Waar je op moet letten bij het kopen van een elektrische fiets voor woon-werkverkeer

Meer en meer mensen gaan op de fiets naar hun werk en steeds vaker wordt er gebruik gemaakt van een elektrische fiets. De elektrische fiets is snel, je blijft er fit door en je staat ‘s ochtends en ‘s avonds niet meer in de file. Enige minpuntje is nog dat de elektrische fiets nog niet met dak wordt geleverd en je dus soms met een nat pak op je werk komt, maar daarvoor heb je tegenwoordig zeer goede regenkleding voor op de fiets. In dit blog geven we je tips voor het kopen van een e-bike voor woon-werkverkeer. Wat zijn de belangrijkste kenmerken waarover een e-bike voor dit doel moet beschikken?

De voordelen van op de fiets naar je werk

De voordelen om per elektrische fiets naar je werk te gaan zijn eindeloos. We noemen een aantal van de belangrijkste voordelen:

 • Je blijft fit, uit onderzoek van TNO blijkt dat je je fitheid met ongeveer 13 % verhoogt als je op de fiets naar het werk gaat. Dit kan je vergelijken met ongeveer 1 tot 2 keer in de week naar de sportschool.
 • Fietsen geeft rust in je hoofd. Fietsen heeft een bewezen positief effect op het verminderen van stress en depressie. Tijdens het fietsen maak je hormonen als endorfine en serotonine aan, de hormonen die bijvoorbeeld ook door antidepressiva aangemaakt worden, maar met fietsen volledig op natuurlijke wijze.
 • Wist je dat regelmatig fietsten de kans op hart- en vaatziekten en borstkanker verminderd? Sommige onderzoeken beweren zelfs dat de kans op vroegtijdig overlijden afneemt met ongeveer veertig procent.
 • Het is goed voor het milieu in vergelijking met in de auto naar je werk rijden.
 • Je bespaart geld dat je weer aan andere dingen kan uitgeven. Geen benzinekosten meer en zelfs je sport abonnement kan je opzeggen als je op de e-bike naar je werk gaat.

Tips voor het kopen van een e-bike voor woon-werkverkeer

Wat is de beste elektrische fiets voor woon-werkverkeer? Daarvoor kijken we naar de eigenschappen waarover een e-bike voor dit doel over moet beschikken.

 • Voldoende actieradius om minimaal twee keer op en neer van huis naar je werk te gaan. Zo weet je zeker dat je verder kan fietsen als je een keer de accu vergeet op te laden. Bereken dus hoeveel kilometer het is naar je werk en bepaal op basis daarvan de actieradius.
 • Ga voor een e-bike met voldoende comfort. Zorg dus voor een goed zadel en eventueel een e-bike met een geveerde voorvork. Je gaat vijf dagen per week op pad met deze fiets, dus bespaar vooral niet op het comfort!
 • Ga voor een e-bike met een goede grip op de weg, bijvoorbeeld een fatbike.
 • Weet je zeker dat de e-bike alle onderdelen heeft die jij minimaal nodig hebt voor woon-werkverkeer? Controleer vooral of deze onderdelen op de fiets zitten:
  • Spatbord aan de voor- en achterkant. Je wilt niet met een modderstreep op je rug op een regenachtige dag aankomen op je werk.
  • Fietsslot. Je wilt niet dat je dure e-bike de eerste dag al wordt gestolen. Wij raden aan om naast het standaard fietsslot op de fiets, ook een extra ringslot mee te nemen en de e-bike ergens aan vast te zetten.
  • Bagagedrager. Uiteraard kan je in een rugzak je laptop en andere werkbenodigdheden meenemen, maar als je deze op je bagagedrager kan klemmen dan is dit uiteraard minder belastend voor je rug.
 • Check de reviews van een bepaalde e-bike of lees e-bike testen van bijvoorbeeld de Consumentenbond.

Fotocredits: KBO Bike op Unsplash

Over Onlinefietser.nl

Alweer tien jaar geleden startten we met Onlinefietser.nl. Als fietsliefhebbers vinden we het leuk om onze ervaringen op de fiets te delen. Onze redactie bestaat uit wielrenners, MTB'ers en vakantiefietsers. Inmiddels reden we vele tienduizenden kilometers voor het testen van fietsen, fietskleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires.

We werken samen met verschillende webshops op affiliate basis. We ontvangen een kleine commissie door te linken naar producten van deze webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs echter hetzelfde, je ondersteunt Onlinefietser.nl in het schrijven van goede content door via één van deze links een aankoop te doen, maar uiteraard is dit niet verplicht.