Fietsen met paraplu

Nederlanders genieten in het buitenland veel respect voor de capriolen die ze uithalen op een fiets. Zo hebben wij Nederlanders het fietsen met een paraplu in de hand tot een ware kunst verheven. Waarom voor de gemakkelijke oplossing kiezen, een regenpak, als je ook kunt stunten op je fiets. In dit artikel geven we een aantal tips voor de mensen die het niet zien zitten om regenkleding te dragen. Want hoe kun je nou het beste met een paraplu fietsen?

Is fietsen met een paraplu toegestaan volgens de wet?

Er is geen specifieke wet in Nederland die zegt dat fietsen niet is toegestaan. Wel is er een zogenaamde kapstokartikel, artikel 5 wegenverkeerswet, dat zegt dat het verboden is je dusdanig te gedragen dat je gevaar of hinder op de weg wordt of kan worden veroorzaakt. Het komt er in het kort op neer dat als jij met een paraplu op de fiets zit en daarbij gevaar veroorzaakt voor de rest van het verkeer je in overtreding bent. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen als de paraplu het zicht op de weg grotendeels ontneemt. Ook kun je met een paraplu in je hand geen richting aangeven. Echter is dit laatste ook niet mogelijk als je aan het bellen bent op de fiets en recent is gebleken dat bellen op de fiets wel is toegestaan.

Tips voor het fietsen met een paraplu

Omdat je anderen in het verkeer niet in gevaar wilt brengen, hier een aantal tips voor het fietsen met een paraplu:

  • Zorg altijd dat je de paraplu hoog genoeg houdt, zodat je voldoende zicht hebt op de weg.
  • Koop een stormbestendige paraplu, een normale paraplu kan de grote druk vaak niet aan en gaat na verloop van tijd kapot
  • Gebruik een parapluhouder* (i.c.m. een stormparaplu), hiermee heb je beide handen aan het stuur. Er zijn online maar weinig parapluhouders te koop. Op Bol.com verkopen ze parapluhouders voor op de fiets.

* Wij raden echter aan om in plaats van een paraplu je goed te kleden tegen regen, omdat een paraplu op de fiets door wind e.d. van grote invloed kan zijn op de bewegingen die je fiets maakt, wat het fietsen niet veiliger maakt. Ook blijkt uit de tests dat fietsen in de regen met een parapluhouder alsnog leidt tot een natte broek en schoenen.