Beste wielerboeken

We schreven eerder al over de beste fietsboeken van dit moment. In dit blog richten we ons exclusief op de beste wielerboeken van Nederland, oké en een aantal Engelse boeken mogen wellicht ook niet ontbreken. De afgelopen jaren is er een ware explosie aan wielrenboeken bijgekomen. Werd er tot een paar jaar terug pas een boek over je carrière geschreven als je deze had beëindigd, tegenwoordig zijn er over en door actieve wielrenners als Peter Sagan, Julian Alaphilippe en Mathieu van der Poel al wielerbiografieën geschreven ten tijde van hun carrière. Maar ook met boeken over oud wielrenners en de Koers zijn boeken vol verhalen geschreven. We vroegen uitgeverijen hun beste wielerboeken op te sturen voor een recensie en begonnen met lezen om zo tot een lijst van de beste wielrenboeken te komen.

Beste wielrenboeken overzicht

Spring hier direct naar de categorie wielerboeken die je zoekt:

Beste boeken over wielrenners

Mathieu van der Poel – Het fenomeen verklaard – Mark de Bruijn

Boek - Mathieu van der Poel, het fenomeen verklaard van Mark de Bruijn

Het tweede boek alweer over Mathieu van der Poel. Op het moment van schrijven rijdt Mathieu van der Poel in het Geel in de Tour de France, dus de introductie van dit boek kon niet op een beter moment. Naast vele overwinningen in het veldrijden en op de MTB, weet Van der Poel al een aantal jaar te imponeren op de racefiets met overwinningen de Amstel Gold Race, de Ronde van Vlaanderen en Strade Bianche.

In dit boek bespreekt De Bruijn het carrièreverloop van Van der Poel tot nu toe. Hij gaat op zoek naar antwoord op de vraag waarom het Van der Poel wel lukt om de top te bereiken en anderen niet? Op welke manier gaat Van der Poel te werk en hoe verschilt dit met andere renners?

Lees meer over het boek in onze uitgebreide Mathieu van der Poel recensie

Mathieu van der Poel van Mark de Bruijn is te koop bij Bol.com

Julian Alaphilippe, Regenboog – Julian Alaphilippe

Een jaar lang wordt Julian Alaphilippe gevolgd tussen de twee keer dat hij wereldkampioen op de weg wordt en in de regenboog trui zijn wedstrijden mag fietsen.

Een wielrenner die al tijdens zijn carrière een boek schrijft over zichzelf, het past bij Alaphilippe. De eigenzinnige Fransman wist ons de afgelopen jaren menigmaal te verbazen. In zijn wielerboek krijg je een uniek kijkje in het leven van de Franse wielrenner.

Het boek gaat over tegenslagen, zijn vrouw en kind, zijn familie en ploeggenoten. Het geeft een inkijkje in de Klassiekers, Ronde van Frankijk en zijn privéleven.

Korte hoofdstukken maken dit wielerboek snel leesbaar en de vele prachtige kleurenfoto’s zorgen dat je het verhaal prima in beeld krijgt.

Het boek van Julian Alaphilippe is te koop bij Bol.com

ANNA – Anna van der Breggen

Boek - ANNA van Anna van der Breggen

Anna van der Breggen begon op haar zevende met wielrennen en rijdt al vele jaren aan de absolute wereldtop. Twee keer was ze de wereldkampioen op de weg, één keer won ze het wereldkampioenschap tijdrijden, drie keer Europees kampioen en natuurlijk staat haar overwinning tijdens de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in ons geheugen gegrift. Maar ook alle overwinningen in wielerklassiekers als de Ronde van Vlaanderen, Luik Bastenaken Luik, De Waalse Pijl en Strade Bianche zorgen ervoor dat Anna van der Breggen één van de beste wielrensters is die Nederland ooit gekend heeft.

In de door haar zelf geschreven biografie geeft Van der Breggen een uniek inkijkje in het leven van een wielrenster aan de top. Van het moment dat ze op haar zevende een racefiets bespreekt ze haar weg naar de absolute top van het wielrennen. Wat zijn de belangrijkste lessen die ze heeft geleerd en hoe gaat ze om met tegenslagen? Waar haalt ze haar motivatie vandaan en hoe ziet het leven van een topsporter eruit.

Recensie ANNA – Anna van der Breggen

Recensie: Het boek van Anna van der Breggen leest heerlijk weg. Ze geeft een eerlijk beeld van de werkelijkheid aan de top en stelt zich kwetsbaar op. Een erg leuk boek als je ook zelf de ambitie hebt om de top te bereiken in een bepaalde sport. Je krijgt een goed beeld van welke mentaliteit daarvoor nodig is en wat je moet doen en laten om tot topprestaties te komen.

