Beste Fietstrainer

Regelmatig krijg ik de vraag wat nou de beste fietstrainer is. Ik ben in de fijne positie dat ik van de meeste merken inmiddels wel een fietstrainer heb mogen testen en heb dus zeker een eigen voorkeur voor een bepaald merk. Wat allereerst opvalt is dat de merken steeds meer energie steken in een eigen app met trainingsgegevens en virtuele mogelijkheden, maar dat de apps van derden zoals Zwift vaak nog net iets beter zijn. We gaan in dit blog dan ook niet al te veel in op de verschillende apps, aangezien je met de meeste fietstrainers tegenwoordig zonder problemen kan switchen tussen apps van andere partijen. Lees hiervoor ook het blog Beste fietstrainer apps.

In dit blog geven we tips voor het kopen van een fietstrainer en bespreken we ook met welke fietstrainer merken de bekende wielerploegen als Team Ineos, Jumbo Visma, Movistar en Team Sunweb trainen. Per merk bespreken we vervolgens de beste fietstrainer. Op basis van onze eigen ervaring en de beoordelingen van andere wielrenners komen we ten slotte tot een conclusie waarin we een top 3 van beste fietstrainers bekend maken. Hierin maken we verschil tussen interactieve fietstrainers en basis fietstrainers. Zoek je een goedkope fietstrainer, dan hebben we de top 3 van de beste basis fietstrainers onder de 250 euro.

Beste fietstrainer 2023

We gaan in dit blog in op de verschillen tussen fietstrainers en komen op het einde tot de conclusie wat op dit moment de beste fietstrainers zijn. Heb je geen zin om het hele blog te lezen, dan geven we hier alvast onze top 5 fietstrainers.

Beste interactieve fietstrainers

  1. Wahoo KICKR Fietstrainer V6
  2. Tacx Neo Smart 2
  3. Wahoo KICKR CORE
  4. Tacx T2980 Flux 2
  5. Tacx T2900S Flux

Beste basis fietstrainers

  1. Wahoo Kickr Snap
  2. Tacx Boost Fietstrainer
  3. Relaxdays fietstrainer

Welk fietstrainer merk?

Tacx

Iedereen kent natuurlijk het Nederlandse merk Tacx. Erg populair onder zowel prof wielrenners als amateur wielrenners voor warming up fietstrainers en interactieve fietstrainers. Het merk heeft verschillende basis- en virtuele fietstrainers vanaf 149,- euro. Met de Tacx app is het mogelijk om realistisch en doelmatig te trainen, maar de Tacx fietstrainers kan je ook gebruiken met andere apps als Zwift en TrainerRoad.

Profploegen die met Tacx trainen: Jumbo Visma | Bora Hansgrohe | Lotto Soudal | Katusha | Astana | Quick Step

Wahoo

Het merk Wahoo maakt krachtige fietstrainers. De Wahoo KICKR fietstrainers worden onder meer door Chris Froome en Geraint Thomas van Team Sky gebruikt voor hun warming up en training. Het topmodel, de Wahoo KICKR, is een direct drive fietstrainer met een maximale weerstand van 2200 watt waarmee het een stijgingspercentage van 20 % kan simuleren. Het meeste haal je uit je interactieve trainer van Wahoo met een app van derden, bijvoorbeeld Zwift of TrainerRoad.

Profploegen die met een Wahoo fietstrainer trainen: Team Ineos | Canyon Sram | Hagens Berman Axeon | Verschillende triathleten

CycleOps

Het merk CycleOps heeft zowel basis trainers als interactieve fietstrainers. Cycleops heeft geen eigen app, maar werkt met apps als Rouvy, Zwift en TrainerRoad. Je hebt de keuze uit direct drive en wheel on fietstrainers. De maximale weerstand is 2000 watt, voldoende om een stijgingspercentage van 20 % na te bootsen.

Profploegen die met een Cycleops trainer trainen: Trek-Segafredo

Elite

De fietstrainer waarmee onder meer Tom Dumoulin zijn warming up op fietst is van het merk Elite. Het Italiaanse Elite heeft twee apps voor virtual coaching en virtuele videotraining. Ook kan je met de meeste Elite trainers ook fietsen met apps van derden. Het topmodel, de Elite Drivo II, kan een stijgingspercentage aan van maar liefst 24 %.

Profploegen die met een Elite fietstrainer trainen: Team Sunweb | Mitchelton Scott | Movistar | Dimension Data | Bahrain Merida | AG2R La Mondiale | UAE Team Emirates

Tips voor het kopen van een fietstrainer

Als je een fietstrainer koopt sta je voor verschillende keuzes. We geven je graag advies bij het maken van een keuze uit de verschillende fietstrainers en geven antwoord op de vraag waar je op moet letten bij het kopen van een fietstrainer.

