën gemeten.

Trainingsprogramma’s

De fietstrainer apps bevatten verschillende trainingsprogramma’s. Ben je een beginnende wielrenner dan kan je het trainingsschema aanpassen aan je niveau en steeds een lever hoger geraakt. De trainingsschema’s zijn samengesteld door ervaren wielrencoaches en ideaal om je conditie te verbeteren op specifieke punten.

Virtuele fietstrainers

Als je op een fietstrainer fietst ga je niet vooruit, het is dan ook regelmatig saai om weer een uur op deze manier te trainen. Dit is echter verleden tijd met de virtuele video’s van de fietstrainer apps. Hiermee lijkt het alsof je echt de Mont Ventoux aan het beklimmen bent en de app past automatisch de weerstand aan aan de helling van dat moment. Erg realistisch en leuk om op deze manier te kijken of je in staat bent om de bergen uit de Tour de France, Vuelta en Giro te beklimmen.

Maar ook handig is dat bijvoorbeeld de app TrainerRoad het mogelijk maakt om tijdens het fietsen te kijken naar Netflix, HBO GO en Youtube, terwijl je onderin toch nog je trainingsstatistieken ziet.

Lees ook:

Fietsen tegen vrienden en wedstrijden tegen onbekende wielrenners

Nog leuker is het als je je conditie kan meten met die van vrienden of wielrenners over de hele wereld. In de apps kan je vrienden toevoegen en afspreken om samen te trainen of achteraf prestaties te vergelijken. Ook zijn er in een aantal apps continue groepsritten waar je je bij kan aansluiten. Er worden in sommige apps zelfs wedstrijden georganiseerd met echte prijzen. Ook kan je in een aantal apps live met je trainingsmaten praten om elkaar aan te moedigen.

Koppeling met Strava en Trainingspeaks

Je trainingsgegevens kunnen bij een aantal fietstrainer apps gekoppeld worden met Strava en Trainingspeaks. Dit is onder meer mogelijk met de apps van Tacx, Wahoo, Bkool en Zwift.

Abonnement

Het verschilt per app wat de kosten zijn voor een abonnement. Bij sommige apps zijn een aantal video’s en functies gratis te gebruiken en moet je pas betalen als je extra video’s of workouts wilt. Voor Zwift geldt een gratis proefperiode van 7 dagen, waarna je kan besluiten of je een abonnement wilt afsluiten.

Tablet of Smartphone houder voor de racefiets

Als je niet de beschikking hebt over een tafel of vensterbank voor het plaatsen van je smartphone, dan is een tablethouder of smartphonehouder noodzakelijk tijdens je indoortraining.

Beste fietstrainer app

Wij komen op basis van onze eigen ervaringen en beoordelingen van andere wielrenners tot de volgende fietstrainer app top 3. Bij Bol.com verkopen ze fiets telefoonhouders om je smartphone op je fiets kunnen vastklikken.

Zwift Fietstrainer app1. Zwift

De populairste fietstrainer app onder wielrenners is Zwift. Je kan met deze app alles wat je wilt dat een fietstrainer app kan. Niet gek dat ook professionele wielrenners als Laurens ten Dam en Robert Gesink trainen met Zwift. Zwift organiseert voor haar gebruikers regelmatig virtuele wedstrijden en het KNWU heeft zelfs een heus Nederlands Kampioenschap Zwift.

Wij trainen zelf ook regelmatig met Zwift in combinatie met de Tacx Neo Smart fietstrainer. Deze fietstrainer kan een absurd stijgingspercentage van 25 % aan, maar ook als je fietstrainer het stijgingspercentage van een berg niet aan kan speelt Zwift daar slim op in door de snelheid terug te schroeven, zodat je uiteindelijk net zoveel energie kwijt bent als in het echt.

Op dit moment is Zwift beschikbaar op iOS, Mac en Windows PC. De Android versie is nog in de Beta fase. Heb je een Apple TV van de 4e generatie, dan kan je hier ook de Zwift app op installeren. Let er wel op dat je maximaal twee bluetooth apparaten kan verbinden met Apple TV en geen gebruik kan maken van ANT+ in dat geval. Via een ANT-bridge kan dit wel.

De beelden tijdens het fietsen met Zwift zijn erg realistisch. Hierin loopt Zwift absoluut voorop ten opzichte van andere apps. Ook wordt de weerstand realistisch aangepast. Met de uitgebreide statistieken, mogelijkheid om ANT+ sensoren te koppelen en koppeling met Strava is Zwift een app die voldoet aan je verwachtingen en de prijs van 14,99 euro per maand meer dan waard is.

Tijdens het fietsen heb je afhankelijk van de sensoren die je hebt informatie als snelheid, afstand, hoogtemeters, totale tijd, wattage, cadans en hartslag.

