Het is weer vroeg donker tijdens de herfst en winter maanden. Als je naar je werk fietst dan is zowel de heen als terugweg vaak in het donker en is het dus slim om na te denken over hoe zichtbaar op de fiets bent voor andere weggebruikers. In dit blog bespreken we de beste fietsverlichting en geven we je tips voor het kopen van fietsverlichting. We hebben op basis van eigen ervaring en een eerdere fietsverlichting test een fietsverlichting top 5 gemaakt met de beste fietsverlichting.
Wat is de beste fietsverlichting?
Er zijn een aantal specialisten op het gebied van fietsverlichting. Dit zijn de merken Lezyne, Axa, Sigma, Spanninga en Cateye. In deze fietsverlichting test bespreken we de fietsverlichting die op basis van een litium-ion accu, want deze gaan langer mee dan andere batterijen en zijn eenvoudig op te laden. We kijken ook hoelang de batterijen meegaan als deze volledig zijn opgeladen. Voor de test hebben we verder gekeken naar de knoppen en of de verlichting goed zijn te bedienen met bijvoorbeeld handschoenen aan. Ten slotte vinden we het in deze test erg belangrijk om naar de lichtsterkte te kijken, deze wordt uitgedrukt in lumen. Bij deze test is ook gebruik gemaakt van de ervaringen van andere fietsers en eerdere testen in verschillende fietstijdschriften. Ten slotte is er ook gekeken naar de prijs/kwaliteit verhouding.
Beste fietsverlichtingset met koplamp en achterlicht
- Lezyne Hecto Drive 500XL
- TIKKENS fietsverlichting set
- Lezyne Femto Drive Pair (Beste verlichting onder 25 euro)
Beste fietsverlichting voor
Beste fietsverlichting achter
Waar moet je op letten bij het kopen van fietsverlichting?
Wat geeft het aantal lumen aan bij fietsverlichting?
De belangrijkste graadmeter voor de kwaliteit van fietsverlichting is het aantal lumen. Het aantal lumen geeft de lichtsterkte van de fietsverlichting aan. Lumen staat daarbij voor het geheel aan licht dat een lamp in alle richtingen uitstraalt. Hoe hoger dit aantal, hoe hoger dus de totale lichtstroom is die uit de fietsverlichting komt. Toch zegt dit niet alles, want bij een brede lamp is er weliswaar meer licht, maar dit betekent nog niet dat je ook daadwerkelijk genoeg zicht hebt op de fiets. De concentratie van het licht is dus ook een belangrijke factor bij fietslampen. Bij de fietsverlichting van tegenwoordig is de bundel aangepast naar het doel van fietsverlichting, dus zowel voor de zichtbaarheid als het zichtbaar maken van het wegdek. Het is dus tegenwoordig goed mogelijk om fietsverlichting te vergelijken op basis van het aantal lumen.
Accuduur fietsverlichting
Kijk altijd goed naar de accuduur van de fietsverlichting. Je wilt niet na iedere rit je fietsverlichting opladen of onderweg erachter komen dat je te weinig accu hebt voor de terugweg. Koop dan ook fietsverlichting met een ruime accuduur en die eenvoudig en snel is op te laden.
Slimme fietsverlichting
Slimme fietsverlichting? Wat heb je daar nou weer aan? Garmin heeft met de Garmin Varia Radar fietsverlichting met een radar die achteropkomend verkeer detecteert. Je kan instellen dat de lamp feller gaat branden als de auto dichter in de buurt komt. Ook kan je een melding krijgen op het scherm van je Garmin fietsnavigatie of fietscomputer.
Ook is er fietsverlichting met een ingebouwde bewegingsdetector die de verlichting aanzet bij beweging.
Een nieuwe trend is om ook een rem achterlicht mogelijk te maken op de fiets en richtingaanwijzers. Er zijn wel enkele modellen op de markt hiervoor, maar voorlopig wordt dit nog niet overal verkocht en moet het nog eerst goed ontwikkeld worden.
Beste fietsverlichting afhankelijk van de omgeving en omstandigheden
In de goed verlichte stad
Bij je keuze voor fietsverlichting moet je ook kijken naar waar je fietst. Fiets jij vooral in een goed verlichte stad, dan heb je met name fietsverlichting nodig die er op gericht is om zichtbaar te zijn, maar niet zo zeer ten doel heeft om een groot deel van de weg te verlichten. In dat geval heb je voldoende aan fietsverlichting van ongeveer 100 lumen. We hebben het dan niet om de zogenaamde excuus lampjes van de Hema, maar om fietsverlichting die je bevestigt aan de fiets en je ook echt zichtbaar maakt voor mede weggebruikers.
Bij Bol.com hebben ze een groot aanbod voor- en achter fietsverlichting tot 100 lumen
In een omgeving met weinig verlichting
Fiets je regelmatig buiten de bebouwde kom of in donkere straten in een stad of dorp, dan moet je van een grotere afstand zichtbaar zijn voor het verkeer en verwacht je van je fietsverlichting ook dat deze de weg goed verlicht. Je hebt in dit geval behoefte aan fietsverlichting met een vermogen van tussen de 100 en 400 lumen. Met deze fietsverlichting ben je al ruim van tevoren zichtbaar voor het overige verkeer en worden donkere plekken op de weg goed verlicht.