Basis fietstrainer of interactieve fietstrainer?

Een belangrijk aspect bij het kiezen van een fietstrainer is waarvoor je de fietstrainer gaat gebruiken. Voor een warming-up voor een wedstrijd of lange fietstocht heb je aan een basis trainer voldoende. Ook kan je deze eenvoudig meenemen naar een wedstrijd, want de meeste basis fietstrainers hebben geen stroom nodig. Ideaal dus voor een warming-up of cooling down. Ook heb je aan een basis trainer voldoende als je geen behoefte hebt aan virtueel fietsen en geavanceerde trainingsgegevens. Een basis trainer is uiteraard ook veel goedkoper dan een interactieve fietstrainer.

Met een interactieve fietstrainer of virtueel reality fietstrainer wordt binnen fietsen op een fietstrainer pas echt leuk. Het fietsen in virtuele parcours als de Mont Ventoux, Alpe D’Huez en de Cauberg geeft je de mogelijkheid om jezelf te meten met de renners van de Tour de France. De interactieve fietstrainers zijn voorzien van een krachtige motorrem of elektromagneetrem voor een zeer realistische nabootsing van de werkelijkheid, de weerstand wordt automatisch aangepast via de App. Naast virtuele routes, kan je in de meeste apps ook kiezen voor workouts en trainingsschema’s met een doel. Met een beginnersschema kan je bijvoorbeeld je conditie langzaam opbouwen en er zijn ook vele trainingsschema’s voor gevorderde wielrenners.

Je bent niet afhankelijk van de app van het merk zelf en kan in de meeste gevallen ook kiezen voor apps als Zwift en TrainerRoad. Naast dat het leuk is om in virtuele werelden te fietsen houden de apps je gemotiveerd, bijvoorbeeld door het winnen van virtuele prijzen (nieuwe outfit, nieuwe racefiets, etc.) en de mogelijkheid om met je fietsvrienden online de strijd aan te gaan.

Welk stijgingspercentage?

Het stijgingspercentage is afhankelijk van de weerstand die de rem kan leveren. Een hogere weerstand kan een hoger stijgingspercentage simuleren. Je kan jezelf het beste afvragen bij deze keuze wat je wilt bereiken met het trainen. Ben je van plan om Nederlandse heuvel ritjes te simuleren en je workout op een normaal niveau te houden, dan zal je een stijgingspercentage van 7 % + nauwelijks gebruiken tijdens je training. Ben je echter van plan jezelf uit te dagen met steeds zwaardere ritten, dan is een stijgingspercentage van tussen de 10 % en 20 % wel interessant.

Type rem

Het type rem is één van de belangrijkste aspecten bij het kopen van een fietstrainer. Deze zorgt namelijk voor de weerstand, die jouw training lichter of zwaarder maakt. Een sterkere rem kan ook meer weerstand genereren en dus een realistischer stijgingspercentage simuleren. Wil je vooral bergop trainen? Dan is het noodzakelijk dat de fietstrainer een krachtige rem heeft die op een lage snelheid een hoge weerstand kan leveren. Voor het simuleren van de weerstand wordt gebruik gemaakt van de volgende drie verschillende type remmen:

Elektromagneetrem

De beste rem voor een fietstrainer is de elektromagneetrem. De remkracht wordt geleverd door een magnetisch veld dat zorgt voor de weerstand. De remkracht van een elektromagneetrem is erg sterk, de rem kan een stijgingspercentage van maar liefst 20 % simuleren. Voor een fietstrainer met elektrorem is het wel noodzakelijk dat je deze kan aansluiten op het stroomnet, de trainer is daarom niet ideaal om op locatie te gebruiken voor een warming-up of cooling-down. Fietstrainers met een elektrorem zijn de perfecte trainers om aan te sturen met een app op je smartphone/tablet of software op je PC. De krachtige rem kan bergbeklimmingen en workouts in de app erg realistisch simuleren.

Motorrem

Ook een erg krachtige rem is de motorrem. Deze rem zie je niet al te vaak op een fietstrainer, Tacx heeft een aantal modellen met een motorrem. De Tacx Bushido Smart en Tacx Genius Smart bijvoorbeeld. Het handige van deze fietstrainers is dat ze zowel met als zonder stroom werken. De motorrem wekt namelijk zijn energie op middels een dynamo, daarom kan je de trainer ook erg goed gebruiken voor je warming-up of cooling-down op locatie. De motorrem is zeer krachtig, met een maximaal stijgingspercentage van 15 %, afhankelijk van het model dat je koopt. Fietstrainers met een motorrem werken ook erg goed met een app en software.

