Deze fietsonderdelen slijten het snelst

Voor veel Nederlanders is een fiets een standaard vervoersmiddel. Wanneer je veel gebruik maakt van je fiets, bijvoorbeeld voor woon-werkverkeer, zullen bepaalde onderdelen sneller slijten dan anderen. Heb je een e-bike? Dan zullen deze onderdelen nog sneller slijten vanwege de hogere snelheid waarmee je fietst en de langere afstanden. Fietsonline.com legt uit welke fietsonderdelen je in de gaten moet houden.

Remblokjes

Als je een fiets hebt met velgremmen of schijfremmen, dan heeft je fiets ook remblokjes. Wanneer je remt drukken de remblokjes tegen de velg of schijf van de fiets aan om de fiets af te remmen. Met de tijd zullen de remblokjes slijten en zul je deze moeten vervangen. Zeker wanneer je veel fietst.

Hoe zie je nu of je remblokjes aan vervanging toe zijn? Bij een fiets met velgremmen is het duidelijk te zien. De remblokjes hebben vaak drie tot vijf duidelijke groeven. Na verloop van tijd zullen deze groeven minder zichtbaar worden en zal de diepte van de groeven afnemen. Dan wordt het tijd om ze te vervangen.
De schijfremblokjes van je fiets met schijfremmen kun je het beste vervangen wanneer ze nog maar 0,5 mm dik zijn of wanneer je ervaart dat het remmen slechter gaat. Schijfremblokjes moeten altijd worden ingeremd om de harslaag die over de schijfremblokjes zit te versmelten. De gesmolten harslaag bevordert namelijk de werking van de remmen en zorgt ervoor dat ze langer meegaan.  

Wat je kunt doen om slijtage te beperken, is je remblokjes vrij houden van vuil. Je kunt ze prima schoonmaken met wat water. Vergeet ze vervolgens niet droog te maken.

Fietsbanden

Slijtage van je fietsband is te herkennen aan een versleten profiel, zichtbaar loopvlak, uitgedroogd rubber of het zichtbaar worden van de anti-leklaag. Fiets je alleen op asfalt? Dan zou je met een versleten profiel kunnen blijven fietsen. Het profiel van een fietsband zorgt namelijk niet voor het afvoeren van water, zoals dat bij een auto wel is. Des te meer rubber contact heeft met het gladde wegdek, des te beter. Dit geldt overigens niet voor mountainbikes of wanneer je in de winter fietst; dan is grip uiterst belangrijk. Bij de andere slijtagegevallen kun je het beste je fietsband vervangen.

Om slijtage zoveel mogelijk te beperken, is het belangrijk om de bandenspanning optimaal te houden. Op de zijkant van de band staat de maximale luchtdruk in bar aangegeven. Overschrijdt de maximale luchtdruk niet, want dan kan de band knappen. Een te lage luchtdruk, daarentegen, zorgt voor meer bandenslijtage en kan zelfs de velg beschadigen. Controleer de buitenband ook regelmatig op scheurtjes en scherpe stukjes, zoals glas. Een scheurtje kan altijd groter worden.

Het gebruik en de kwaliteit beïnvloeden ook de slijtage van de band. Een kwalitatief goede band met een hoge lekbescherming zal langer meegaan en minder onderhevig zijn aan slijtage. Wanneer je veel fietst, is investeren in een goede buitenband geen overbodige luxe.

Fietsketting

De fietsketting is constant in beweging en is daardoor flink aan slijtage onderhevig. Na verloop van tijd zal de spanning op de ketting minder worden. Met behulp van een kettingslijtagemeter kun je eenvoudig de slijtage van de ketting bepalen. In eerste instantie kun je kijken of je de ketting opnieuw kunt spannen. Wanneer er sprake is van roest of duidelijke slijtage, kun je het beste een nieuwe ketting aanschaffen.

Slijtage aan de fietsketting kun je niet voorkomen maar wel vertragen. Het regelmatig schoonmaken van de ketting – met bijvoorbeeld kettingreiniger – en het smeren van de ketting met olie of kettingspray verlengt de levensduur van de ketting. Smeer de ketting en maak deze ook schoon wanneer je een gesloten kettingkast hebt.

Wil je wat fietsonderdelen van je fiets vervangen? Fietsonline.com is al meer dan 15 jaar online actief in de verkoop van fietsen, fietsonderdelen en fietsaccessoires. Met alleen al meer dan 40.000 fietsonderdelen biedt Fietsonline.com een ruim assortiment met producten van de beste kwaliteit.

Over Onlinefietser.nl

Alweer tien jaar geleden startten we met Onlinefietser.nl. Als fietsliefhebbers vinden we het leuk om onze ervaringen op de fiets te delen. Onze redactie bestaat uit wielrenners, MTB'ers en vakantiefietsers. Inmiddels reden we vele tienduizenden kilometers voor het testen van fietsen, fietskleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires.

We werken samen met verschillende webshops op affiliate basis. We ontvangen een kleine commissie door te linken naar producten van deze webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs echter hetzelfde, je ondersteunt Onlinefietser.nl in het schrijven van goede content door via één van deze links een aankoop te doen, maar uiteraard is dit niet verplicht.