Wanneer je erop uit gaat voor een lange fietstocht of een uitgebreide duurtocht is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je goed voorbereid bent op zo ongeveer alles wat je onderweg tegen kan komen. Dat betekent dat je eten en drinken meeneemt, maar ook fietsgereedschap, een reservebandje en bandenlichters voor het geval je onderweg lek rijdt. In dat geval is een goede zadeltas een uitstekende manier om over al je materiaal te beschikken. In dit blog zoeken we uit waar je op moet letten bij het kopen van een zadeltas en wat de beste zadeltas is voor jouw fietstocht.
Top 3 beste zadeltassen van 2023
In deze top 3 kijken we naar de beste zadeltassen voor op de racefiets. Kenmerken als aerodynamica, compactheid en lichtgewicht zijn een grote pré als het gaat om een zadeltas voor op de wielrenfiets:
- Ortlieb Micro – 0,5 of 0,8 liter
0,5 liter – 0,8 liter inhoud | Kliksysteem | Oprolsluiting met elastiek | 120 / 140 gram | Waterdicht | Reflecterende elementen - Topeak Aero Wedge Pack – S (0,66 liter) M (1,2 liter)
0,66 liter (S) – 1,2 liter (M) | 1000 Denier Nylon | QuickClick bevestiging | Reflecterende elementen | 105 gram (S) | - Vaude Tool Stick
Zadeltas met 1,1 – 2,5 liter inhoud (verschillende modellen) | 8x10x16 cm. | Reflecterende elementen | Kliksysteem & klittenband | Kan in volume worden uitgebreid | Niet waterdicht (Vaude Tool Aqua is wel waterdicht)
Op zoek naar een zadeltas voor andere fietsritten? Ga meteen naar de beste E-bike / woon-werkverkeer zadeltas | Bikepacking zadeltas top 3
Welke zadeltas? Wat zijn de verschillen
Formaat zadeltas
Zadeltassen zijn er letterlijk in alle soorten en maten, dus is het belangrijk om te kijken welke tas voor jouw doel geschikt is. Een zadeltas vormt eigenlijk altijd ballast, dus het is belangrijk om te kiezen voor een zo klein mogelijk formaat dat tegelijkertijd genoeg ruimte biedt voor hetgeen je mee wilt nemen. Op de racefiets en mtb heb je uiteraard een kleinere zadeltas nodig, dan wanneer je gaat bikepacken.
Bevestiging & montage zadeltas – Kliksysteem of klittenband?
De zadeltas bevestig je onder je zadel aan de zadelrail en voor stabiliteit aan de zadelpen met een kliksysteem of klittenband. De zadeltasjes met een kliksysteem hebben als voordeel dat de zadeltas stabieler aan de fiets hangt en eenvoudig en snel van de fiets af te halen is.
Bij bevestiging met klittenband kan je de zadeltas zonder speciaal gereedschap op de fiets monteren. De zadeltassen met een klittenband bevestiging zijn daarnaast vaak iets goedkoper.
Vorm zadeltas
De beste vorm van de zadeltas is voor het grootste gedeelte afhankelijk van de vorm van het zadel. Wanneer de zadeltas namelijk aan de zijkanten uitsteekt kan het gebeuren dat je bij elke omwenteling de tas raakt. Uiteraard een heel vervelend gevoel waardoor echt lekker fietsen er niet meer inzit. Zelfs als je het juiste formaat zadeltas hebt kan het gebeuren dat de tas toch nog teveel beweegt naar je zin. Dit is vaak eenvoudig op te lossen met behulp van een paar tie wraps.
Wat neem je mee in je zadeltas?
