Cassette fiets vervangen

Om lekker te kunnen fietsen is het van essentieel belang dat je materiaal goed in orde is. Dit lijkt logisch, maar toch fietst een groot gedeelte van de Nederlandse wielrenners en toerfietsers rond met versleten materiaal. Vooral de draaiende onderdelen, zoals de derailleur, de ketting en de cassette zijn niet altijd van dat niveau dat je eigenlijk mag verwachten. En dat is jammer, want versleten materiaal is slecht voor je fiets en je fietst er ook nog eens een stuk minder comfortabel door. Zorg dus dat je de cassette op het juiste moment vervangt, dan fiets je het hele jaar door lekker ontspannen.

Wanneer cassette vervangen?

Wanneer je ketting begint over te slaan weet je dat het hoog tijd wordt om je cassette (en je ketting) te vervangen. Wanneer de tandjes van de tandwielen zijn versleten functioneert je schakelmechanisme niet goed meer, dan wordt lekker fietsen wel een probleem. Eigenlijk moet je er al eerder bij zijn. Het is aan te raden de cassette en de ketting gezamenlijk te vervangen. Wel is het zo dat een cassette over het algemeen een stuk langer meegaat dan de ketting. Dat is maar goed ook, want een cassette is van deze twee onderdelen veruit de duurste. Samengevat: als je de cassette vervangt moet je altijd de ketting vervangen, andersom is dat niet altijd het geval.

Cassettes voor fiets, racefiets en mountainbike zijn te koop bij

Hoe je cassette demonteren?

Het vervangen van de cassette is een technisch klusje waar je speciaal gereedschap bij nodig hebt. Deze gereedschappen zijn de cassetteafnemer en de kransafnemer. De cassetteafnemer moet passen bij het merk van je cassette. De cassetteafnemer kan in de cassette geplaatst worden. Zorg dat je deze met het handvat evenwijdig aan de grond wordt gehouden. Vervolgens plaats je de kransafnemer. Deze zorgt ervoor dat de cassette niet kan doordraaien. Hierdoor kun je vervolgens de sluitring losdraaien. De volgende stap is het verwijderen van de cassette.

Nieuwe cassette monteren

Het monteren van de cassette is vrij eenvoudig. Plaats de nieuwe cassette en draai de sluitring met je hand vast. Soms kan de hele cassette niet in één keer geplaatst worden, maar moet je de tandwielen één voor één plaatsen. Let daarbij goed op de volgorde! Ook als je de tandwielen één voor één plaatst draai je de sluitring vervolgens handmatig vast. Hierna komt de cassetteafnemer nog een keer van pas. Hiermee kan je de cassette helemaal strak vastdraaien.

Hulp bij monteren

Kom je er zelf niet zo goed uit, en lukt het monteren niet zo goed? Wanneer je een cassette koopt is deze altijd voorzien van een gebruiksaanwijzing die je op weg kan helpen. Ook zijn er online diverse filmpjes te vinden waarop wordt voorgedaan hoe je een oude cassette demonteert en vervolgens de nieuwe cassette monteert.

Over Onlinefietser.nl

Alweer tien jaar geleden startten we met Onlinefietser.nl. Als fietsliefhebbers vinden we het leuk om onze ervaringen op de fiets te delen. Onze redactie bestaat uit wielrenners, MTB'ers en vakantiefietsers. Inmiddels reden we vele tienduizenden kilometers voor het testen van fietsen, fietskleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires.

We werken samen met verschillende webshops op affiliate basis. We ontvangen een kleine commissie door te linken naar producten van deze webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs echter hetzelfde, je ondersteunt Onlinefietser.nl in het schrijven van goede content door via één van deze links een aankoop te doen, maar uiteraard is dit niet verplicht.