Beste spinningbike – Spinningfiets

Beste spinningfiets

Ben jij al fan van spinnen in de sportschool en nu op zoek naar de beste spinningbike voor in huis? In dit blog bespreken we alles waar je op moet letten bij het kopen van een spinningbike en geven we je advies over de beste spinningbikes van dit moment. Welke merken hebben onze eigen voorkeur en welke spinningfietsen worden door andere ‘spinners’ als beste beoordeeld. Na het lezen van dit blog weet je zeker dat je de juiste keuze maakt bij het kopen van een spinning bike. Uiteraard hebben we bij het kiezen de beste spinningbike rekening gehouden met de grote prijsverschillen die er zijn tussen spinningfietsen.

Spinningbike top 3

De top 3 spinningfietsen delen we in in een top 3 van fietsen met remblokken en een top 3 van fietsen met een elektromagneetrem. Verderop in dit artikel gaan we in op het verschil tussen remblokken en magneetremmen op een spinningbike.

Beste spinningfiets met remblokken

 1. Fitbike Race 8
 2. Tunturi Competence S25
 3. Tunturi FitRace 40 HR

Beste spinningfiets met elektromagneetrem

 1. Tunturi Competence S40
 2. FitBike Race Magnetic Pro
 3. DKN X-Motion Ergometer

Hoe kies je de beste spinningbike?

Net als bij het kopen van een racefiets geldt dat bij een spinningfiets iedereen andere eisen zal stellen aan de fiets. Zo zal een sportschoolhouder heel andere eisen hebben dan de hobby spinner die twee keer per week op de fiets zit. In een sportschool moet er regelmatig gesleept worden met de spinningbike en wordt de fiets meerdere keren per dag gebruikt, waarbij ook de afstelling van het zadel en stuur meerdere keren per dag veranderen. De eisen per type sporter verschillen dus, waardoor er niet één antwoord is op de vraag wat de beste spinningfiets is. We bespreken dan ook een aantal verschillen tussen spinningfietsen waar je op moet letten bij de aanschaf, zodat je voor jezelf kan bepalen waar je meer waarde aan hecht en waar minder.

Type rem

Er zijn twee soorten remmen voor een spinningfiets. Je hebt de keuze uit een elektromagneetrem of remblokken. De meeste spinningfietsen zijn uitgerust met een remblok met een stukje vilt dat tegen het wiel wordt gedrukt om zo voor weerstand te zorgen. Wil je een nog realistischere ervaring dan ga je voor een spinningbike met elektromagneetrem, hiermee kan je voorgeprogrammeerde trainingen mee fietsen en bijkomend voordeel is dat de rem minder geluid maakt dan een remblok. De magneet simuleert de weerstand realistischer en vergt ook geen onderhoud, waar dat bij een remblok wel het geval is.

Ketting of V-belt?

Voor de aandrijving heb je de keuze uit een kettingaandrijving of V-belt. Kies je voor een spinningfiets met ketting aandrijving dan zal de fiets over het algemeen meer lawaai maken en meer onderhoud vergen. Je moet de ketting namelijk regelmatig oliën. De V-belt is onderhoudsvrij, maar iets duurder dan een kettingaandrijving.

Gewicht vliegwiel

In je zoektocht naar een nieuwe spinningfiets kom je er al snel achter dat er verschillende gewichten zijn voor het vliegwiel. Nou zegt het vliegwiel niet alles over de kwaliteit of de weerstand die je kan simuleren met de bike. Wel is het zo dat een spinningbike met een zwaarder vliegwiel stabieler staat en minder snel wankelt als je op de pedalen staat, uiteraard ook afhankelijk van het totale gewicht van de spinningbike. Daarnaast is het zo dat je bij een zwaarder vliegwiel standaard een iets grotere weerstand hebt, maar uiteindelijk is de weerstand grotendeels afhankelijk van de remkracht die wordt geleverd door de remmen. Aan te raden is om voor een vliegwiel te kiezen van 15 kilo of meer.

Vermogen

Bij een aantal spinningbikes is het maximale wattage aangegeven dat de spinningbike kan leveren. Het wattage is afhankelijk van het gewicht van het vliegwiel en de remkracht. Met een maximaal wattage van 600 watt op de meeste spinningbikes zit je al snel aan een vermogen dat waarschijnlijk je maximum wordt en een behoorlijk steile berg kan simuleren. Spinningfietsen met computer kunnen vaak ook een indicatie geven van het vermogen dat je wegtrapt op dat moment.

Aanpassen zadel en stuur

De meeste spinningfietsen hebben een pop-in systeem voor het verticaal verstellen van het zadel en stuur. Hiermee kan je het zadel en stuur op een aantal posities vastzetten. Het horizontaal verstellen gaat meestal met een schuif mechanisme, zodat je dit op de millimeter nauwkeurig in kan stellen.