ANNA van Anna van der Breggen is te koop bij Bol.com

Lees ook deze boeken over wielrenners

 • Peter Sagan – Mijn Wereld
  Peter Sagan werd als eerste drie keer achter elkaar wereldkampioen wielrennen, in de Tour de France won hij meermalen de groene trui en vele etappes. In deze autobiografie geeft Sagan een inkijkje in zijn persoonlijke- en wielerleven. Het boek geeft een interessant beeld van de koers en wat er komt kijken bij het leven als topwielrenner.
 • Het Duel – De titanenstrijd tussen Van der Poel & Van Aert – Wiep Idzenga
  Sinds hun tienerjaren strijden Mathieu van der Poel en Wout van Aert bij het veldrijden om de titels. Waar in eerste instantie Van der Poel alles wint, wordt Van Aert steeds beter en weet ook regelmatig te winnen. Tegenwoordig strijden ze ook in het wegwielrennen om de eerste plaats in de wielerklassiekers en ook in de grote rondes.

Beste boeken over wielerploegen

Het wielrennen kent verschillende wielerploegen die in het verleden en nu naam maken. Benieuwd naar de verhalen achter deze wielerploegen? Wij gingen op zoek naar de beste boeken over wielerploegen.

Het Plan – Nando Boers

Hoe is het om drie jaar achter de schermen te mogen kijken bij wielerploeg Jumbo-Visma? Nando Boers volgde drie jaar lang de ontwikkelingen van binnenuit bij de ploeg van Jonas Vingegaard, Primož Roglič, Tom Dumoulin, Wout van Aert en Steven Kruijswijk.

Boers sprak tijdens wedstrijden en trainingskampen met de renners en de ploegleiding om te achterhalen wat het geheim van de goede prestaties van Jumbo-Visma is. Hij kreeg toegang tot de tactische besprekingen, was bij windtunneltesten en woonde vergaderingen bij van coaches en wetenschappers in verschillende disciplines met maar één doel voor ogen: Winst voor Jumbo-Visma.

De toegankelijke schrijfstijl van Boers, die je wellicht wel kent van zijn artikelen in De Muur, maakt het een fijn boek om te lezen. Het is een goede mix tussen wetenschap, management, coaching, sportieve prestaties en mentale kracht. Het is dan ook een prachtig boek voor eenieder die wil leren op het gebied van management, coaching en sportief presteren.

Te koop bij Bol.com

De RaboPloeg – Maarten Kolsloot

Jarenlang was er één Nederlandse ploeg met veelal Nederlandse wielrenners waar heel Nederland naar keek in de grote ronde wedstrijden, De Rabobank Ploeg boekte van 1996 tot 2012 vele successen. Maarten Kolsloot vat de geschiedenis van de wielerploeg samen met meer dan 200 interviews en duizenden nieuwe documenten krijgen we een beter beeld van wat zich afspeelde in de ploeg van onder meer Rasmussen, Michael Boogerd, Erik Dekker en Thomas Dekker. Een boek dat niet alleen over doping gaat binnen de wielersport, maar ook onthult waarom Jan Raas uit beeld verdween bij de ploeg en waarom de transfer Lance Armstrong naar de Raboploeg afketste.

Bij het zien van het boek weet je al dat er veel werk in dit boek is gaan zitten. Er is door Kolsloot veel onderzoek gedaan en dat blijkt ook wel uit de vele details waarvan hij op de hoogte is. Eindelijk krijgen we antwoord op veel vragen die altijd al om de Raboploeg hingen in een prettig leesbaar boek.

Te koop bij Bol.com

The Wolfpack is back – Wout Beel / Matthias M.R. Declercq

In dit boek staat Team Deceuninck – Quick-Step centraal. The Wolfpack is in 2020, het coronajaar, het team met de meeste zeges, meeste tweede plaatsen en ook de meeste derde plaatsen. In het boek volg je de ploeg door de lens van Deceuninck- Quick-Step huisfotograaf Wout Beel. Hij is bij de mooie momenten in Koers, maar ook in de ploegbus en bij familie van renners. Dit unieke fotoboek geeft het bizarre jaar van Deceuninck – Quick-Step perfect weer.
The Wolfpack is een serie fotoboeken over Team Deceuninck – Quick-Step, eerder al verschenen twee eerdere delen met foto’s van de succesformatie van Patrick Lefevere.

