Fietsbroek tips

Één van de belangrijkste delen van je fietsoutfit is de fietsbroek. Een goede fietsbroek voorkomt zadelpijn en ander ongemak tijdens het fietsen. De fietsbroek is gemaakt op een wijze dat er geen naden in de weg zitten, ook is een fietsbroek voorgevormd voor een voorovergebogen fietshouding en is deze gemaakt van materiaal dat flexibel is en mee rekt met bewegingen op de fiets. Bij het kopen van een fietsbroek heb je de keuze tussen een fietsbroek met bretels en zonder bretels. De fietsbroeken met bretels worden bibshorts genoemd. Voordeel van een bibshort is dat deze minder gemakkelijk afzakt en voorkomt dat de zeem verschuift en gaat irriteren. Een bibshort wordt dan ook aangeraden door de meeste fietsers.

Zeem fietsbroek

Groot voordeel van een fietsbroek ten opzichte van een normale broek is dat er een zeem zit in de fietsbroek. De zeem zorgt er onder meer voor dat het zweet wordt opgenomen en je dus droge billen houdt tijdens het fietsen. Werden de eerste zemen nog gemaakt van zeemleer, tegenwoordig worden voornamelijk synthetische materialen gebruikt voor de productie van een zeem. Deze verwerken het zweet beter en zijn daarnaast ook gemakkelijker te wassen en te onderhouden. De zeem wordt gecomplementeerd met een schokabsorberende laag welke voor extra comfort zorgt. In goede fietsbroeken is deze gemaakt van een laag gel welke zorgt voor een betere drukverdeling. Ben je een gewone fietser of mountainbiker, dan zijn er ook diverse ‘normale’ korte broeken waar een zeem in is verwerkt. Onder meer WieleroutfitsDecathlon & Fietsvakantiewinkel hebben een aantal fietsbroeken voor fietsers die liever niet in een strakke fietsbroek fietsen, maar juist een meer casual fietsbroek of loose fit fietsbroek wensen met of zonder zeem. Ook speciaal fietsondergoed met een zeem is in dat geval een goede optie om toch comfortabel te fietsen. Er zijn fiets boxershorts voor zowel dames als heren.

Advies bij het kopen van een fietsbroek

Welke zeem?

De keuze voor een zeem is erg persoonlijk. De één heeft liever een iets dikkere zeem, terwijl een ander met een dunnere zeem fietsen fijner vindt, omdat je dan meer feeling hebt met het zadel. Belangrijk is in ieder geval dat de zeem naadloos is, stiksels in de zeem zorgen voor veel irritatie. Met het grote aanbod aan dames fietskleding is het bijna geen advies meer, maar zorg ervoor dat je een fietsbroek hebt die gemaakt is voor jou. De tijd dat dames een heren fietsbroek moesten dragen bij gebrek aan aanbod is echt voorbij en de huidige zemen zijn volledig aangepast naar de anatomie van het desbetreffende geslacht.

Wel of geen fietsbroek met bretels (bibs)?

  • Wielrenners – Een veel gehoorde “klacht” van wielrenners is dat bretels niet fijn zitten tijdens het lopen en niet handig zijn op het toilet. Toch zou ik als wielrenner nooit kiezen voor een fietsbroek zonder bretels. Een bibshort (fietsbroek met bretels) is niet bedoeld om mee te lopen, in fietshouding zitten ze dan ook gewoon erg goed. De bibs zorgen ervoor dat dat broek goed blijft zitten zonder dat erbij je middel een elastiek in je buik prikt, zoals bij de (goedkope) fietsbroeken zonder bretels het geval is. Zeker bij lange fietsritten gaat dit na verloop van tijd irriteren, de beste fietsbroek voor wielrenners is daarom een fietsbroek met bretels.
  • Spinning – Kies voor een spinning broek zonder bretels. Spinning is vaak niet langer dan één uur, de fietsbroek gaat dan ook niet snel irriteren. Ook zit je bij spinning niet voortdurend voorovergebogen op je fiets, maar sta je ook regelmatig. Een bibshort belemmerd je te veel in deze bewegingen.
  • Toerfietsers – Kies voor een fietsbroek zonder bretels, want je zit niet in een racehouding tijdens het fietsen.

Strakke, loose fit broek of fietsondergoed?

Beste fietsbroek

Wij raden de volgende fietsbroeken aan per prijssegment:

Bij de reviews van verschillende tijdschriften en sites worden de bibshorts van Castelli, Sportful en AGU erg goed beoordeeld. Uiteraard hebben ook deze merken verschillende modellen, dus het comfort per fietsbroek verschilt sterk. Het belangrijkste verschil per model zit vaak in het type zeem en de gebruikte materialen. Bij Castelli is de Progetto X2 zeem de beste zeem, maar de Kiss Air zeem is weer prima geschikt voor fietsritten van 50-80 kilometer en spinning.

Ook Onlinefietser.nl test regelmatig fietsbroeken en houdt de reviews op andere sites in de gaten, lees dan ook zeker even onze eigen fietsbroeken test.

Fietsbroek tips

  • Draag tijdens het fietsen geen onderbroek onder je fietsbroek
  • Zorg er tijdens een toiletbezoek voor dat de bretels van je bibshort niet onnodig worden gerekt. Het beste is dat de bretels even omlaag worden gedaan. Dit voorkomt slijtage van de bibshort
  • Was een fietsbroek direct na gebruik, dit voorkomt dat de zeem een brandhaard van bacteriën wordt (Lees ook: Fietsbroek wassen)

 Fietsbroek kopen

De onderstaande shops hebben een groot aanbod fietsbroeken van de beste fietskledingmerken:

  Decathlon AGU  bol

Populaire blogs op Onlinefietser.nl