Met een groepsrit kan je je vergelijken met andere renners over de hele wereld. Tijdens het trainen kan je items unlocken, bijvoorbeeld fietskleding, fietswielen en racefietsen. Ook is het mogelijk om deze met speciale codes te unlocken. Ook als je de KOM (King of the Monuntain) bent op een bepaalde beklimming kan je tijdelijk een bepaald shirt krijgen. Ook challenges zijn een leuke uitdaging in de app. Ideaal om jezelf te blijven motiveren voor weer een nieuwe training. Ook kan je uiteraard tegen of met je eigen vrienden wielrennen. Via de Zwift Companion app kan je ook communiceren met renners in de groep.

Wat ons betreft is Zwift dan ook de beste fietstrainer app op dit moment.

Platform: iOS | Windows (PC) | Mac | Android (Beta)
Gratis uitproberen? 
Je kan Zwift 7 dagen gratis uitproberen.
Kosten abonnement Zwift: 14,99 euro per maand
Compatibel met de volgende fietstrainer merken:
Tacx| WahooBkool | CycleOps | Elite | Kinetic | Minoura

Zwift app
Zwift App

Bkool trainer app2. Bkool

Met 9,99 euro per maand iets goedkoper is de Bkool app. Bkool is tevens een fietstrainer merk en heeft dus fietstrainers die optimaal werken met de Bkool trainer app, maar ook fietstrainers van andere merken zijn te gebruiken met de Bkool App. Wij testten in het verleden al tot volle tevredenheid de Bkool fietstrainer en app. De app is beschikbaar op iOS en Android en Mac en PC. Met name voor Android gebruikers is de Bkool app een prima alternatief voor Zwift.

De app heeft vrijwel dezelfde mogelijkheden als Zwift. Wij vinden Zwift qua graphics net iets beter, maar ook Bkool heeft een realistische weergave van virtuele fietstochten in 3D simulator of via een opgenomen video van de route. Ook kan je workouts doen met personal trainers zodat jij je doelen bereikt. Je hebt onder meer de keuze hersteltraining, duurtraining, VO2 Max en tempo training. Je kan uit duizenden routes kiezen en ook ifetsen in een Velodrome behoort tot de mogelijkheden.

Ook koppeling met onder meer Strava, Training Peaks en Garmin Connect is mogelijk. Je kan in de app aansluiten bij wedstrijden die op dat moment aan de gang zijn en de strijd aan gaan met wielrenners over de hele wereld.

Platform: iOS | Android | Windows (PC) | Mac
Gratis uitproberen? 
Je kan Bkool Premium 7 of 30 dagen gratis uitproberen
Kosten abonnement Bkool: 9,99 euro per maand
Compatibel met de volgende fietstrainer merken:
 Bkool | Tacx| Wahoo| CycleOps | Elite | Kinetic | Minoura

Bkool App
TrainerRoadTrainerroad fietstrainer app

3. TrainerRoad

Ben je niet geïnteresseerd in het rijden van virtuele routes, maar wil je toch op een motiverende manier trainen, dan is de de TrainerRoad app een goede keuze. Deze is puur gericht op gestructureerde indoor workouts, trainingsschema’s en analyse van je prestaties. Je kan de app koppelen met je smart  fietstrainer, zodat deze de weerstand automatisch aanpast.

De trainingen zijn mogelijk op verschillende niveaus met verschillende doelen. Hierbij is Chad Timmerman betrokken, een bekende wielren en triathlon coach uit Amerika. Per type fietser zijn er trainingsschema’s. Onder meer voor de wielrenner, triathleet, MTB’er en amateur renner zijn er schema’s die je prestaties kunnen verbeteren.

Ook fijn is de functie om tijdens het trainen naar Netflix, HBO GO of Youtube te kijken. Uiteraard moet je hiervoor wel een Netflix of HBO GO abonnement hebben, maar je kan zo naar je favoriete serie kijken en onderaan heb je een balk met daarop je trainingsstatistieken.

Platform: iOS | Android | Mac | Windows PC
Gratis uitproberen?
Je kan TrainerRoad 30 dagen uitproberen, niet tevreden na 30 dagen dan krijg je je geld terug.
Kosten abonnement TrainerRoad: 12 Dollar per maand of 99 Dollar per jaar
Compatibel met de volgende fietstrainer merken: Tacx | Wahoo| CycleOps | Elite| Minoura | Bkool

Over Onlinefietser.nl

Alweer tien jaar geleden startten we met Onlinefietser.nl. Als fietsliefhebbers vinden we het leuk om onze ervaringen op de fiets te delen. Onze redactie bestaat uit wielrenners, MTB'ers en vakantiefietsers. Inmiddels reden we vele tienduizenden kilometers voor het testen van fietsen, fietskleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires.

We werken samen met verschillende webshops op affiliate basis. We ontvangen een kleine commissie door te linken naar producten van deze webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs echter hetzelfde, je ondersteunt Onlinefietser.nl in het schrijven van goede content door via één van deze links een aankoop te doen, maar uiteraard is dit niet verplicht.