Beste wielerverhalen

Altijd koers – Thijs Zonneveld
Wielerverhalen uit het corona jaar

Altijd Koers is een prachtig wielerboek van de altijd humorvolle pen van Thijs Zonneveld. Deze wielrenliefhebber pur sang schrijft een mooi verslag over wielrennen in het coronajaar. Een jaar waarin we lang moesten wachten op de eerste grote ronde, maar in het najaar ging het los en konden we 24/7 wielrennen kijken. Zonneveld is de ene keer bij De Koers te vinden en de andere keer zit hij in zijn joggingsbroek op de bank te kijken. In Altijd Koers vertelt hij weer wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Wout van Aert, Wilco Kelderman en Anna van der Breggen in de typische Zonneveld stijl. Een vermakelijk en grappig wielerboek waarin je terugkijkt op een bizar wielerjaar.

Te koop bij Bol.com

Surplace – Gio Lippens

Ook Surplace is een schitterend boek over wielrennen van NOS radiocommentator Gio Lippens en VRT commentator Jose de Cauwer. Deze twee wielervolgers vertellen hoe het er aan toe gaat in de wielerwereld in het jaar van corona. Waar eerst alles afgelast wordt, worden er in het najaar verschillende inhaalwedstrijden gehouden van grote rondes en klassiekers. Ze praten met Patrick Lefevere, Wout van Aert en Anna van der Breggen over hoe zij het jaar 2020 beleefden. Ook kijken ze naar de toekomst van het wielrennen en de macht die organisatoren in het wielrennen hebben.

Het boek leest heerlijk weg en geeft je een mooie inkijk in de wielerwereld. In honderd dagen werd bijna een volledig wielerseizoen afgewerkt door de renners. De schrijvers geven een interessante blik op de toekomst waarbij virtuele koersen, financiering van het wielrennen en de veiligheid van de renners aan bod komen.

Te koop bij Bol.com

De Man en zijn wielerverhalen – Wilfried de Jong

Een bundeling van de wielercolumns van Wilfried de Jong waarin hij onder meer schrijft over Tom Dumoulin, Eddy Merckx, Marianne Vos, Lance Armstrong en Mathieu van der Poel. Alles uit de Koers wordt besproken in de wielerverhalen van De Jong. Met humor, passie en fantasie weet De Jong als geen ander de lezer mee te nemen in De Koers. Te koop bij Bol.com

De Man en zijn fietsWilfried de Jong

Het boek bestaat uit een selectie van de mooiste wielerverhalen van Wilfried de Jong voor het NRC en De Muur. Ook heeft hij voor het boek nieuwe verhalen geschreven over kasseien, lege bidons en gevaarlijke situaties op de Mont Ventoux. Het is een grote ode aan het wielrennen, waarbij De Jong onderwerpen als doping niet schuwt. Naast verhalen over wielrenners en wedstrijden, zijn er ook persoonlijke verhalen, bijvoorbeeld over zijn eigen beklimming van de Mont Ventoux toen hij 50 werd. Het boek krijgt erg goede beoordelingen op Bol.com van wielerliefhebbers.

Thijs Zonneveld – De Suikerspin

Boek van wielerjournalist Thijs Zonneveld met zijn beste verhalen over de Nederlandse wielersportwereld. Alle succescoureurs van dit moment komen aan bod. Onder meer verhalen over Tom Dumoulin, Niki Terpstra, Wout Poels en Bauke Mollema. Uiteraard gaat Zonneveld ook nog in op zijn eigen bescheiden wielercarrière. Te koop bij Bol.com

Beste boeken over oud wielrenners

 • Joop Zoetemelk – Ongezien – Jacob Bergsma & Joop Holthausen
  Prachtig boek over de carriere van Joop Zoetemelk, prachtig geïllustreerd met unieke foto’s uit de archieven.
 • Tank – Bram Tankink & Ralph Blijlevens
  De altijd grappige en goedlachse renner Bram Tankink vertelt in deze biografie over zijn wielercarrière. Een mooie inkijk in het leven van een profrenner.
 • Thomas Dekker – Mijn gevecht – Thijs Zonneveld
  In Thomas Dekker lees je het echte verhaal over Thomas Dekker. Waar ging het mis bij dit toptalent dat betrapt werd op doping en te boek stond als de kroonprins van het Nederlandse wielrennen.
 • Laurens ten Dam – Robin van der Kloor
  De wielersport kreeg met de openbaringen van Lance Armstrong een grote klap. Wielrenners werden stuk voor stuk bestempeld als leugenaars. Journalist Robin van der Kloor volgde een jaar lang Laurens Ten Dam. In het jaar dat hij geweldig presteerde in de Tour de France 2013. De schrijver van het boek gaat dieper in op doping in de wielersport en geeft een inkijk in het leven van de wielrenner Ten Dam.
 • Het Beest – Het wielerleven van Lieuwe Westra – Thomas Sijtsma

