De leukste Biografieën van wielrenners

Ben jij op zoek naar de beste boeken over wielrenners? In dit overzicht delen we de volgens ons leukste biografieën van wielrenners. Het zijn must-read biografieën van wielrenners die er jarenlang bovenuit staken in het peloton, maar ook knechten die in de luwte al het werk voor hun kopman verzorgden. Al deze boeken bieden unieke inzichten in het leven en de carrière van deze wielrenners.

Robin van der Kloor & Laurens ten Dam – Laurens Ten Dam

Laurens ten Dam is misschien wel een van de meest inspirerende persoonlijkheden in het professionele wielrennen. De biografie van wielrenner Laurens ten Dam gaat over geloofwaardigheid in het moderne wielrennen. Waar het vroeger stoer was om wielrenner te zijn, schaamt hij zich er nu soms voor. Moet de generatie Ten Dam boeten voor het dopingverbruik in het verleden? In een openhartige biografie geeft Ten Dam zijn mening, deelt hij zijn bloedwaardes en trainingsschema’s, uit hij kritiek op collega’s en journalisten in de hoop weer geloofwaardig te zijn.

Te koop bij Bol.com

Mark de Bruijn – Mathieu van der Poel

Mathieu van der Poel is één van de beste wielrenners van dit moment. In dit boek volgen we de opkomst van Mathieu en hoe hij tot zijn grootste successen is gekomen. Je leest over al zijn hoogte en dieptepunten op de racefiets, cyclocross fiets en mountainbike tot nu toe.

Te koop bij Bol.com

Thomas Dekker – Koersen op Geluk

In zijn tweede boek geeft Thomas Dekker ons een unieke kijk in zijn leven na zijn wielercarrière. Want wie dacht dat alleen zijn wielercarrière mooie verhalen opleverde heeft het mis. Dekker vertelt over zijn steenrijke vriendin in Hollywood, waardoor hij wordt voorgesteld aan wereldsterren als Leonardo Dicaprio. Hij beleeft bizarre avonturen en vraagt zich af of hij wel gelukkig kan zijn op deze manier. Door te fietsen probeert hij zijn geluk weer te vinden.

Te koop bij Bol.com

Koersen op Geluk is de opvolger van het eerste boek van Thomas Dekker ‘Mijn gevecht’.

Thomas Sijtsma – Het Beest (Lieuwe Westra)

Lieuwe Westra stopte begin 2017 met wielrennen vanwege een zware depressie. Zijn worstelingen bestonden onder andere uit slepende rechtszaken, het beëindigen van een relatie, ruzie met collega’s en moeite om zijn lichaamsgewicht onder controle te houden. Westra, bijgenaamd “Het Beest” voor zijn harde werk op de fiets, maakte naam door hard te trainen als jeugdwielrenner totdat hij drugs en alcohol gebruikte. Met de hulp van zijn broer kon Westra zijn leven beteren en succes boeken in de wielersport door deel uit te maken van de ploeg van Nibali en een vet contract te hebben met Astana. Ondanks deze successen kreeg de depressie uiteindelijk vat op Westra’s leven.

In deze biografie, die al vele jaren voor zijn overlijden in 2023 werd uitgebracht, lezen we over de worstelingen die Lieuwe Westra met zichzelf had.

Te koop bij Bol.com

Anna van der Breggen – ANNA

Ontdek het inspirerende verhaal van Anna van der Breggen, één van de beste Nederlandse wielrensters van deze eeuw, in het boek ‘ANNA’. De biografie neemt je mee op haar reis vanaf haar jeugd waarin ze op haar zevende begon met fietsen, tot haar succesvolle carrière als één van de beste wielrensters ter wereld. Van der Breggen deelt belangrijke lessen die ze onderweg heeft geleerd, geeft waardevolle tips en advies, en beantwoordt vragen als: hoe blijf je gemotiveerd, wat maakt een topsporter, hoe overwin je tegenslagen en hoe leid je een gezond leven voor je sport? Dit boek biedt een unieke, humoristische en eerlijke inkijk in het leven van een top wielrenster.

Te koop bij Bol.com

Daniel Friebe – Jan Ullrich

Jan Ullrich, het Duitse wielertalent dat op een geleende fiets zijn eerste wedstrijd won. Hij werd al snel opgemerkt en kwam onder de hoede van het ddr-regime. In 1996 reed hij als knecht van Bjarne Riis zijn eerste Tour de France. Riis won en Ullrich eindigde als tweede. Een jaar later liet Riis hem gaan en Ullrich won de Tour met een indrukwekkende voorsprong van tien minuten. Hij behaalde nog vier tweede plaatsen, waarvan drie keer achter Lance Armstrong, de enige die hem kon bijhouden. Geruchten over banden met dopingspecialist Eufemiano Fuentes kwamen naar boven en zo eindigde de carrière van het Duitse wonderkind. Ullrich begon aan een afdaling vol fouten en verdronk zijn verdriet. Daniel Friebe beschrijft in zijn biografie het meeslepende levensverhaal van een verslagen wielrenner, een gevallen held.

Te koop bij Bol.com

Peter Winnen – De dag dat ik in de berm ging zitten

In zijn jeugd werd Peter Winnen meteen gegrepen door het wielervirus toen hij voor het eerst een wielrenner op televisie zag. En gelukkig is hij er nog steeds niet van genezen. Als ervaren wielrenner schrijft Peter Winnen op meeslepende wijze over de wereld van het wielrennen. Hij deelt verhalen waarin banden breken, kasseien een gladde vijand worden en het zand na een race dagenlang in je ogen blijft hangen. In “De dag dat ik in de berm ging zitten” levert Winnen zijn beste werk af: nostalgisch, ontroerend en humoristisch tegelijk. Hij blikt terug op zijn jeugd en zijn schitterende profloopbaan als wielrenner.

