Fietsen in de winter

De koude maanden komen er weer aan en toch wil je je conditie op peil houden, zodat je bij aanvang van de lente niet weer helemaal opnieuw hoeft te beginnen met trainen. De winterse omstandigheden werken dan niet echt mee en vormen een barrière om je racefiets te voorschijn te halen. Uiteraard kun je dan kiezen om een hometrainer of een Tacx fietstrainer te kopen, maar ook in de winter is de sport wielrennen met een goede voorbereiding prima te beoefenen. De voorbereiding draait uiteraard met name om de juiste fietskleding voor koude omstandigheden en om het veilig omgaan met de nieuwe omstandigheden als een nat en glad wegdek en je zichtbaarheid in het verkeer. In dit artikel hebben we de beste tips voor fietsen in de winter voor je geselecteerd.

Tips voor wielrennen in de winter

  • Zorg dat je goed zichtbaar bent! Doordat het in de avonden donker is is het erg goed om aandacht te besteden aan aan je zichtbaarheid op de fiets. Je racefiets beschikt standaard niet over fietsverlichting, dus is het handig om losse fietslampjes op je racefiets te plaatsen als het te donker wordt en je zichtbaarheid minder wordt. Beter zichtbaar zijn kan ook middels reflectoren op je winter fietskleding. Indien je in het donker fietst is het ook verstandig om goed na te denken over je fietsroute, vaak is het verstandiger om een vertrouwd en veilig rondje wat vaker te fietsen, dan nieuwe fietsroutes te gaan ontdekken waar de veiligheid wellicht minder is.
  • Houdt rekening met een gladder wegdek. Je kunt een stabielere wegligging onder meer creëren door de fietsbanden van je racefiets iets leeg te laten lopen.
  • Zorg dat je voordat je naar buiten gaat al een kleine warmingup hebt gedaan.
  • Door strooizout gaat je fiets sneller roesten, het is dan ook verstandig om je fiets in de winter extra goed te onderhouden en met enige regelmaat schoon te maken. Ook de fietsketting dien je met enige regelmaat te reinigen en te smeren.
  • Indien het winterse weer echt niets voor jou is en je wilt toch je conditie op peil houden dan is het het overwegen waard om een fietstrainer of hometrainer aan te schaffen. Met een fietstrainer kun je je racefiets in de winter in huis gebruiken, de fietstrainer werkt dan als een rollerbank. Bekende fietstrainer merken zijn Tacx en Elite. Een hometrainer heeft het voordeel dat je je fiets kunt opbergen in de winter, de hometrainer heeft namelijk een zadel en pedalen en kun je direct gebruiken om je conditie op peil te houden. Bekende merken zijn Kettler, Fuel 4 en Powerpeak.

Winter fietskleding

Voor een uitgebreid artikel over winter fietskleding kan je het beste het winter fietskleding blog lezen. Daar vind je uitgebreide informatie over het drie lagen systeem en het beschermen van handen, voeten en gezicht tegen de koude temperaturen.

Plaats een reactie