Fietscamera

Youtube staat er vol mee, spannende beelden van wielrenners die met 70 kilometer per uur van een berg rijden en MTB’ers die door de bossen crossen. We krijgen regelmatig de vraag met wat voor soort fietscamera’s deze beelden worden opgenomen en hoe je het beste je fietsactiviteiten kunt filmen. Iedereen kent de GoPro sportcamera’s, maar ook merken als Garmin, Sony en Veho Muvi. In dit artikel leggen we de verschillende manieren uit om je activiteiten op de racefiets en MTB op te nemen, daarnaast reviewen we een aantal van de populairste fietscamera’s.

Filmen tijdens het wielrennen

Als wielrenner krijg je de scherpste fietsfilmpjes als je een fietscamera op de fiets monteert. Uiteraard is een camera op je helm ook een optie, maar voor een recht en stabiel beeld kun je de camera beter aan het stuur of aan het frame vastmaken. Gaaf zijn ook de beelden net naast het wiel net boven het asfalt, waarbij je het wiel ziet draaien en de snelheid optimaal in beeld brengt. Maar bij het dalen van een berg kun je de camera het beste op het stuur monteren, zodat je een rechte lijn hebt. De snelheid waarmee je van de berg afgaat wordt zo optimaal vastgelegd. Bij een camera op de helm zal de camera vaker naar links en rechts met je hoofd mee draaien. Sommige camera’s hebben een ingebouwde GPS, hiermee worden je trackgegevens bijgehouden. Later kun je dit in het filmpje erbij monteren, zeker voor wielrenners is dit een leuke optie. De GoPro Hero en Garmin Virb hebben deze mogelijkheid.

Filmen op de MTB

Filmen op een MTB is weer een heel andere tak van sport. Bij mountainbiken krijg je de beste beelden vanaf de helm. Zeker als je ook iemand voor je hebt mountainbiken, kun je hem vanaf een helm beter vastleggen op beeld. Belangrijk bij een fietscamera voor de mountainbike, is dat deze een stofdichte behuizing heeft en schokbestendig is. Nou is dit laatste bij de meeste sportcamera’s wel het geval, maar er zijn altijd fietscamera’s die schokkende beelden beter stabiliseren. Kijk dus goed naar de reviews van andere gebruikers om te zien hoe zij de schokbestendigheid van de sportcamera ervaren. Wij raden voor MTB’ers de GoPro Hero aan, deze camera heeft de scherpste beelden en een goede schokbestendigheid.

Op zoek naar stuurhouders en andere accessoires voor de GoPro? Kijk dan op Bol.com