Met trainingscomputer of zonder trainingscomputer

Wil jij weten hoe snel je fietst, welke afstand, het calorieverbruik en je hartslag? Met een trainingscomputer wordt deze informatie bijgehouden en meteen getoond. Bij sommige spinningbikes is een computer meegeleverd, voor andere geldt dat je deze meestal later ook nog kan installeren. Een fietscomputer is niet alleen handig voor het meten van je prestaties, bij de iets duurdere spinningbikes kan je op de trainingscomputer ook een trainingsprogramma selecteren en je weerstand instellen. Interessant bij spinning blijft natuurlijk je hartslag, dus ook daar kan je de weerstand soms op aanpassen.

Vrijloop of doortrapsysteem?

Er zijn twee soorten trapsystemen waar je uit kan kiezen bij het aanschaffen van een spinningfiets, het doortrapsysteem of het vrijloop systeem, ook wel freewheel systeem genoemd. Bij het doortrapsysteem zal je door moeten blijven trappen, want de pedalen blijven ronddraaien. Dit motiveert je als je er doorheen zit, zodat je minder snel opgeeft en blijft doorgaan tijdens het spinnen. Bij het vrijloop systeem kan je af en toe even rust pakken, terwijl het wiel door blijft draaien, maar je pedalen stil blijven staan.

Kwaliteitsniveau

Wat als eerste opvalt is dat er verschillende niveaus zijn waarop de webshops de spinningbikes hebben ingedeeld. Dit gaat met name over de mate van gebruik. Een spinningfiets in een sportschool zal moeten voldoen aan een gebruik van drie tot zes uur per dag, terwijl een spinningfiets voor thuisgebruik aan 10 uur per week voldoende heeft. Het gaat met name om de kwaliteit van de gebruikte materialen en hoeveel onderhoud erbij komt kijken. Het kwaliteitsniveau geeft je dus een goede indicatie hiervan en wordt bij de meeste webshops apart weergegeven, zodat je weet of de fiets ook geschikt is voor gebruik in de sportschool.

Beste spinningfiets merken

Onderstaande spinningfiets merken worden goed beoordeeld en komen goed uit de tests. Ook hebben deze merken zowel fietsen voor thuisgebruik als voor in de sportschool.

Beste spinningbike top 3

Beste spinningfiets met remblokken

 1. DC Athletics Ventoux
  Max. belastbaar gewicht: 135 kg. | Gewicht vliegwiel: 20 kg. | Doortrapsysteem | V-Belt | Vilt remblokjes | Handmatig weerstand instellen
 2. Fitbike Race 8
  Max. belastbaar gewicht: 135 kg. | Gewicht vliegwiel: 20 kg. | Doortrapsysteem | V-Belt | Vilt remblokjes | Handmatig weerstand instellen
 3. Tunturi FitRace 40 HR
  Max. belastbaar gewicht: 135 kg. | Gewicht vliegwiel: 22 kg. | Doortrapsysteem | V-Belt | Vilt remblokjes | Handmatig weerstand instellen

Beste spinningfiets met elektromagneetrem

 1. FitBike Race Magnetic Pro (Verschillende keren als beste koop bestempeld!)
  Max. belastbaar gewicht: 150 kg. | Gewicht vliegwiel: 22 kg. | Doortrapsysteem | V-Belt | Elektromagneetrem | Handmatig weerstand instellen
 2. Tunturi Competence S40
  Max. belastbaar gewicht: 150 kg. | Gewicht vliegwiel: 17 kg. | Weerstandsniveaus: 32 | Doortrapsysteem | V-Belt | Elektromagneetrem | Elektronisch of handmatig weerstand instellen
 3. DKN X-Motion Ergometer
  Max. belastbaar gewicht: 150 kg. | Gewicht vliegwiel: 23 kg. | Weerstandsniveaus: 32 | Doortrapsysteem | V-Belt | Elektromagneetrem | Elektronisch weerstand instellen

Spinningbike of hometrainer?

De hometrainer kennen we allemaal. De spinningfiets heeft sinds een aantal jaar aan populariteit gewonnen en het is dan ook voor veel mensen verwarrend wat nou het verschil is tussen een spinningfiets en hometrainer. Het grootste verschil is de houding waarmee je op een spinningfiets zit. Je zit tijdens het spinnen namelijk in de racehouding, waar je op een hometrainer gewoon rechtop kan fietsen. Een ander verschil is dat de meeste spinningbikes een doortrapsysteem hebben, je kan je benen dus niet stilhouden want het vliegwiel zorgt ervoor dat de pedalen blijven ronddraaien. Groot voordeel hiervan is dat je gemotiveerd blijft om te blijven trappen, ook als je even op adem wilt komen. Ook kan je hierdoor regelmatig uit het zadel, waardoor spinnen naast een betere conditie een groot effect heeft op het versterken van je beenspieren en vetverbranding. Ben je een wielrenner die zijn conditie in de winter op peil wil houden, dan raden we een spinningfiets aan. Voor revalidatie en warming-up in de sportschool raden we een hometrainer aan.

Populaire blogs op Onlinefietser.nl