Magneetrem

De meest eenvoudige rem is de magneetrem. Deze rem geeft meer weerstand als je harder fietst, daarnaast kan je de weerstand met een handschakelaar of via de app automatisch laten aanpassen. De meeste basis trainers hebben een hand schakelaar meegeleverd, bij de interactieve trainers wordt de weerstand automatisch aangepast. De basis trainers met handschakelaar hebben geen stroom nodig en zijn dus erg geschikt voor een warming-up of cooling-down. Bij je keuze voor een fietstrainer met magneetrem moet je beseffen dat hoe krachtiger de rem is hoe beter en realistischer je kan trainen op lage snelheid.

Vloeistofrem

Een vloeistofrem is het stilste type rem en geeft een realistisch fietsgevoel. Bij een vloeistofrem wordt de remkracht geleverd door een vliegwiel dat in een vloeistof-bad ronddraait. Hoe sneller je fietst, des te hoger de weerstand wordt. De maximale weerstand is hoger dan bij een magneetrem. Er is geen stroom nodig om de fietstrainer te laten werken. Omdat de trainer met vloeistofrem zo stil is, is dit de perfecte trainer als je in een gehorig huis woont en je huisgenoten niet lastig wilt vallen met je training. Op dit moment is Elite het merk als je op zoek bent naar een fietstrainer met vloeistofrem.

Wheel on of direct drive? 

Wheel on wil zeggen dat je de racefiets of mountainbike met het achterwiel in de fietstrainer plaatst op een remrol. De rol regelt de weerstand. Verstandig is om bij een wheel on fietstrainer je normale fietsband te vervangen voor een speciale fietstrainer trainingsband, deze heeft meer grip, slijt minder snel en voorkomt oververhitting. Daarnaast wordt geclaimd dat de trainingsband minder geluid maakt.

Bij een Direct drive fietstrainer haal je het achterwiel uit de racefiets en plaats je de achterbrug van de fiets in de fietstrainer. De ketting leg je op de cassette van de fietstrainer. De directe drive fietstrainer zorgt voor de meest realistische trainingsritten, omdat ze een hoog stijgingspercentage kunnen simuleren. Dit type fietstrainer is wel iets duurder dan een wheel on fietstrainer.

Maar wat is de beste fietstrainer?

Afhankelijk van de eisen die je stelt kan je nu bepalen welke fietstrainer voor jouw situatie het beste is. Voor onze top 3 fietstrainers hebben we de fietstrainers onderverdeeld in basis fietstrainers en interactieve fietstrainers. We zouden er nog een derde type fietstrainer aan toe kunnen voegen, namelijk de rollerbank. Voor dit type fietstrainer verwijzen we je echter naar onze blog over de rollerbank. Op basis van onze eigen ervaringen met een aantal fietstrainers, de fietstrainers tests uit diverse fiets tijdschriften en de beoordelingen van andere wielrenners komen wij tot de volgende top 3 van basis fietstrainers en interactieve fietstrainers.

Beste fietstrainer 2023

Beste interactieve fietstrainers

  1. Wahoo KICKR Power Trainer
    Type: Direct drive | Elektromagneetrem | Max. wattage: 2200 Watt | Max. stijgingspercentage: 20 % | Meet snelheid, afstand, vermogen en cadans | ANT+ & Bluetooth | Beste direct drive interactieve fietstrainer
  2. Tacx Neo Smart T2800
    Type: Direct drive | Motorrem | Max. wattage: 2200 Watt | Max. stijgingspercentage: 25 % | Meet snelheid, cadans en vermogen | ANT+ & Bluetooth
  3. Tacx T2980 FLUX 2

Beste basis fietstrainers

  1. Wahoo Kickr Snap
  2. Tacx Flow T2240 smart trainer
  3. Tacx Boost Fietstrainer

Fietstrainer kopen

Wil je een fietstrainer kopen, dan kan je het beste terecht bij de volgende webshops:

Meer over fietstrainers lezen?

Eerder schreven wij al de volgende blogs over fietstrainers:

Over Onlinefietser.nl

Alweer tien jaar geleden startten we met Onlinefietser.nl. Als fietsliefhebbers vinden we het leuk om onze ervaringen op de fiets te delen. Onze redactie bestaat uit wielrenners, MTB'ers en vakantiefietsers. Inmiddels reden we vele tienduizenden kilometers voor het testen van fietsen, fietskleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires.

We werken samen met verschillende webshops op affiliate basis. We ontvangen een kleine commissie door te linken naar producten van deze webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs echter hetzelfde, je ondersteunt Onlinefietser.nl in het schrijven van goede content door via één van deze links een aankoop te doen, maar uiteraard is dit niet verplicht.