Fietsen in Vietnam

In dit blog bespreken we praktische informatie voor als je wilt fietsen in Vietnam. Met haar rijke geschiedenis is Vietnam een prachtig land om op de fiets te verkennen. Op de fiets kom je niet alleen door de grote steden, maar zie je ook van dichtbij de kleinere dorpjes en het platteland. De Vietnamese bevolking zal je hartelijk ontvangen. In Vietnam zelf kan je tempels en pagodes bezoeken, ook zijn er prachtige boottochten te maken. Er zijn verschillende reisorganisaties met georganiseerde fietsvakanties in Vietnam. Heb je tijd genoeg om het zelf voor te bereiden, dan is dit ook prima mogelijk voor een fietsvakantie in Vietnam. In dit blog bespreken we alle vragen die jij hebt voor een zelf geregelde of georganiseerde fietsreis door Vietnam.

Wat is de beste tijd om te fietsen in Vietnam?

De beste reistijd voor Vietnam hangt grotendeels van het klimaat af en in welk gedeelte van Vietnam je wilt fietsen. De verschillen tussen het noorden en zuiden kunnen erg groot zijn. Ga je fietsen bij tropische temperaturen, dan is het aan te raden om s’ochtends vroeg al te beginnen met fietsen en in de middag een dorpje, bezienswaardigheid of het strand bezoekt.

Noord-Vietnam (o.a. Hanoi, Sapa, Mai Chau & Halong Bay)

In het noorden van Vietnam heb je warme zomers en koele winters. De wintermaanden zijn van december tot maart, ten noorden van Hanoi is het dan zo’n 10-15 graden en in de bergen kan de temperatuur zelfs zakken onder nul. Van mei tot oktober breekt de zomer aan met temperaturen gemiddeld 30 graden. Ook moet je rekening houden met het regenseizoen. Het zal niet hele dagen regenen, maar wel kan hevige regenval voor veel overlast zorgen in de bergen. In de maanden juli tot en met november heeft het noorden te kampen met zware typhoons.

De beste reistijd in het noorden is dus in januari, februari en maart. Het is dan nog wat frisser en je hebt weinig last van regen. Ook is Vietnam na het regenseizoen mooi groen.

Zuid-Vietnam

Het regenseizoen eindigt in december in het zuiden van Vietnam. Ook is de temperatuur aangenaam. Het is dan ook de beste maand om je fietsvakantie in Vietnam te beginnen.

Georganiseerde fietsvakantie Vietnam

Heb je niet de tijd of kennis om zelf een fietsvakantie te organiseren, dan kan je terecht bij één van de volgende reisorganisaties met fietsvakanties in Vietnam.

Fietsvakantie in Vietnam zelf organiseren

Fiets in het vliegtuig mee

Het beste is om per vliegtuig naar Vietnam te reizen. Voor het vinden van de beste vliegdeals gebruik ik altijd Skyscanner. Dit platform vergelijkt de tickets van meerdere maatschappijen en komt uiteindelijk tot de beste aanbieding van dat moment. Je kan daarbij aangeven of je een directe vlucht wilt of geen probleem hebt met een transfer. Neem je je fiets mee in het vliegtuig dan is een transfer af te raden, omdat tijdens zo’n vliegtuigwissel nog weleens bagage zoek kan raken. Zoek ook van tevoren uit of je fiets mee kan en wat de kosten en voorwaarden daarvoor zijn.

Visum

Het verkrijgen van een visum om Vietnam binnen te komen is eenvoudig online te regelen, dit kan via de website van de Vietnamese overheid of een Nederlandse website die gespecialiseerd is in het aanvragen van een visum, zodat het snel en in het Nederlands geregeld kan worden. Een ander voordeel is dat je met bijvoorbeeld iDeal kan betalen en dubbel gecontroleerd wordt of je de juiste gegevens hebt ingevuld. Zorg er wel voor dat je het visum Vietnam aanvragen een paar dagen van tevoren en het liefst nog een paar weken eerder al geregeld hebt.

Overnachtingen

Campings zijn er niet heel erg veel in Vietnam. Ook kamperen langs de weg was altijd niet heel gebruikelijk, omdat vrijwel alle grond voor de landbouw wordt gebruikt. Toch wordt ook Vietnam wat meer backpacker minded en hebben ze langs de zuidkust enkele campsites gemaakt waar je goedkoop je tent kan opzetten of een tent kan huren. Vietnamcoracle heeft een goed overzicht van campsites.

In bijna elk stadje is een hotel of hostel te vinden. Zorg dat je je fiets veilig in het hotel kan stallen of op je hotelkamer. Laat deze nooit onbewaakt buiten staan, want de kans dat je fiets de volgende dag weg is is in dat geval erg groot.

Wegen

Het verkeer in Vietnam is rond de steden erg druk en hectisch. Rond Ho Chi Minhstad rijden veel stinkende vrachtwagens en talloze scooters die alle kanten op vliegen. De binnenwegen en in de bergen is het een stuk rustiger en redelijk veilig op de fiets.

Waar fietsen in Vietnam?

Je kan er voor kiezen om van zuid naar noord te fietsen of andersom. Ook zijn er verschillende iets minder lange fietsroutes waarmee je enkel het zuiden, centraal vietnam of het noorden verkend. Op zoek naar inspiratie, dan kan je voor de beste reisboeken, fietskaarten en fietsgidsen over Vietnam het beste terecht op Bol.com, DeZwerver, Fietsvakantiewinkel.

Zuid-Vietnam

De bekendste en populairste fietsbestemming in Vietnam is de Mekong-delta. Hier zijn zowel populaire groepsreizen voor als mogelijkheden voor de individuele fietser. Je fietst door het gebied met vele zijrivieren en stroompjes van de grote Mekong rivier. Deze ontspringt in Tibet en stroomt ook door China, Myanmar, Laos, Thailand en Cambodja, de totale lengte van de rivier bedraagt 4.000 kilometer. Je fietst langs prachtige rijstvelden, over vele bruggetjes van hout en vaar met een veerbootje over de rivier. Onderweg geniet je van de floating markets, leuke dorpjes en prachtige tempels. De meeste reizen in de Mekong-delta beginnen in Vinh Long of Ho Chi Minh Stad, ook wordt de reis vaak gecombineerd met fietsen in Cambodja.

Noord Vietnam

In Noord Vietnam is het prachtig fietsen langs Hanoi en Ninh Binh. Laat je fiets ook zeker even achter in Halong Bay en ga twee of drie dagen per boot genieten van de prachtige baai. Fiets door het hoogste berggebied van Vietnam en kom authentieke bergstam volkeren tegen.

Op zoek naar inspiratie voor je fietsvakantie in Vietnam, de webshops Bol.com, DeZwerver & Fietsvakantiewinkel hebben de beste reis- en fietsboeken over Vietnam.