Beste fietszadel

De meest gehoorde klacht bij fietsers is zadelpijn. Naast een goede fietsbroek of fietsondergoed is de juiste keuze van een fietszadel het belangrijkst. Zowel voor toerfietsers als wielrenners zijn er specifieke kenmerken aan een zadel die je ritje veraangenamen. Per type fietser verschilt het wat voor zadel je nodig hebt. Zo zal een sportieve fietser de voorkeur geven aan een iets smaller zadel terwijl je op een stadsfiets meer comfort hebt op een breder zadel. In dit artikel bespreken we de verschillen en geven we je tips voor het kopen van het beste fietszadel voor de stadsfiets, vakantiefiets, racefiets en mountainbike. Ook geven we een top 3 van de beste fietszadels op basis van verschillende fietszadel testen en beoordelingen.

Tips voor het kopen van een fietszadel

  • Hoe lang ga je fietsen? De keuze van een fietszadel hangt met name af van de tijd die je gemiddeld op een fiets zit. Maak je korte ritjes door de stad, dan is een gelzadel erg comfortabel, zit je langer dan een uur op zo’n zadel dan zal je merken dat het voor langere fietstochten helemaal niet comfortabel is. Voor vakantiefietsers en sportieve fietsers is een hard zadel dan ook aan te raden.
  • Heb je problemen met je huidige zadel? Mensen zijn vaak op zoek naar een nieuw zadel vanwege klachten met het huidige zadel. Mannen hebben bijvoorbeeld vaak last van een iets te warm wordend ‘zaakje’ of de huid irriteert. Deze zogenaamde broekbroei en onnodige wrijving wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een te zacht zadel waar je zitbotjes te diep in wegzakken tijdens het fietsen. Hierdoor verplaatst de druk zich naar het voorste gedeelte, waardoor je edele delen in de knel komen te zitten en ook ventilatie niet mogelijk is. Een betere ondersteuning van de zitbotjes krijg je met een iets harder zadel. Dit in tegenstelling tot wat veel mensen denken dat een zacht zadel de oplossing biedt. Mocht je al een hard zadel hebben en toch problemen ervaren, kijk dan ook nog eens goed naar het afstellen van het zadel. Ook hier valt veel winst te behalen.
  • Gewicht. Ook je gewicht speelt een rol. Ben je een lichte fietser, dan is een zachter zadel wel weer aan te raden. Ook voor oudere mensen met een iets dunnere huid kan een zachter zadel comfortabeler zijn dan een hard zadel.
  • Breedte van de zitbotjes. Er zit een groot verschil tussen zadels voor mannen en zadels voor vrouwen. Dit verschil zit met name in de breedte van het zadel. Bij vrouwen zitten de zitbotjes, het contactpunt met het zadel, verder uit elkaar dan bij mannen. Afhankelijk van de breedte van je zitbotjes kan je bepalen wat de ideale breedte van jouw zadel is.
Zitbotjes
  • Houding. Je houding op de fiets is van grote invloed op het type zadel dat comfortabel zit. De sportieve fietser zit over het algemeen wat verder voorover gebogen en heeft dus meer comfort bij een smaller zadel. Op een stadsfiets zit je recht op de fiets, waardoor je groot raakoppervlak hebt met het zadel en een breder zadel meer comfort biedt.

Beste fietszadel merken

We bespreken een aantal van de beste fietszadelmerken. De meeste merken hebben een specifiek kenmerk om tot het beste zadel voor een specifiek type fietsers te komen.

