Fietscomputer kopen tips

Meten is weten en dus is het voor iedere fietser een must om een fietscomputer op zijn of haar fiets te monteren. Het meten van je gemiddelde snelheid, de afstand die je hebt afgelegd, je maximumsnelheid en hoe hard je op een bepaald moment fietst is informatie die je kunnen helpen je prestaties op de fiets te verbeteren.

Een fietscomputer werkt als volgt. Op één van de spaken van je fiets monteer je een magneetje. Aan de voorvork monteer je een sensor die op dezelfde hoogte zit als het magneetje. Iedere keer als het wiel draait komt het magneetje langs de sensor en geeft de sensor een signaal door aan de fietscomputer. Dit signaal kan afhankelijk van de gekozen fietscomputer draadloos of via een draadje door worden gegeven. Iedere keer dat er een signaal wordt doorgegeven weet de fietscomputer dat één keer de afstand van één wielomtrek is afgelegd. Het is dan ook van belang om voor gebruik de wielomtrek op te meten en in te voeren in de fietscomputer. In de gebruiksaanwijzing wordt duidelijk uitgelegd welke standaardmaten je kunt gebruiken (voor bandmaat 28-622 is dit 213 cm.) en hoe je de precieze omtrek van je fietswiel kunt opmeten. Dit laatste is aan te raden, want bijna iedere fietsband heeft een andere omtrek.

Een simpel model fietscomputer geeft snelheid, gefietste afstand, totaalafstand en de tijd weer. Meer geavanceerde fietscomputers meten ook hoogteverschil, hartslag, tijd van de rit, trapfrequentie (gemeten met een magneet op de crank) en nog meer informatie.

De meest uitgebreide fietscomputers zijn dus in staat heel wat meer gegevens te meten dan de fietscomputer app op je smartphone. Toch is het handig om beiden te combineren, want een app op je smartphone geeft precies aan welke route je hebt gefietst en op welke momenten je snelheid daalde of juist toenam. Ook zijn de hoogte verschillen beter inzichtelijk. Daarnaast krijg je een beter totaalbeeld van alle fietstochten, want de app slaat alle fietstochten op. Een laatste voordeel is dat je de gereden fietstochten kunt delen met vrienden en onbekenden. Bij de Strava app kun je het zelfs tegen elkaar opnemen om elkaars tijden te verbeteren.

Fietscomputers zijn te koop bij

Over Onlinefietser.nl

Alweer tien jaar geleden startten we met Onlinefietser.nl. Als fietsliefhebbers vinden we het leuk om onze ervaringen op de fiets te delen. Onze redactie bestaat uit wielrenners, MTB'ers en vakantiefietsers. Inmiddels reden we vele tienduizenden kilometers voor het testen van fietsen, fietskleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires.

We werken samen met verschillende webshops op affiliate basis. We ontvangen een kleine commissie door te linken naar producten van deze webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs echter hetzelfde, je ondersteunt Onlinefietser.nl in het schrijven van goede content door via één van deze links een aankoop te doen, maar uiteraard is dit niet verplicht.