Tijdens het wielrennen nemen wij de volgende spullen mee in de zadeltas:
- Reserve binnenband
- Reparatiesetje
- Minitool
- Bandenlichters
- Quick link (ketting0
- Minipomp of Co2 pompje + patronen
- Minislotje. Zo kan je de fiets rustig een klein moment alleen laten of in het zicht zetten en kan de fiets niet in 3 tellen worden meegenomen
- Briefgeld of portemonnee met ID-bewijs
- Bij een grotere tas kan je ook nog voedingsrepen en gelletjes meenemen
- Indien de tas groot genoeg is kan je ook een regenjas opbergen in je zadeltas
Waterdichte zadeltas
Veel zadeltassen die worden aangeboden zijn voorzien van een waterafstotende laag, of zijn zelfs volledig waterdicht. Voor fietsers die regelmatig fietsen tijdens slecht weer is dit een interessant detail om op te letten. Niet alleen blijven je spullen op die manier droog, de ritssluiting gaat ook langer mee dan bij een exemplaar dat niet bestand is tegen vocht. Uiteraard zit de zadeltas met waterdichte of waterafstotende eigenschappen wel wat hoger in het prijssegment dan de tassen die niet op deze manier zijn ontworpen.
Bij deze webshops kan je terecht voor zadeltassen:
Beste zadeltas voor bikepacking

Bij bikepacking is is de zadeltas bij sommige fietsen één van de tassen met de grootste inhoud, tot wel 17 liter. Vooral als je fiets geen bagagedrager heeft kan je het beste een stevige zadeltas kiezen met veel ruimte voor kleding en dergelijken. Bij bikepacking wordt de zadeltas ook wel backloader of saddlebag genoemd. Bijkomend voordeel van zo’n grotere zadeltas is dat deze tevens dient als spatbord.
Top 3 bikepacking zadeltassen
- Ortlieb Seat Pack – 11 of 16,5 liter
11 of 16,5 liter | Waterdicht | Rolsluiting | Ventiel voor compressie | Sterk klittenband | 325 gram | 26 x 40 x 15 cm. - Revelate Terrapin Spinelock Zadeltas – 14 of 16 liter
14 of 16 liter | Gepatenteerd bevestigingssysteem voor perfecte stabiliteit | Waterdichte uitneembare drybag | 680 gram (16 liter) - AGU Seat-Pack Venture Zadeltas – 10 liter
10 liter | 50 x 15 x 10 cm. | 512 gram | Klittenband + klikbevestiging | Waterdicht d.m.v. dryliner technologie | Gerecycled polyester | Compressie koord | Roll-top opening
Beste zadeltas voor op de E-bike / Woon-werkverkeer
Ben je op zoek naar een zadeltas voor op een e-bike of normale fiets, dan is aerodynamica en compactheid minder relevant. Afhankelijk van wat je mee wilt gaan nemen kan je overwegen om voor een waterdichte zadeltas te kiezen. Wil je een reserve binnenband meenemen, dan zal de zadeltas iets meer inhoud moeten hebben, omdat de binnenband van een e-bike groter is dan bij bijvoorbeeld een racefiets.
Goede zadeltassen voor de e-bike zijn te koop bij Bol.com & Fietsvakantiewinkel
Tijdens woon-werk verkeer en het fietsen met de e-bike neem je de volgende spullen mee in je zadeltas:
- Reserveband
- Mini-pompje indien niet aanwezig op de fiets
- Reparatiesetje met bandenlichters
- Multitool voor kleine reparaties
Beste MTB zadeltas
Ben je op zoek naar een zadeltas voor de mountainbike? Een zadeltas voor de MTB moet voldoen aan vele eisen. Zo moet de MTB zadeltas in staat zijn om de schokken van de MTB op te vangen, een goed bevestigingssysteem is dus absolute noodzaak. Deze moet er voor zorgen dat de zadeltas stabiel aan de zadelpen blijft hangen.
Een ander verschil in vergelijking met de zadeltas van een racefiets is dat de zadeltas van een MTB iets groter moet zijn, omdat de de binnenband van een MTB groter is dan de dunne racefiets bandjes.
Vanwege opspattend modder is het ook verstandig om een waterdichte of in ieder geval een eenvoudig schoon te maken zadeltas te kiezen.
Wij vinden de Topeak Aero Wedge Pack M QuickClick zadeltas een erg goede keuze voor MTB’ers
Beste goedkope zadeltas
Dat een zadeltas niet duur hoeft te zijn bewijst onder meer het merk M-Wave en Dunlop. Al voor rond de 10 euro heb je een compacte zadeltas van deze merken van een 0,5 tot 1,5 liter. Kijken we naar een goedkope zadeltas die het beste wordt beoordeeld, dan is de MTB Cycling zadeltas een erg goede koop.