Beste boeken over de Tour de France

 • Kroniek van de Tour de France – Jeroen Visbeek
  Het spectaculaire huwelijk tussen sport en commercie
 • De honderdste Tour de France L’Equipe
 • Drie weken, acht seconden – Nige Tassell
  De legendarische Tour de France van 1989

Bekijk alle boeken over de Tour de France bij Bol.com

Wielergeschiedenis boeken

 • Nederland heeft de Gele Trui – Benjo Maso
 • De geschiedenis van de Gele Trui – Philippe Bouvet

Uitgelicht: De kunst van het dalen – Martin Bons

Een interessant boek van Martin Bons die zich tijdens een afdaling op zijn racefiets verbaast over de snelheid waarmee professionele renners hem voorbij vliegen. Hij staat versteld van het feit dat een mens zo hard kan dalen en gaat in op vragen als ‘Als de dood niet zou bestaan, zou ik veel sneller dalen’. In 26 hoofdstukken daalt de schrijver af van de Col de la Croix-de-Fer. Tijdens deze afdaling behandeld hij de rijke (daal)geschiedenis van het wielrennen. De 25 beste dalers uit de wielergeschiedenis komen aan bod. Het is een aanrader voor wielerliefhebbers, omdat de geschiedenis met een flinke dosis humor wordt behandeld. Te koop bij Bol.com

Fietsgidsen voor wielrennersWielrenvakantieboeken

Ben jij op zoek naar inspiratie voor een wielrenvakantie of mooie plekken in Nederland of België om te wielrennen? In deze wielrengidsen wordt je op je wenken bediend. Het zijn niet de saaie fietsgidsen die je wellicht gewend bent met gedetailleerde routes. Nee, in deze fietsgidsen wordt je geïnspireerd om bepaalde fietstochten of bergen te gaan beklimmen op de racefiets.

Mythische cols – Frederik Backelandt | David Stockman

Ben je op zoek naar een indrukwekkend cadeau voor een wielrenner? Met het grote boek ‘Mythische cols’ weet je waarschijnlijk de juiste snaar te raken. Het boek staat vol met prachtige foto’s en verhalen die je doen verlangen naar het beklimmen van deze iconische cols die we kennen van wielerwedstrijden en vakantie.

Je leest over hoe de schrijver de beklimming heeft ervaren met de bijbehorende indrukwekkende stijgingspercentages en afstanden. Daarnaast lezen we over de helden uit het heden en verleden die op deze bergtoppen de overwinning binnensleepten en deze bergen iconisch maakten. Zo worden wedstrijden van wielerlegendes als Eddy Merckx, Fausto Coppi, Marco Pantani, Raymond Poulidor en Lucien van Impe beschreven. In het boek wordt ook regelmatig een tip gegeven over wielrennen in de bergen en de voorbereiding ervan.

Dit boek kan echter niet zonder de prachtige foto’s van topfotograaf David Stockman. De 30 mythische cols uit vijf verschillende landen worden door Stockman prachtig vastgelegd en zijn paginagroot afgedrukt om ze volledig tot hun recht te laten komen. Prachtige foto’s van onder andere de Galibier, Stelvio, Toumalet, Pordoi en Alpe d’Huez die je aan je gasten met trots kan laten zien als je er zelf gefietst hebt. Ze geven perfect de sfeer weer van deze gigantische bergen in Europa.

Mythische cols is te koop bij Bol.com

Cycling Hotspots – Grinta! – Frederik Backelandt

In dit boek schrijft Frederik Backelandt over de Cycling Hotspots van Europa. In dit geval gaat het dus om locaties waar intens wordt gefietst of die onvoorwaardelijk zijn verbonden aan de wielersport. Backelandt en collega’s gingen met fotograaf naar deze cycling hotspots en deelt zijn ervaringen op de racefiets in dit boek.

