Fietshelm test

Regelmatig krijgen wij de vraag wat nou de beste fietshelm is. Eerder gaven we al tips voor het kopen van een fietshelm. We gaven hier al aan dat een duurdere fietshelm niet meer bescherming geeft dan een goedkopere fietshelm, omdat fietshelmen altijd aan de EU veiligheidsnormen moeten voldoen is een fietshelm van 25 euro even veilig als een fietshelm van 250 euro. Daar waar je vroeger gespecialiseerde merken als Cramarkt, MET en Bell had, heeft nu vrijwel ieder fietsmerk ook een aantal helmen ontworpen. Hierdoor is het maken van een goede keuze erg lastig geworden. Onlinefietser.nl hield een fietshelm test en vergeleek de fietshelmen op punten als ontwerp & afwerking, comfort, valtest en ventilatie. Wij bespreken de best geteste fietshelmen uit onze test.

Waar op letten bij het kopen van een fietshelm

Ondanks dat alle helmen aan dezelfde veiligheidsnormen dienen te voldoen, onderscheiden helmen zich op verschillende punten:

  • Draagcomfort
  • Ontwerp
  • Ventilatie
  • Aerodynamica
  • Gewicht

Fietshelm test

Voor deze fietshelm test hebben we gebruik gemaakt van resultaten uit verschillende fietstijdschriften en onze eigen ervaringen met fietshelmen. In de fietshelm test van Onlinefietser werd de focus gelegd op fietshelmen die met name geschikt zijn voor op de racefiets en niet meer dan 200 euro kosten. De fietshelmen boven de 200 euro zijn niet veiliger, ze zijn vooral beter in aerodynamica en met name geschikt voor wedstrijden. De helmen die wij getest hebben zijn ook betaalbaar voor hobby wielrenners. En bedenk daarbij dat je na een val op de helm, je de helm meteen kan weggooien.

De ventilatie en het eindoordeel hebben we met maximaal vijf sterren beoordeeld. Verder werd voor iedere helm een val gesimuleerd en gekeken hoe hoog het absorptievermogen was. Ook comfort en het ontwerp speelden een rol in het eindoordeel. Uit de valtest concluderen we dat de prijs totaal geen invloed heeft op het schokabsorberend vermogen van een fietshelm. De waardes van de val test lagen vrij dicht bij elkaar. Wat ons verder opviel was dat indien je de juiste maat helm besteld, je bij alle helmen niet het gevoel hebt een helm op te hebben als je aan het fietsen bent.

De volgende fietshelmen kwamen het beste uit de test. We hebben er een top 5 van gemaakt:

FietshelmOver de helmWaar te koop?
1. Lazer Z1– Tien kleuren
– Zeer goede ventilatie
– Valtest ruim boven gemiddelde
– “Stijlvol afgewerkte helm met een pasvorm die net iets anders uitvalt dan de meeste andere helmen”
Bol.com
2. AGU Thorax– Aerodynamisch
– 26 openingen voor extra ventilatie
– Extra padding bij de kin

Goed aan te passen in grootte
Bol.com
3. Abus GameChanger– Aerodynamische fietshelm
– Innovatieve Forced Air Cooling Technology
– “Netjes afgewerkt | lichtgewicht en sterk | Handige maatvoering”
Bol.com
4. Oakley ARO5 Mips– BOA FS1-1 instelsysteem dat perfect zit in combinatie met een fietsbril
– v.a. 275 gram (maat S)
– Zeer goed draagcomfort
– Vochtafvoerende padding die geurtjes voorkomt
Bol.com
5. Specialized Align II Mips– Goedkoop (59,95 euro)
– 4th Dimension ventilatiesysteem
– Goed in te stellen pasvorm

veilige In-Mould helmschaal
– Reflecterend
Bobshop

Voor een grote collectie fietshelmen kan je terecht op: