Bkool fietstrainer review

Als je aan een fietstrainer denkt denk je al snel aan merken als Tacx en Wahoo. Er zijn echter nog veel andere fietstrainer merken. Één daarvan is Bkool, een fietstrainer merk dat zich onderscheidt met een erg goede en realistische app. Bkool bood ons de mogelijkheid om het paradepaardje van Bkool, de Bkool Smart Pro 2, te reviewen. Een interactieve fietstrainer met een erg handige app voor op je smartphone of tablet. Je kan in de app virtueel bergen als de Mont Ventoux en Alpe d’Huez te beklimmen, maar ook diverse workouts en lessen met instructeur volgen.

Bkool Smart Pro 2 reviewBkool specificaties

  • Interactieve fietstrainer
  • Elektromagneetrem, hierdoor is de weerstand nog nauwkeuriger in te stellen op 99 verschillende niveau’s.
  • Een maximale weerstand van maar liefst 1200 watt. Genoeg voor een pittige uitdaging en een simulatie hellingshoek van 20%!
  • Een handige app voor Android, iOS, MAC & PC
  • De fietstrainer weegt 14,55 kilo en kan een gewicht van 130 kilo aan.
  • Een snelheids- en vermogensmeter zijn ingebouwd.
  • Via extra sensoren kunnen hartslag en cadans worden gemeten.
  • De gegevensoverdracht verloopt via ANT+ (ANT+ usb-stick meegeleverd voor computer) en bluetooth.

De Bkool Smart Pro II is te koop bij Bol.com

Bkool fietstrainer in elkaar zetten

De fietstrainer wordt geleverd met een paar losse onderdelen. Deze zijn eenvoudig te monteren en vereisen geen enkele technische kennis. Lees wel goed de handleiding door.

  • Eerst vervang je de snelspanner van je achterwiel met de meegeleverde snelspanner. Deze heeft speciale dopjes aan het uiteinde, waarmee je de fiets in het frame van de fietstrainer kan hangen.
  • Vervolgens zet je het frame van de fietstrainer op zijn plaats en zet je de motor vast aan het frame.
  • Ten slotte draai je de bouten zoals beschreven in de handleiding in het frame en kan je het achterwiel van de racefiets er in zetten.
  • Het voorwiel plaats je in de meegeleverde voorwielsteun.

Bkool Smart Pro 2 koppelen met je smartphone of tablet

Als ik via mijn smartphone zoek op nieuwe apparaten zie ik een onbekend apparaat staan met een vage naam en cijfers. Ik probeer te koppelen, maar er kan geen verbinding tot stand worden gebracht. Toch maar weer even terug naar de handleiding. Daar staat in dat je eerst via een computer of tablet via ANT+ of bluetooth moet koppelen. Vervolgens is deze ‘unlocked’ voor andere apparaten. Daarom mijn laptop erbij gepakt en deze dichtbij de fietstrainer gezet met de meegeleverde ANT+ usb-stick in mijn laptop. Na het installeren van de software (Hier downloaden) moet je je registreren. Dit kan je het beste via de computer doen, want via de smartphone lukte het mij niet om er doorheen te komen, wellicht een bug die enkel voor Android geldt. In ieder geval via de computer was het binnen een minuut geregeld en was ik geregistreerd. Je krijgt meteen de mogelijkheid om een gratis proefabonnement op Bkool Premium te nemen voor zeven of dertig dagen. Hiermee maak je onder meer multiplayer, workouts en route-video’s beschikbaar. We hebben nog niet gekeken naar de opties zonder abonnement, maar gaan er vanuit dat je dan ook bergen kan beklimmen, maar dan een 3D animatie ziet i.p.v. een echte video van de berg. Dit gaan we later nog een keer checken als het gratis abonnement is afgelopen. Klik hier voor alle extra’s van een Bkool Premium abonnement.

Sportsessies

Via de app of pc kan je al snel beginnen met je eerste fietsrit op je Bkool fietstrainer. Onder de tab ‘zoeken’ kan je kiezen uit verschillende sportsessies. In de premium versie heb je de keuze uit routes, workouts, velodroom, lessen en ftp-test. We gaan kort op een aantal van deze sessies in.

Routes

Als je op routes klikt zie je meteen welke routes op dat moment live worden gefietst. Je kan deelnemen aan een sessie of deze als toeschouwer volgen. In het eerste geval neem je het op tegen wielrenners die op dat moment ook op de fiets zitten. Uiteraard kan je ook gewoon zelf een route kiezen onder de tab ‘Alle’. Je hebt onder meer keuze uit de Alpe d’Huez, Stouby-Sejet, Central Park NYC, Col du Telegraphe, Col d’Aspin, De Galibier, Mont Ventoux en diverse andere cols uit de Tour de France, Giro d’Italia en La Vuelta.

Workouts

Bij de workouts staan een aantal interessante workouts waarbij je met wisselende weerstanden traint. Op de website van Bkool kan je in je profiel ook je eigen workout samenstellen.

