Fietsgereedschap

Het is tijd voor een artikel over fietsgereedschap voor het onderhoud en repareren van je fiets. Iedere fietser krijgt wel eens met fietspech te maken en je staat dan voor de keuze om je fiets zelf te repareren of naar de fietsenmaker te brengen. Met het juiste gereedschap is zelf repareren echter een veel goedkopere keuze en met de vele artikelen op Online Fietser over fietsreparaties kun je na een goede instructie zeer eenvoudig zelf de reparatie uitvoeren. Daarom een overzicht van het meest gebruikte fietsgereedschap. Houd bij de aanschaf ook in gedachten of je het gereedschap onderweg mee wilt nemen of niet, veel gereedschap is namelijk in het klein verkrijgbaar zodat deze in een zadeltas past.

Bandenlichters

Met een bandenlichter kun je een buitenband van de velg lichten. Ze zijn meestal van plastic of metaal. Ze zitten meestal per drie stuks verpakt. Dit terwijl je in de meeste gevallen aan twee bandenlichters genoeg hebt om een fietsband van de velg te lichten. Bandenlichters hebben aan één kant een afgeplat uiteinde, dat extra vormgegeven kan zijn om meer grip op de band te houden bij het lichten. De andere kant van de bandenlichter heeft soms een inkeping, die bedoeld is als mogelijkheid om de bandenlichter vast te zetten achter spaak.

Fietspomp

Met een fietspomp kun je lucht in je fietsband blazen. Bij het aanschaffen van een fietspomp dien je met name te letten op welk ventiel de fietspomp past. De meeste fietspompen kunnen op meerdere ventielsoorten, echter een aantal ook niet. Kijk dus of je een fietspomp nodig hebt voor een Hollands ventiel, Frans ventiel (racefietsen) of een autobandventiel (sommige mountainbikes). Daarnaast is het mogelijk om een fietspomp te kopen met een drukmeter, zodat je kunt meten hoe hard je de band hebt opgepompt. Er zijn ook kleine fietspompen te koop om mee te nemen op je fiets, vaak zit er ook een setje bij waarmee je de fietspomp aan de fiets kunt monteren.

Fietspompen zijn te koop bij Bol.com

Lees ook onze Lezyne pomp review

Cranktrekker

De cranktrekker gebruik je voor het demonteren van crankstellen (hier zitten de pedalen aan vast) van de trap-as. Voor de werking van de cranktrekker kun je het beste de instructies uit de volgende video op Youtube bekijken. Bij Bol.com verkopen ze cranktrekkers.

Pedaalsleutel

Een pedaalsleutel gebruik je voor het monteren en demonteren van de pedalen. Ze zijn uitgevoerd met een extra lange handgreep, zodat je optimaal kracht kunt zetten bij het demonteren en monteren. Hoewel er verschillende uitvoeringen zijn, zijn de meeste pedaalsleutels gemaakt van sterk staal, zodat deze bij normaal gebruik niet zal afbreken.

Spaakspanner

Met een spaakspanner kun je de spanning op je spaken vermeerderen of juist verminderen. Je plaatst de spaakspanner met de juiste maat over de spaaknippel en draait vervolgens de spaak op spanning. Meer uitleg vind je in deze youtube video. Spaakspanners zijn te koop bij Bol.com.

Kettingpons

Met een kettingpons kan je een fietsketting op de juiste lengte brengen. Voor een instructie van het gebruik van een kettingpons bij de reparatie van een fietsketting, kijk op de volgende video. Een kettingpons is te koop bij Bol.com.

Kettingreiniger

Met een kettingreiniger kun je je fietsketting reinigen. Het is een bakje met daarin een aantal borsteltjes verwerkt die je over je ketting haalt. Kettingreinigers zijn te koop bij Bol.com.

Inbussleutels

De meeste bouten op een fiets zijn inbusbouten. Een inbussleutel is dus geen overbodige luxe indien je met het onderhoud van je fiets bezig bent. De meest gebruikte maten zijn 4, 5 en 8 mm. Vaak zijn inbussleutels, net als ook ander klein gereedschap, aanwezig op een multitool. Voor goede multitools kun je het beste terecht op Bol.com.

Steeksleutels

Steeksleutels gebruik je voor het demonteren en monteren van diverse bouten op je fiets. Voor het onderhoud van je fiets gebruik je vooral de 8 en 10 mm steeksleutel.

Ringsleutels

Net als de steeksleutel kun je de ringsleutel gebruiken voor het monteren en demonteren van bouten. Voordeel van de ringsleutel is echter dat de grip op de bout beter is, nadeel is echter dat niet iedere bout bereikbaar is met een ringsleutel.

Trapassleutel

De trapassleutel gebruik je voor het demonteren van de trapas. Trapassleutels zijn te koop bij Bol.com.

Kabelkniptang

Een kabelkniptang is gemaakt voor het duurzaam en netjes doorknippen van de binnen- en buitenkabels van uw fiets. Een kabelkniptang is te koop bij Bol.com.

Multitool

Een multitool is een fietsgereedschap setje (vergelijkbaar met een zakmes) dat het belangrijkste gereedschap bevat voor fietspech onderweg. Afhankelijk van het type en model bevat een multitool het volgende fietsgereedschap:

  • Meerdere inbussleutels
  • Schroevendraaiers (kruis en plat)
  • Dopsleutels
  • Ringsleutels
  • Kettingponsje
  • Spaakspanner
  • Bandenlichters

Bol.com heeft een groot aanbod aan Multitools

Gereedschapsbidon

In een gereedschapsbidon kun je gemakkelijk je gereedschap vervoeren. De bidon plaats je in je bidonhouder. De bidon heeft meestal een inhoud van 500 of 750 ml. Je dient het gereedschap zelf aan te schaffen, dit zit meestal niet bij de bidon inbegrepen.

Gereedschapbidons zijn te koop bij Bol.com

Over Onlinefietser.nl

Alweer tien jaar geleden startten we met Onlinefietser.nl. Als fietsliefhebbers vinden we het leuk om onze ervaringen op de fiets te delen. Onze redactie bestaat uit wielrenners, MTB'ers en vakantiefietsers. Inmiddels reden we vele tienduizenden kilometers voor het testen van fietsen, fietskleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires.

We werken samen met verschillende webshops op affiliate basis. We ontvangen een kleine commissie door te linken naar producten van deze webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs echter hetzelfde, je ondersteunt Onlinefietser.nl in het schrijven van goede content door via één van deze links een aankoop te doen, maar uiteraard is dit niet verplicht.