Verwacht geen boek waar de focus ligt op wielerverhalen en anekdotes, uiteraard ontbreken deze zeker niet, maar in dit boek richt Backelandt zich vooral op de sfeer en mogelijkheden op de locaties en het geven van tips. Een goede introductie dus voor als je van plan bent om te gaan wielrennen in één van deze cycling hotspots waarbij je alvast wat kan inlezen over de routes, klimmetjes en interessante adresjes die er voor zorgen dat je goed voorbereid op fietsvakantie gaat.

Het boek is voorzien van prachtige foto’s door fotografen David Stockman, Jasper Jacobs en Michaël Salens.

Locaties die besproken worden: Girona | Oudenaarde | Bédoin (Mont Ventoux) | Cesenatico | Le Bourg-d’Oisans (Galibier / Alpe d’Huez) | Mallorca | Nice | Valkenburg | Siena | Bormio | Barcelonnette | Alta badia

Cycling Hotspots is te koop bij Bol.com

Mythische fietstochten – Lonely Planet

In deze Lonely Planet wordt je geïnspireerd om op de mooiste fietsroutes van Europa te fietsen. De ene keer met een thema, de andere keer wordt een wielerklassieker besproken. Dit boek richt zich op alle soorten fietsers, van dagjesfietsers tot vakantiefietsers en van mountainbikers tot wielrenners. Met in totaal meer dan 200 fietstochtsuggesties is het één van de meest indrukwekkende fietsgidsen van Europa met sfeervolle foto’s die je doen verlangen naar het maken van fietstochten.

Mythische fietstochten in Europa is te koop bij Bol.com

Beste wielrenboeken – Fictie

Een blogpost met de beste wielrenboeken zonder vermelding van Tim Krabbé en Bert Wagendorp? Dat kan natuurlijk niet. Daarom staan we uiteraard ook nog even stil bij de iconische wielerboeken die zij schreven en uitgroeiden tot bestsellers.

Ventoux – Bert Wagendorp

Ventoux van Bert Wagendorp is in korte tijd uitgegroeid tot een echte klassieker onder wielrenners. Zelfs wielrenners die nooit lezen zijn in staat om Ventoux in een paar dagen uit te lezen. De combinatie van vriendschap en wielrennen, met daarbij regelmatig een heerlijke anekdote over De Koers, maakt het in de categorie fictie één van de beste wielerboeken.

Het boek gaat over een vriendengroep die na dertig jaar weer bij elkaar komt. Ze verloren het contact nadat één van de vrienden de dood vond op de Mont Ventoux. Nu ze weer bij elkaar zijn keren ze terug naar de Mont Ventoux, waar oude herinneringen weer naar boven komen en blijkt dat niet alles destijds zo is gegaan zoals ze het zelf hadden ervaren.

Het boek Ventoux gaat over liefde, verraad, ambitie en vriendschap. Ventoux is te koop bij Bol.com

Ferrara – Bert Wagendorp

Ferrara is de opvolger van Ventoux. De vrienden komen ditmaal bij elkaar in Ferrara, de fietsstad in het noorden van Italië. De chemie van de vriendengroep is ook in dit boek weer goed voelbaar. Het wielrennen komt zeker nog aan bod en zeker ook anekdotes die meer gericht zijn op de Italiaanse koersen en renners, maar minder dan in Ventoux. Ook is het op sommige momenten wel erg fantasierijk, maar ook uit de recensies op Bol blijkt wel dat iedereen het boek anders ervaart. Je kan het boek overigens ook prima lezen zonder Ventoux te hebben gelezen.

De Renner – Tim Krabbé

De Renner is een boek uit 1978. Maar gezien de iconische status onder wielrenners van het boek is De Renner van Tim Krabbé in 2019 nogmaals uitgegeven, druk 43 alweer! Het boek staat in de categorie fictie, niet helemaal terecht, want het betreft een autobiografie van Tim Krabbé zijn deelname aan de Ronde van Mont Aigoual. Toch kan je De Renner beter omschrijven als een wielermemoire gemaskeerd als een roman.

Als wielrenner moet je het boek eigenlijk al gelezen hebben voordat je op een racefiets mag stappen. De Renner is met nog geen honderdvijftig bladzijdes een zeer toegankelijk wielerboek waarin Krabbé zijn rit in de Ronde van Mont Aigoual tot in detail beschrijft van kilometer tot kilometer. Je leest hoe er wordt gekoerst met een kopgroep van vijf vluchters.

De Renner is een feest der herkenning voor iedereen die ooit op een racefiets een berg heeft beklommen. Je leeft mee met Krabbé op zijn fiets en voelt wat hij voelt.

De Renner van Tim Krabbé is te koop bij Bol.com