Fietsband – binnenband racefiets

De keuze voor een goede racefiets binnenband kan een hoop ergernis schelen tijdens het fietsen. Kies je voor een onbekend Chinees merk of ga je voor de kwaliteit van een duurder merk, waarbij je zeker weet dat je beter beschermd bent tegen lek rijden. Met een lekke band langs de kant van de weg staan is niet fijn, dus is het goed om te weten waar moet je op moet letten bij het aanschaffen van een goede binnenband voor de racefiets?

Merken binnenband

Bij de keuze voor de juiste racefiets binnenband is het verstandig om in eerste instantie naar het merk te kijken. De meest logische keuze is om voor de binnenband hetzelfde merk te kiezen als het merk buitenband. Op die manier weet je zeker dat binnen- en buitenband perfect op elkaar zijn afgestemd. Bekende bandenmerken met uitstekende binnenbanden zijn onder andere Continental, Vittoria en Schwalbe. Bij het aanschaffen is het verstandig om meteen een aantal reserve bandjes te bestellen, want ondanks dat je voor kwaliteit gaat is dit geen garantie tegen lek rijden.

Ventiel binnenband

Een binnenband voor de racefiets heeft standaard een Frans ventiel, andere namen voor dit ventiel zijn Sclaverand, Presta of raceventiel. Bij het kiezen van de juiste binnenband is het heel belangrijk om de keuze voor de juiste lengte van het ventiel te maken. Grofweg zijn er lange en korte ventielen, waarbij de hoogte van de velg maatgevend is. Rijd je met hoge velgen dan heb je vanzelfsprekend een binnenband met hoog ventiel nodig. Andersom geldt (in iets mindere mate) hetzelfde. Heb je een erg hoge velg, dan is een ventielverlenger een mogelijkheid om je keuze uit binnenbanden te vergroten, omdat niet iedere soort binnenband in alle ventielmaten verkrijgbaar is.

Maat binnenband

De maat van de binnenband wordt vrijwel altijd aangegeven in inches. Dit wordt als volgt weergegeven: Een band van 28 inch wordt op de verpakking geschreven als 28″. Gebruikelijke maten voor een racefiets-binnenband zijn 26 of 28 inch, hoewel kleinere of grotere maten soms voorkomen. Het is logisch dat je altijd de juiste maat moet aanschaffen. Te kleine binnenbanden passen niet goed om de velg, terwijl te grote banden de neiging hebben van de velg af te schuiven. Je kunt het beste even op je huidige buitenband kijken wat de maat is die je voor je binnenband moet aanhouden.

Materiaal binnenband

De meeste racefiets binnenbanden worden gemaakt van butyl, een rubbermengsel dat bekend staat vanwege zijn luchtdichtheid. Deze banden zijn niet erg gevoelig voor warmte en daarom kan er ook in de zomer zonder problemen mee worden gefietst. Naast butyl bestaan er ook binnenbanden van latex. Sommige renners zijn erg enthousiast over dit product omdat de rolweerstand lager is dan bij butyl. Het nadeel is echter dat latex banden sneller lucht verliezen en vrij gevoelig zijn voor hitte. Wij raden dan ook de butyl banden aan, omdat de kans op een klapband daarbij veel kleiner is dan bij latex.

Fiets binnenband kopen

  • Bol.comO.a. Continental, Schwalbe & Victoria

Over Onlinefietser.nl

Alweer tien jaar geleden startten we met Onlinefietser.nl. Als fietsliefhebbers vinden we het leuk om onze ervaringen op de fiets te delen. Onze redactie bestaat uit wielrenners, MTB'ers en vakantiefietsers. Inmiddels reden we vele tienduizenden kilometers voor het testen van fietsen, fietskleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires.

We werken samen met verschillende webshops op affiliate basis. We ontvangen een kleine commissie door te linken naar producten van deze webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs echter hetzelfde, je ondersteunt Onlinefietser.nl in het schrijven van goede content door via één van deze links een aankoop te doen, maar uiteraard is dit niet verplicht.