Fietshelm kopen tips

Veiligheid staat uiteraard voorop tijdens het wielrennen. Je fietst met hoge snelheden en hebt soms te maken met slechte wegen. Het is dan ook belangrijk dat met name je hoofd goed beschermd wordt door een kwalitatieve fietshelm. Online zijn er verschillende fietshelmen te koop variƫrend in prijs van 20 euro tot 250 euro. In dit artikel vind je tips die je kunnen helpen bij het aanschaffen van een fietshelm.

Kopen van een fietshelm

Bij het kopen van een fietshelm dien je te letten op pasvorm, kwaliteit, ventilatie en het gewicht van de helm. De fietshelm moet als het ware als een tweede huid op je hoofd zitten. Het is daarbij van belang dat de helm op dezelfde positie op het hoofd blijft zitten nadat de maat van de riempjes en de helm zijn ingesteld. Om tot die maat te komen kun je het beste 2 centimeter boven de wenkbrauwen je hoofdomtrek te meten. De riempjes dienen de oren vrij te houden en na ingesteld te zijn niet meer te verschuiven. Controleer ten slotte altijd of deze voldoet aan de EU norm EN 1078, deze veiligheidsnorm betekent dat de helm uitgebreid getest is en dat er een Nederlandse handleiding bij zit. In sommige gevallen wordt foutief Norm EN 1077 (voor skihelmen) en EN 1080 (Speelhelmen) gebruikt, deze helmen zijn niet geschikt voor tijdens het fietsen. De EN 1078 norm wordt ook gebruikt voor kinderfietshelmen.

Nieuwe helm na val!

Na een val of ongeval is de helm onbruikbaar geworden. Door de val is de helm namelijk stuk en beschadigd. Dit kan zichtbare beschadiging aan de buitenkant betreffen, maar ook onzichtbare beschadiging binnenin de helm. Het is dan ook aan te raden om in een dergelijk geval een nieuwe helm te kopen. Het is tevens raadzaam om de helm om de 3 a 5 jaar te vangen, omdat ook bij fietshelmen slijtage optreed en dus de bescherming naar verloop van tijd minder wordt. Om deze redenen is het af te raden om een tweedehands helm te kopen, omdat je niets weet over de leeftijd van de helm en of dat er reeds een keer op gevallen is.

Prijs

Een fietshelm kan tussen de 25 en 250 euro kosten. Omdat alle fietshelmen aan dezelfde EU veiligheidsnormen moeten voldoen zijn alle fietshelmen van een veilige kwaliteit en zul je dus geen extra veiligheid krijgen door een duurdere helm te kopen. De prijsverschillen zitten met name in het verschil in comfort, ventilatie, aerodynamica en gewicht. Daarnaast kun je natuurlijk aandacht besteden aan het merk en het uiterlijk van de helm.

Lees ook onze fietshelm test.

Voor het online kopen van een fietshelm kun je het beste terecht bij Bol.com