Fietshelm test

Regelmatig krijgen wij de vraag wat nou de beste fietshelm is. Eerder gaven we al tips voor het kopen van een fietshelm. We gaven hier al aan dat een duurdere fietshelm niet meer bescherming geeft dan een goedkopere fietshelm, omdat fietshelmen altijd aan de EU veiligheidsnormen moeten voldoen is een fietshelm van 25 euro even veilig als een fietshelm van 250 euro. Daar waar je vroeger gespecialiseerde merken als Cramarkt, MET en Bell had, heeft nu vrijwel ieder fietsmerk ook een aantal helmen ontworpen. Hierdoor is het maken van een goede keuze erg lastig geworden. Het tijdschrift Fiets (Mathijs Wagenaar, Fiets, Nr. 3, Maart 2015, Jaargang 34) hield dit jaar een fietshelm test en vergeleek de fietshelmen op punten als ontwerp & afwerking, comfort, valtest en ventilatie. Wij bespreken de best geteste fietshelmen uit de test van Fiets magazine.

Waar op letten bij het kopen van een fietshelm

Ondanks dat alle helmen aan dezelfde veiligheidsnormen dienen te voldoen, onderscheiden helmen zich op verschillende punten:

  • Draagcomfort
  • Ontwerp
  • Ventilatie
  • Aerodynamica
  • Gewicht

Fietshelm test

In de fietshelm test van Fiets werd de focus gelegd op fietshelmen die met name geschikt zijn voor op de racefiets. De ventilatie en het eindoordeel werden met maximaal vijf fietsjes beoordeeld. Verder werd voor iedere helm een val gesimuleerd en gekeken hoe hoog het absorptievermogen was. Ook comfort en het ontwerp speelden een rol in het eindoordeel. Uit de valtest werd door Fiets geconcludeerd dat de prijs totaal geen invloed heeft op het schokabsorberend vermogen van een fietshelm. De waardes van de valtest lagen vrij dicht bij elkaar. Wat het tijdschrift verder opviel was dat indien je de juiste maat helm besteld, je bij alle helmen niet het gevoel hebt een helm op te hebben als je aan het fietsen bent.

Fiets maakte aan het einde van de test geen toplijstje van de best scorende helmen, wij hebben dan ook onze top 4 gebaseerd op de vier fietshelmen met het beste eindoordeel.

Fietshelm Oordeel Over de helm Waar te koop?
1. Lazer Z1
Lazer Z1 fietshelm
Ventilatie:
4enhalvester
Eindoordeel:
4sterren
– Tien kleuren
– Zeer goede ventilatie
– Valtest ruim boven gemiddelde
– "Stijlvol afgewerkte helm met een pasvorm die net iets anders uitvalt dan de meeste andere helmen"
Sport44
Bergfreunde
Bol.com
2. Poc Octal MIPS
Poc Octal MIPS Fietshelm
Ventilatie: 4enhalvester
Eindoordeel: 4sterren
– Erg goede ventilatie
– Met MIPS 10 % hogere schokabsorptie dan zonder MIPS
– "Erg netjes afgewerkt model met een uitgesproken onderscheidend ontwerp"
Kellersports
Wiggle
3. Catlike Mixino Road
Catlike Mixino Road
Ventilatie: 4enhalvester
Eindoordeel: 4sterren
– 212 gram
- Soepele dunne bandjes zorgen voor extra draagcomfort
- "Netjes afgewerkt | lichtgewicht en sterk"
Wiggle
Bol.com
4. Giro Synthe
Giro Synthe
Ventilatie: 4sterren
Eindoordeel: 4sterren
– Zes kleuren
– 220 gram
– Zeer goed draagcomfort
- "Pluspunten zijn de goede ventilatie | afwerking en de looks"
Bobshop
Wiggle

* Voor de resultaten uit deze fietshelm test hebben we gebruik gemaakt van het artikel “Kopzorg” van auteur Mathijs Wagenaar uit het tijdschrift Fiets van Maart 2015 (Nr. 3, Jaargang 34). Benieuwd naar de volledige test? Lees het volledige artikel op Blendle (let op, het bedrag wordt direct van je Blendle portemonnee afgeschreven)

Voor een groot fietshelmen aanbod kan je terecht op Bol.com, Bobshop, Decathlon, Wiggle, Bergfreunde