De goedkope zadeltassen zijn meestal niet waterdicht, hebben een simpele klittenband bevestiging en
Al je vragen over zadeltassen
Wat moet er in een zadeltas voor de racefiets?
Een zadeltas is de beste oplossing voor het opbergen van spullen die je nodig hebt tijdens het wielrennen. Wij nemen altijd een reserve binnenband mee, een reparatiesetje, minitool, bandenlichters, quick link (ketting), minipomp of Co2 pompje + patronen en eventueel een minislotje. Verder hebben we standaard wat briefgeld en eventueel onze portemonnee met ID-bewijs in de zadeltas zitten.
Welke zadeltas voor de racefiets?
De beste zadeltas voor de racefiets is een compacte zadeltas waar je minimaal een reserveband, multitool, bandenreparatiesetje en eventueel een minipompje in kwijt kan. Daarnaast moet de zadeltas eenvoudig te monteren te zijn, maar ook weer eenvoudig van de racefiets verwijderd kunnen worden. Ga je voor de beste racefiets zadeltas, dan is het belangrijk dat deze eenvoudig te openen is middels een stevige rits en waterdicht is, zodat je spullen droog blijven. Ben je bang dat je aerodynamica te lijden heeft onder een zadeltas, kies dan voor een zeer compacte en dunne zadeltas.
Wat moet er in een zadeltas voor MTB?
In de MTB zadeltas nemen we altijd een reserve binnenband, multitool, bandenreparatiesetje, bandenlichters, quick link (ketting), minipomp of Co2 pompje + patronen mee. Eventueel kan je ook nog een minislotje meenemen als je de fiets onderweg in het zicht wil wegzetten, verder hebben we altijd wat briefgeld in het zadeltasje voor noodgevallen.
Wat is de beste zadeltas voor MTB?
De beste zadeltas voor een mountainbike is iets groter dan bij een racefiets. Dit komt met name omdat de binnenband van een MTB groter is dan die van een racefiets. Daarnaast moet de zadeltas stevig bevestigd worden, voor het opvangen van de schokken.
Hoeveel liter zadeltas nodig?
De inhoud van je zadeltas is met name afhankelijk van het doel waarvoor je op de fiets zit. Ga je een tochtje maken met de racefiets in de buurt, dan hoeft er minder mee, dan wanneer je op fietsvakantie gaat. Voor de racefiets raden wij een zadeltas aan van
Hoe bevestig je een zadeltas?
Je bevestigt de zadeltas bij de meeste zadeltassen aan de zadelpen en daarnaast aan de zadelrails onder het zadel. Je hebt hierbij de keuze tussen bevestiging via klittenband of een kliksysteem of een combinatie van beiden.
Zadeltas met klittenband of kliksysteem?
De bevestiging van een zadeltas is met klittenband of een kliksysteem. Het voordeel van een kliksysteem is dat de zadeltas stabieler onder het zadel hangt en dat je de zadeltas eenvoudig van de fiets af kan halen. Het nadeel van een kliksysteem is dat deze niet altijd onder de zadelrails past. Zeker als het fietszadel iets verder richting het stuur is geschoven blijft er soms te weinig ruimte over om het kliksysteem te bevestigen.
Het voordeel van klittenband bevestiging is dat deze zadeltassen vaak goedkoper zijn en dat je zonder al te veel technische kennis of gereedschap de zadeltas binnen enkele seconden hebt bevestigd aan je fiets. Ook bij kliksystemen is er tegenwoordig in de meeste gevallen geen gereedschap meer nodig.
Welke zadeltas voor bikepacking?
Heb je een fiets zonder bagagedrager, dan is de plek onder je zadel perfect voor het bevestigen van een grote zadeltas voor het opbergen van kleding en meer. Wij raden de Ortlieb Seat Pack en Revelate Terrapin Spinelock Zadeltas aan. Deze hebben een inhoud van tussen de 11 en 16,5 liter en zijn waterdicht. Ze zijn eenvoudig en snel aan je fiets te bevestigen en ook weer van je fiets af te halen.