Te koop bij Bol.com

Andy Mcgrath – God is dood (Frank Vandenbroucke)

De opkomst en ondergang van Frank Vandenbroucke, een goddelijk wielertalent

Hij werd als ‘God’ bestempeld, vanwege zijn bovenaardse talent en hemelse uitstraling. Zijn reeks overwinningen bracht wielerfans in extase. Maar hij had slechts één vijand: zichzelf. Ondanks zijn adembenemende snelheid leefde hij een nog sneller leven buiten de fiets. Depressie, verslavingen, auto-ongelukken, een echtscheiding en talloze rechtszaken beheersten zijn leven. Hij heeft twee zelfmoordpogingen ondernomen. Hij werd geschorst en viel uit de gratie. Op 12 oktober 2009 werd Frank Vandenbroucke, slechts 34 jaar oud, dood aangetroffen in de kamer van een prostituee in Senegal. ‘God is dood.’

Te koop bij Bol.com

Jacob Bergsma & Joop Holthausen – Joop Zoetemelk – Ongezien

Joop Zoetemelk – Ongezien is een eerbetoon aan de laatste Nederlandse winnaar van de gele trui en één van de Nederlandse wereldkampioenen. Deze luxe box bevat het boek Joop Zoetemelk – Ongezien, een cd en dvd met uniek geluid- en beeldmateriaal, een door Joop Zoetemelk ondertekend echtheidscertificaat en een replica van zijn WK-medaille uit 1985.

In 1980 werd Joop Zoetemelk de tweede Nederlander in de geschiedenis die de Tour de France won. Vijf jaar later werd hij op zijn 38ste wereldkampioen. Ter ere van deze mijlpalen duiken de auteurs in de carrière van de meest succesvolle Nederlandse wielrenner aller tijden. Het boek bevat uniek materiaal uit het persoonlijke archief van Zoetemelk en prachtige beelden van topfotografen zoals Berry Stokvis en Cor Vos. Met nieuwe statistieken en oude herinneringen laten ze onder andere de etappes van de Tour van ’80 herleven. Het voorwoord is geschreven door Wilfried de Jong.

Te koop bij Bol.com

Peter Sagan – Mijn Wereld

Peter Sagan behaalde een ongekende prestatie tussen 2015 en 2017: hij werd drie keer op rij wereldkampioen wielrennen. In de jaren daarna is hij de favoriet bij elke wedstrijd waar hij aan de start verschijnt. Maar zijn vaardigheden op de fiets zijn niet zijn enige sterke eigenschappen. Hij is niet alleen een wielrenner, maar ook een entertainer. Op de fiets kan hij zijn ware zelf zijn, waarbij hij zijn enorme passie voor wielrennen laat zien en mensen steeds weer weet te vermaken. In zijn autobiografie geeft hij voor het eerst een kijkje in zijn persoonlijke leven, met verhalen over zijn trainingen, toewijding, de druk die gepaard gaat met het dragen van de regenboogtrui, het overweldigende gevoel van als eerste de finish bereiken, maar ook de oprechte verslagenheid die hij voelde toen hij gediskwalificeerd werd in de Tour de France. Ontdek de mens achter de wielrenner in deze inspirerende en meeslepende biografie.

Te koop bij Bol.com

Stef Clement – Stef Clement Anders

In Stef Clement – Anders laat Thomas Olsthoorn zien wat deze wielrenner zo bijzonder maakt. Stef Clement is misschien niet de beste van het peloton, maar hij is wel eigenzinnig en authentiek. Soms kan hij moeilijk zijn voor zichzelf en zijn omgeving. In dit interview deelt Clement openhartig zijn obsessie met topsport en zijn verborgen verdriet, vooral tijdens de moeilijke periode waarin zijn carrière eindigt. Hij spreekt met Thomas Olsthoorn over zijn avonturen op de fiets, de veranderingen in de wielrennerij, hoe hij weer geluk heeft gevonden en zijn zoektocht naar een normaal leven.

Te koop bij Bol.com

Wielerbiografieën

Wielrennen is meer dan een sport, het is een levensstijl. De verhalen uit deze biografieën geven ons een diepgaande kijk op het wielrennen en de wielrenners die wij bewonderen. Deze boeken zijn niet alleen informatief, ze zijn ook boeiend en inspirerend voor je eigen avonturen op de fiets. We worden meegenomen op persoonlijke en emotionele reizen door de levens en carrières van deze toprenners. Kortom, deze biografieën zijn must-reads voor iedere wielrenner die zichzelf wil inspireren en nog beter wil worden in de sport.

Over Onlinefietser.nl

Alweer tien jaar geleden startten we met Onlinefietser.nl. Als fietsliefhebbers vinden we het leuk om onze ervaringen op de fiets te delen. Onze redactie bestaat uit wielrenners, MTB'ers en vakantiefietsers. Inmiddels reden we vele tienduizenden kilometers voor het testen van fietsen, fietskleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires.

We werken samen met verschillende webshops op affiliate basis. We ontvangen een kleine commissie door te linken naar producten van deze webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs echter hetzelfde, je ondersteunt Onlinefietser.nl in het schrijven van goede content door via één van deze links een aankoop te doen, maar uiteraard is dit niet verplicht.