  • Selle Italia – Selle Italia heeft zeer lichte, maar stevige carbonzadels, maar ook stadsfietszadels van kwalitatief leer voor comfort. De zadels met een uitsparing aan de voorkant zijn ideaal voor sportieve fietsers.
  • SQlab – SQlab is een specialist op het gebied van fietszadels voor vrijwel alle type fietsen. Van racefiets tot mountainbike en van trekkingfiets tot stadsfiets. Het merk staat bekend om de zadels in verschillende breedtes en aan de voorkant een lagere zadelneus dat zorgt voor minder druk op de gevoelige plekken bij zowel mannen als vrouwen.
  • Brooks – Brooks is al sinds 1866 één van de grootste zadelfabrikanten. Het van oorsprong Engelse bedrijf maakt kwaliteitszadels van het beste leer. Bekend zijn de zadels met vering die zorgen voor extra comfort. Het merk heeft met name zadels voor stadsfietsen.
  • Terry – Terry heeft fietszadels met een uitsparing in het midden. Hierdoor belast je je genitaliën niet onnodig en voorkom je het afknellen van de doorbloeding. De zadels zijn te koop in verschillende breedtes.
  • Selle Royal Het fietsmerk Selle Royal is een ware specialist op het gebied van zadels. Het merk is één van de meest verkochte merken op het gebied van fietszadels voor stadsfietsen, maar heeft ook fietszadels voor wielrenners, MTB’ers en toerfietsers.
  • ISM – In de jaren negentig begonnen onder leiding van Steve Toll, een man met een missie, namelijk een zadel ontwikkelen dat alle ongemakken waar met name sportieve fietsers mee kampen te voorkomen met een nieuw zadelontwerp. De zadels van ISM lijken dan ook vaak in niets op de traditionele zadels. De zadels zijn vrij uniek met een uitsparing aan de voorkant om het knellen van de bloedvaten te voorkomen. De naam ISM staat dan ook voor Ideal Saddle Modification, een naam voor een echte specialist op zadelgebied.
  • B’Twin – Een merk dat niet vaak zal worden genoemd als beste zadelmerk. B’Twin is het huismerk van sportgigant Decathlon. Richtte Decathlon zich in het verleden vooral op het middensegment, inmiddels hebben ze ook op fietsgebied zeer goede producten op de markt gebracht tegen scherpe prijzen. Ik rij zelf op mijn stadsfiets met een B’Twin fietszadel en kan dus uit eigen ervaring zeggen dat dit een erg comfortabel fietszadel is tegen een scherpe prijs. Ook fietszadels van andere merken, waaronder nog diverse eigen merken als Decathlon, Rockrider (MTB) en Van Rysel (Racefiets), zijn bij Decathlon te koop.

Beste zadel per type fietser

Uiteraard kom je op deze pagina terecht, omdat je wilt weten wat nou het beste zadel is. Dat is per type fietser verschillend en we gaan dan ook een top 3 presenteren van de beste fietszadels per type. De top 3 fietszadels komen tot stand op basis van een fietszadel test, eigen ervaringen met fietszadels en fietszadel tests van gerenommeerde fietstijdschriften. We hebben hierbij tevens gekeken naar de prijs, want prijs zegt wat ons betreft niet alles over hoe goed een zadel is.

Beste Stadsfiets zadel

Algemene tips: Gelzadel | Breed | Regenbestendig

  1. Terry Fisio GT – Fietsvakantiewinkel | Bol.com
  2. SQlab 621 Active – Bol.com
  3. Selle Royal Manhattan – Bol.com

Beste racefiets zadel

Algemene tips: Hard | Carbon zadelrail | Uitsparing | Smal

  1. SQlab 612 – Bol.com
  2. ISM PS2.0 – Bol.com | ISMseat.nl
  3. Selle Italia SLR Kit Carbonio Flow – Bol.com

Beste MTB zadel

Algemene tips mountainbike zadel: Combinatie van hard en schokabsorberend | Regenbestendig

  1. SQlab 611 Active MTB – Bol.com
  2. Selle Italia Saddle X-LR Kit Carbonio – Bol.com
  3. Selle Italia C2 Gel Flow – Decathlon

Beste vakantiefiets zadel

Algemene tips trekkingfiets zadel: Iets breder dan een racefietszadel | Iets harder dan een stadsfiets zadel | Eventueel een uitsparing

  1. SQlab 602 Ergolux Active Infinergy 2.0 – Fietsvakantiewinkel
  2. Ergon: ST Core Prime – Fietsvakantiewinkel
  3. Terry Fisio GT – Fietsvakantiewinkel

Over Onlinefietser.nl

Alweer tien jaar geleden startten we met Onlinefietser.nl. Als fietsliefhebbers vinden we het leuk om onze ervaringen op de fiets te delen. Onze redactie bestaat uit wielrenners, MTB'ers en vakantiefietsers. Inmiddels reden we vele tienduizenden kilometers voor het testen van fietsen, fietskleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires.

We werken samen met verschillende webshops op affiliate basis. We ontvangen een kleine commissie door te linken naar producten van deze webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs echter hetzelfde, je ondersteunt Onlinefietser.nl in het schrijven van goede content door via één van deze links een aankoop te doen, maar uiteraard is dit niet verplicht.