Welke fietsbroek tegen zadelpijn?

Onder fietsers blijft zadelpijn de meeste gehoorde klacht. Maar wist je dat je met de juiste fietsbroek zadelpijn kan voorkomen? Met een goede fietsbroek is zadelpijn verleden tijd. Met de tips in dit blog weet jij waar je op moet letten bij het kopen van een fietsbroek tegen zadelpijn.

Waar moet je op letten bij het kopen van een fietsbroek tegen zadelpijn?

Een fietsbroek kan de oplossing zijn voor iedereen die last heeft van zadelpijn. Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten bij het kopen van een fietsbroek tegen zadelpijn:

  • Kies voor een fietsbroek met een goede zeem die speciaal is ontworpen om de druk op het zitvlak te verminderen. Het is niet zo dat hoe dikker de zeem is, hoe beter deze is.
  • Lycra is een zeer geschikt materiaal vanwege de elasticiteit en vormbehoud. Daarnaast is het ademend waardoor je oververhitting en irritatie voorkomt.
  • Bij dames zitten de zitbotjes wijder uit elkaar, daarom zijn er voor dames en heren verschillende fietsbroeken waarbij de zeem perfect aansluit op de zitbotjes.
  • Een fietsbroek met bibs (bretels) is vooral aan te raden voor wielrenners. Ben je een toerfietser, vakantiefietser, mtb’er of spinner, dan kan je beter kiezen voor een fietsbroek zonder bibs.

Wat is een goede zeem tegen zadelpijn?

Het voorkomen van zadelpijn met een fietsbroek is met name afhankelijk van de kwaliteit van de zeem. Maar wat is een goede zeem?

  • Het belangrijkste is dat de zeem voldoende padding heeft om drukpunten te verminderen en schokken op te vangen.
  • Ook moet de zeem naadloos zijn, zodat er geen naden zijn die kunnen gaan schuren.
  • Verder is het belangrijk dat de zeem gemaakt is van vochtregulerend materiaal, zodat je ook bij warm weer droog blijft. Met een goede zeem ben je verzekerd van comfortabelere en langere fietstochten.

Wat is de beste fietsbroek tegen zadelpijn?

Beste fietsbroek tegen zadelpijn voor wielrenners

Als wielrenner kan je het beste kiezen voor een bibshort. Met de vele fietskledingmerken kunnen we ons voorstellen dat het lastig te bepalen is welke fietsbroek voor wielrenners goed helpt tegen zadelpijn. Daarom hebben we onze persoonlijke top 3 gemaakt van beste bibshorts tegen zadelpijn:

  1. Assos Mille GT GTO C2
  2. Castelli Premio
  3. AGU Bibshort III SIX6

Beste fietsbroek tegen zadelpijn voor toerfietsers

Als toerfietser kan je het beste kiezen voor een fietsbroek zonder bibs (bretels).

Wil je als toerfietser liever niet met een strakke fietsbroek fietsen? Er zijn ook verschillende fietsonderbroeken en fietsboxers met zeem die je onder je normale kleding kan dragen. Ook een wijdere mountainbike broek met zeem is in dat geval een goede optie.

Een chamois creme voor extra bescherming tegen zadelpijn

Naast een goede fietsbroek is chamois crème een goede oplossing tegen zadelpijn! Chamois crème beschermt je huid tegen schuren en wrijving. Ook heeft chamois crème een antibacteriële werking, waardoor de kans op ontstekingen wordt verminderd.

Andere oorzaken van zadelpijn

Naast een goede fietsbroek, kan zadelpijn nog vele andere oorzaken hebben die je stap voor stap moet nalopen. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van zadelpijn:

  • Verkeerd zadel
    Meestal denken we dat een zacht fietszadel de beste keuze is om zadelpijn te voorkomen. Voor de kleine afstanden is een zacht zadel inderdaad zachter, maar bij lange afstanden is een hard zadel beter omdat je bij een zacht zadel veel meer last hebt van wrijving en te weinig ondersteuning.
  • Verkeerde afstelling van de fiets & het zadel
    Met name bij een racefiets zit je veelal voorover gebogen, waardoor dit extra druk geeft aan de voorkant. Zenuwen en bloedvaten in je kruis kunnen hierdoor afknellen, hetgeen zelfs tot prostaatklachten kan leiden. Zorg er dus voor dat je zadel niet omhoog staat, je vooral op je zitbotjes steunt en kies eventueel voor een fietszadel met uitsparing aan de voorkant.
  • Te weinig fietsconditie
    Het te weinig trainen van de spieren rond de zitbotjes zorgt ervoor dat ze bij de start van het fietsseizoen vaak wat slap zijn, waardoor ze de druk niet kunnen opvangen. Na vaker fietsen zal je merken dat deze vorm van zadelpijn verdwijnt.

Lees ook dit informatieve blog van Fysioteam Hoorn waarin ze de vier vormen van zadelpijn bespreken

Over Onlinefietser.nl

Alweer tien jaar geleden startten we met Onlinefietser.nl. Als fietsliefhebbers vinden we het leuk om onze ervaringen op de fiets te delen. Onze redactie bestaat uit wielrenners, MTB'ers en vakantiefietsers. Inmiddels reden we vele tienduizenden kilometers voor het testen van fietsen, fietskleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires.

We werken samen met verschillende webshops op affiliate basis. We ontvangen een kleine commissie door te linken naar producten van deze webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs echter hetzelfde, je ondersteunt Onlinefietser.nl in het schrijven van goede content door via één van deze links een aankoop te doen, maar uiteraard is dit niet verplicht.