Fietsendrager elektrische fiets

Een fietsendrager voor op de auto is een bijzonder handig hulpmiddel wanneer je je fiets mee wilt nemen, bijvoorbeeld op vakantie. Fietsendragers zijn er in allerlei verschillende varianten, en het is natuurlijk maar net de vraag welk model je het meest handig vindt. Daar komt nog bij dat fietsendragers ook qua prijs nogal kunnen verschillen. En wanneer je speciale eisen hebt zal je nog beter moeten zoeken naar een fietsendrager die geschikt is. Dit laatste is vooral het geval wanneer je bijvoorbeeld een elektrische fiets wilt kunnen vervoeren.

Elektrische fiets is zwaarder

Een belangrijk punt waar je rekening mee moet houden wanneer je een elektrische fiets op een fietsendrager wilt vervoeren is het gewicht van de fiets. Vaak is een elektrische fiets een stuk zwaarder dan een gewone fiets. Het totale gewicht van een elektrische fiets komt al snel uit op 30 kilo per stuk, en sommige fietsendragers zijn hier niet op berekend. Zeker wanneer je twee elektrische fietsen (bijvoorbeeld die van jezelf en van je partner) wilt vervoeren kan het gewicht een probleem vormen.

Trekhaak fietsendrager elektrische fiets

De meest gebruikelijke manier om met de auto een fiets te vervoeren is door gebruik te maken van een fietsdrager die op de trekhaak van de auto gemonteerd wordt. De fiets wordt met het frame aan een bevestigingsmechanisme op de fietsdrager vastgemaakt en meestal worden ook de banden nog vastgemaakt. De meeste fietsdragers die op de trekhaak kunnen worden bevestigd zijn in staat twee (en soms zelfs drie) fietsen te dragen. Om er zeker van te zijn dat een elektrische fiets ook op de fietsendrager gezet kan worden is het belangrijk om dit van te voren te checken. In de productinformatie staat aangegeven of een elektrische fiets op een bepaald type fietsendrager past. Ook wordt het maximale gewicht aangegeven. Of jouw elektrische fiets het juiste gewicht heeft voor een bepaalde fietsendrager hangt met name af van de zwaarte van de accu.

Elektrische fiets fietsendragers voor op de trekhaak zijn te koop bij Bol.com

Lees ook ons blog over de beste fietsendragers voor de E-bike

Fietsendrager op de dissel

Wanneer je met de caravan op vakantie gaat biedt dit een extra mogelijkheid om je elektrische fiets mee te nemen. Diverse producenten van fietsendragers hebben namelijk fietsendrager adapters ontwikkeld die op de dissel van de caravan kunnen worden gemonteerd, zodat je een normale fietsendrager op de dissel kan monteren. Uiteraard geldt hierbij hetzelfde voor als voor een fietsendrager op de trekhaak: ga goed na of een elektrische fiets op deze fietsendrager kan worden gemonteerd. Vooral bij de iets duurdere modellen is dit overigens geen enkel probleem, en door een fietsdrager op de dissel te monteren kan je elektrische fiets gewoon mee op vakantie. En dan houd je ook nog eens ruimte in de caravan over.

Fietsendragers voor op de dissel zijn te koop bij Kampeerperfect

Maximaal gewicht trekhaak

Alleen de juiste fietsendrager is overigens nog niet voldoende om je elektrische fiets veilig te vervoeren. Let er goed op dat je trekhaak (of dissel) sterk genoeg is, controleer hiervoor de maximale kogeldruk van de trekhaak. Ook moeten de rem- en achterlichten van je auto natuurlijk goed blijven functioneren.