Elektrische fiets kopen tips

In Nederland rijden op dit moment meer dan één miljoen elektrische fietsen rond. Het aanbod van elektrische fietsen in de online fietsenwinkels is dan ook erg ruim met onder meer elektrische stadsfietsen, elektrische vouwfietsen en zelfs elektrische bakfietsen. Het fietsen op een elektrische fiets is vele malen lichter dan op een gewone fiets en zeker als je nog een hele dag nog moet werken is het fijn om niet met een bezwete rug op je werk aan te komen. De tijd dat een elektrische fiets enkel door oudere mensen werd gebruikt is dan ook voorbij. In dit artikel geven we je een aantal tips en advies voor het online aanschaffen van een elektrische fiets.

Accu van een elektrische fiets

De accu is het belangrijkste onderdeel van een elektrische fiets. De accu wordt, afhankelijk van het merk en model, op of in de fiets bevestigd. Bij de meeste merken is de accu geplaatst op de bagagedrager, in de kettingkast of in het frame. De accu weegt meestal enkele kilo’s, de plaats waar de accu zich bevindt kan dus zeer grote invloed hebben op het rijgedrag, toch blijkt uit onze tests dat de verschillen niet dusdanig groot zijn dat het een hele grote rol speelt bij de aanschaf. Belangrijker is namelijk het soort accu dat op de fiets is gemonteerd. De accu geeft namelijk de stroom door aan de trapondersteuning. Het is dan ook van cruciaal belang dat deze een lange gebruiksduur heeft, snel op te laden is en vooral voldoende stroom kan leveren aan de trapondersteuning. Voor het opladen moet je er tevens rekening mee houden dat opladen bij kamertemperatuur het beste is voor de accu, het is dan ook aan te raden om een elektrische fiets te kopen waar de accu van de fiets af te halen is, zodat je deze in huis kunt opladen. Ook erg handig als je schuur niet over een stopcontact beschikt. Ook het soort accu is van belang, zo is een accu van lithium-ion (LiOn) lichter en kleiner dan een accu van het materiaal nikkel-metaalhydride (Ni-MH).

Tenslotte de tip om goed te controleren wat de garantievoorwaarden zijn, omdat de accu uiteraard één van de meer kwetsbare onderdelen is van de elektrische fiets en ook relatief duur is om zonder goede garantie te vervangen. De levensduur van een accu verschilt ook per merk en type, dus check dit ook goed van tevoren. Voor het verlengen van de levensduur van de fietsaccu is het verstandig om de accu om de zoveel tijd even door te laden, dus ook als er bijvoorbeeld in de wintermaanden even geen gebruik wordt gemaakt van de elektrische fiets.

De motor van een elektrische fiets

De trapondersteuning wordt geleverd door de motor van de elektrische fiets. In tegenstelling tot de accu (naar onze mening) heeft de plaats waar de motor is bevestigd op de fiets wél een grote invloed op het rijgedrag. Zo kan de motor bevestigd zijn in het voorwiel, dit heeft ten gevolge dat het sturen op de fiets iets minder natuurlijk aanvoelt. Door het gewicht van de motor lijkt er enige vertraging op te treden bij het sturen van de fiets. Bij een motor in het voorwiel heeft de fiets een dichte kettingkast en een naaf-versnelling. Een naaf-versnelling is een versnellingssysteem dat geheel in de naaf van het achterwiel is weggewerkt en hierdoor erg weinig onderhoud nodig heeft. Indien de motor in het achterwiel is verwerkt, is een naaf-versnelling niet mogelijk, waardoor de versnelling aan de buitenkant van het wiel wordt geplaatst. Daarnaast is de kettingkast bij een motor in het achterwiel halfopen. Dit heeft dus weer meer onderhoud van de ketting ten gevolge. Ten slotte kan de motor nog verwerkt zijn in de trapas van de fiets. Het zwaartepunt zit dan dus in het midden van de fiets, wat dus zorgt voor meer stabiliteit en een comfortabele fietsrit. Door het ontbreken van weerstand op het voor en achterwiel fiets de fiets ook zonder trapondersteuning licht. Een motor in de trapas biedt dus naar ons oordeel het meeste voordeel.

Actieradius elektrische fiets

De actieradius is de afstand die u met uw elektrische fiets kunt afleggen, zonder dat u de fiets hoeft op te laden. Uiteraard is het afhankelijk van de reden waarvoor u uw fiets koopt of u behoefte heeft aan een fiets met een grotere actieradius of een fiets met een kleine actieradius voor bijvoorbeeld de kortere ritjes voor het doen van uw boodschappen. De actieradius is niet alleen afhankelijk van de accu en fietsmotor, ook het totale gewicht, bandenspanning, snelheid en externe omstandigheden als tegenwind en hoogteverschillen spelen rol bij de actieradius van een e-bike.

Rijprogramma’s en versnellingen

E-bikes zijn uitgerust met verschillende rijprogramma’s. Een rijprogramma regelt de mate van trapondersteuning, u kunt er dus mee bepalen hoe zwaar of licht u wilt fietsen. Er zijn ook fietsen waarbij je zelf een programma kunt aanmaken en dus voor je eigen situatie het beste programma kunt instellen. Een rijprogramma kan namelijk ook weer een grote invloed hebben op je actieradius. Met de versnellingen op een E-bike kun je het aantal omwentelingen van je voeten bepalen. De laagste versnelling zorgt voor meer omwentelingen en de hoogste versnelling juist voor minder omwentelingen. Door slim te schakelen kunt u de actieradius van uw fiets vergroten. Let er op dat de naafversnelling relatief onderhoudsvrij is, terwijl de licht lopende derailleurversnelling meer onderhoud zal vergen.

Waar zijn e-bikes online te koop?

In Nederland zijn er al veel online shops die een groot assortiment aan elektrische fietsen hebben, een overzicht met de te koop aangeboden merken per webshop:

Over Onlinefietser.nl

Alweer tien jaar geleden startten we met Onlinefietser.nl. Als fietsliefhebbers vinden we het leuk om onze ervaringen op de fiets te delen. Onze redactie bestaat uit wielrenners, MTB'ers en vakantiefietsers. Inmiddels reden we vele tienduizenden kilometers voor het testen van fietsen, fietskleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires.

We werken samen met verschillende webshops op affiliate basis. We ontvangen een kleine commissie door te linken naar producten van deze webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs echter hetzelfde, je ondersteunt Onlinefietser.nl in het schrijven van goede content door via één van deze links een aankoop te doen, maar uiteraard is dit niet verplicht.