Beste slotspray | Hoe smeer je een fietsslot?

Naar aanleiding van onze review van het Abus fietsslot kregen we veel vragen over wat de beste slotspray is om je fietsslot te smeren. Uit gewoonte grijpen we al snel naar de WD-40 smeerolie die we voor alles wat vastzit gebruiken. Maar smeerolie is geen goede keuze als je je slot ook op de langere termijn wilt laten werken. WD-40 smeerolie blijft in het slot zitten, waardoor vuil in het slot blijft zitten. Door dit vuil gaat je slot op de langere termijn stroever open en dicht. Dit blog geldt voor fietssloten, maar uiteraard ook voor het cilinderslot van een deur.

Wat zijn dan wel de beste smeermiddelen voor een fietsslot?

#1 Slotspray

Beste slotspray

De beste keuze voor het smeren van sloten is slotspray. Het grote voordeel van speciale slotspray is dat dit niet in je slot blijft zitten, zodat er geen vuil aan blijft hangen.

WD-40 smeerolie is bijvoorbeeld heel erg vettig, waardoor vuil en stof er juist aan blijft plakken, waardoor je slot op termijn weer stroever loopt. Slotspray is een vetloos smeermiddel waar vuil nie taan blijft plakken.

Slotspray kan je ook gebruiken om een vastgevroren slot te ontdooien.

Wat is de beste slotspray?

Dit zijn volgens ons en de beoordelingen de beste merken met goede slotspray:

3

ABUS Slot spray

50 – 125 ml.

Te koop bij

Hoe kan je het beste je slot onderhouden?

Het onderhouden van een slot is belangrijk om ervoor te zorgen dat het slot soepel blijft draaien. Hier zijn een paar tips om een slot te onderhouden:

  1. Maak het slot schoon: Gebruik perslucht om alle stof uit het sleutelgat te blazen.
  2. Het is aan te raden om het slot te smeren met slotspray om te zorgen dat het soepel blijft draaien. Gebruik nooit smeerolie om het slot te smeren, want dit kan vuil aantrekken en het slot op den duur verstoppen.
  3. Plaats het tuutje op de spuitbus en spuit wat slotspray in het sleutelgat.
  4. Haal de sleutel in en uit het slot en veeg de sleutel af met een doek.
  5. Herhaal het inspuiten van het slot en het in en uit het slot halen van de sleutel net zolang totdat de sleutel geen zwart meer afgeeft. Het slot is in dat geval goed schoon en kan er weer een half jaar tegenaan.

Hoe vaak moet je een slot smeren?

Het wordt aanbevolen om een slot minimaal twee keer per jaar te smeren voor een langere levensduur van het slot. Het smeren kan preventief worden gedaan of wanneer de sleutel niet soepel meer in het cilinderslot draait. Een slot moet je nooit smeren met smeerolie. Gebruik voor een stroef slot altijd speciale slotspray.

Over Onlinefietser.nl

Alweer tien jaar geleden startten we met Onlinefietser.nl. Als fietsliefhebbers vinden we het leuk om onze ervaringen op de fiets te delen. Onze redactie bestaat uit wielrenners, MTB'ers en vakantiefietsers. Inmiddels reden we vele tienduizenden kilometers voor het testen van fietsen, fietskleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires.

We werken samen met verschillende webshops op affiliate basis. We ontvangen een kleine commissie door te linken naar producten van deze webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs echter hetzelfde, je ondersteunt Onlinefietser.nl in het schrijven van goede content door via één van deze links een aankoop te doen, maar uiteraard is dit niet verplicht.