Bij Bol.com heb je ruime keuze uit fietsverlichting tot 400 lumen
Mountainbiken, wielrennen en elektrische fiets in het donker
Mountainbiken, wielrennen en met de elektrische fiets in het donker vergt een nog grotere prestatie van je fietsverlichting. Je hebt meer snelheid en wilt dus verder vooruit kunnen kijken om zeker te zijn dat er geen obstakels op de weg liggen. Met een vermogen van tussen de 400 en 800 lumen zit je op deze fietsen een stuk rustiger op de fiets. Je bent met dit vermogen prima zichtbaar voor andere weggebruikers en kan ver vooruit kijken.
Benieuwd naar de sterkste fietsverlichting?
Ben je een mountainbiker die regelmatig op single tracks fietst, dan raden we een nog sterkere koplamp aan met een brede lichtstraal. Je kan dan nog verder vooruit kijken en hebt een beter overzicht over het donkere pad. Het merk Lezyne heeft enkele zeer goede koplampen met 1000+ lumen. Bijvoorbeeld de Lezyne Deca Drive 1500I met maar liefst 1500 Lumen.

Wat is de regelgeving omtrent fietsverlichting?
Op deze pagina vind je alle informatie van de overheid om te voldoen aan de regelgeving omtrent zichtbaarheid op de fiets. We bespreken de belangrijkste punten:
- Voor vaste verlichting op de fiets gelden de volgende regels:
- Aan de voorkant dient het licht geel of wit te zijn.
- Aan de achterkant dient het licht rood te zijn.
- De fietsverlichting moet recht vooruit of recht achteruit schijnen.
- De fietsverlichting mag niet knipperen. Steeds vaker zie je led fietsverlichting met deze mogelijkheid, maar het is dus wettelijk verboden om fietsverlichting te laten knipperen.
- Regels voor losse fietslampjes voor op de fiets. Hier gelden andere regels voor dan bij vaste fietsverlichting:
- Ook hier geldt dat je wit of geel licht aan de voorkant dient te dragen en rood licht aan de achterkant.
- De lampjes moeten recht vooruit of recht achteruit schijnen, zodat je optimaal zichtbaar bent voor het overige verkeer. Let er dus ook goed op dat de lampjes goed zichtbaar zijn en dat er niet iets overheen hangt, bijvoorbeeld een sjaal of capuchon.
- De fietslampjes mogen niet knipperen.
- De kleding moet bevestigd zijn aan kleding of tas. Let er hierbij op dat dit alleen mag op het bovenlichaam. Het vastmaken van fietslampjes op armen, benen of hoofd (helm, etc.) is niet voldoende om aan de regelgeving te voldoen. Ook het vasthouden van een fietslampje is niet toegestaan.
Tot slot zijn er nog regels voor de reflectie op je fiets. Een fiets moet een rode reflector op de achterkant van de fiets hebben, waarbij belangrijk is dat dit geen driehoek betreft. Witte of gele reflectoren op de velgen of banden zijn verplicht. Net als 4 gele reflectoren op de trappers.
Het niet voldoen aan bovenstaande regelgeving kan resulteren in een boete. Met name in de winter wordt er regelmatig op gecontroleerd door de politie. De boete voor ondeugdelijke fietsverlichting is op dit moment 55,- euro. Heb je geen of de verkeerde reflectoren op de fiets, dan kost dit je 35,- euro. De bedragen zijn exclusief 9,- euro administratiekosten.
De boetes zijn er niet om jou dwars te zitten. Goede fietsverlichting op de fiets is essentieel voor je eigen veiligheid, want tijdens de donkere dagen ben je nauwelijks zichtbaar zonder goede fietsverlichting. Doe het dan ook vooral voor je eigen veiligheid en investeer een paar tientjes voor vaste fietsverlichting op je fiets. De goedkope fietslampjes zijn vooral excuus lampjes om aan de regelgeving te voldoen, maar zorgen er eigenlijk voor dat je nog steeds niet optimaal zichtbaar bent.
Andere tips voor betere zichtbaarheid op de fiets
- Tegenwoordig werkt fietsverlichting meestal op batterijen. Je zal zien dat de batterijen leeg zijn als je begint aan je avondrit naar huis van een half uur in het donker. Neem daarom altijd reservebatterijen mee in je jaszak, zodat je de batterijen kan vervangen indien nodig.
- Richt de koplamp van je fiets zo ver naar voren als mogelijk zodat je voldoende vooruit kan kijken. Let er wel op dat deze op het asfalt gericht blijft, zodat je andere weggebruikers niet lastig valt met je verlichting.
- Koop een fietsjack met goede reflectie. Hierbij willen we je wijzen op het Essential Hivis regenjack van AGU. Dit is een voorbeeld van een fietsjack met perfecte eigenschappen voor zichtbaarheid op de fiets.