Lessen

De lessen zijn een erg leuke manier om begeleid te gaan fietsen. Iedere les heeft een ander soort trainingsdoel. Met de audio begeleiding wordt je gemotiveerd en krijg je tips tijdens het fietsen.

FTP test

Met een FTP bepaal je je trainingzones. FTP staat voor Functional Treshold Power, oftewel het vermogen dat je gemiddeld in zestig minuten vol kan houden. In hartslag-termen noemt men de FTP het omslagpunt. Hoe hoog dit punt ligt is afhankelijk van het gewicht, spiermassa, fitheid en wordt daarnaast grotendeels genetisch bepaald.

Je FTP kan je ook bepalen middels de 20-minuten test. Je FTP is dan 95 procent van het gemiddelde vermogen dat je fietst gedurende twintig minuten. Deze test kan je simuleren op de Bkool Smart Pro 2. Je kan de test het beste doen met een hartslagmeter en cadanssensor. De powermeter zit standaard op de Bkool fietstrainer. Middels de FTP test kan je iedere maand kijken of je progressie boekt.

Tegen vrienden fietsen

In het dashboard op de website van Bkool kan je vrienden uitnodigen. Je kan zo je activiteiten met hun delen en tegen ze strijden op routes en workouts. Ook kan je groepen creëeren of je aansluiten bij groepen en elkaar uitdagen.

Strava

Het is mogelijk om je Bkool trainingsgegevens te syncen met Strava en op die manier te delen met je volgers.

Bkool Smart Pro 2 review

Bkool fietstrainer

De Bkool Smart Pro 2 heeft erg handige telescopische poten die je kan uitschuiven voor extra stabiliteit. Als je de trainer wilt opbergen schuif je de poten weer in en is het een vrij compacte trainer. De Bkool trainer weegt slechts 14,50 kilo, maar is mede door de uitschuifbare poten erg stabiel.

Het maximale wattage ligt op 1200 watt. Dit is is iets minder dan vergelijkbare modellen als de Wahoo Kickr Snap (1500 watt) en Tacx Bushido Smart (1400 watt). Toch blijft het altijd de vraag of je dergelijke wattages of hoger wel nodig hebt. De meeste fietsers hebben aan 1200 watt ruim voldoende.

Met de elektrorem is een stijgingspercentage te simuleren tot twintig procent. Door de sterke elektrorem kan je dan ook veel uitdagende virtuele routes en workouts fietsen.

Naast dat het erg leuk is om een berg te simuleren op de trainer, werkt het ook erg goed. De communicatie tussen de app en de trainer verloopt erg goed voor een realistische beleving. Doordat er 99 verschillende weerstandniveau’s mogelijk zijn gaat de overgang tussen verschillende stijgingspercentages en wattages erg geleidelijk.

De Bkool simulator is sowieso een erg uitgebreide app met erg veel mogelijkheden die we reeds hierboven besproken hebben. Er zijn altijd wel live routes beschikbaar waar je je bij kan aansluiten. Is dat niet het geval dan ga je zelf een route rijden of een workout doen. Workout of standaard route niet helemaal naar wens? Je kan je eigen routes in 2D en 3D ook zelf maken.

De fietstrainer is met een geluidsniveau van 68 dB bij 30 km per uur erg stil.

Plus en minpunten Bkool Smart Pro 2

[one_half]+ De Bkool trainer is erg nauwkeurig in te stellen door de elektromagneetrem
+ Daag je zelf uit met een maximale weerstand van 1200 watt
+ Erg goede app voor zowel Android, iOS en PC
+ Train met andere wielrenners met de Bkool simulator multiplayer.
+ Mogelijkheid om cadans- en hartslagsensoren te koppelen via ANT+[/one_half]

[one_half_last] Zonder elektriciteit werkt de trainer niet[/one_half_last]

Conclusie

Onze ervaringen zijn erg positief over de Bkool Smart Pro 2. Het is een krachtige en toch stille fietstrainer met een zeer goede app. Het verschil in stijgingspercentages wordt door de Bkool fietstrainer goed gesimuleerd en de wisselingen gaan erg geleidelijk. Met een maximaal stijgingspercentage van 20 % kunnen de meest bekende bergen gesimuleerd worden. Met de meegeleverde snelspanner, voorwielsteun en ANT+ dongle usb-stick heb je meteen alles in huis. Eventueel kan je het aanvullen met een cadanssensor, hartslagmeter en fietstrainer mat.

De Bkool Smart Pro 2 en andere fietstrainers van Bkool zijn te koop bij Bol.com

Over Onlinefietser.nl

Alweer tien jaar geleden startten we met Onlinefietser.nl. Als fietsliefhebbers vinden we het leuk om onze ervaringen op de fiets te delen. Onze redactie bestaat uit wielrenners, MTB'ers en vakantiefietsers. Inmiddels reden we vele tienduizenden kilometers voor het testen van fietsen, fietskleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires.

We werken samen met verschillende webshops op affiliate basis. We ontvangen een kleine commissie door te linken naar producten van deze webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs echter hetzelfde, je ondersteunt Onlinefietser.nl in het schrijven van goede content door via één van deze links een aankoop te doen, maar uiteraard is dit niet verplicht.