Fietsjack kopen tips

Je zou het misschien niet verwachten, maar de winter is een prima periode om er lekker op je racefiets of mountainbike op uit te gaan. Vaak schijnt juist in de wintermaanden de zon, en het enige punt waar je in dat geval goed op moet letten is de kou. Gelukkig kan je je tegen kou prima kleden, en met de windjacks die momenteel zijn ontwikkeld speciaal voor wielrenners heb je alle bewegingsvrijheid die je nodig hebt wanneer je de fiets op stapt. De windjacks van de bekende merken zijn zeer licht, zeer comfortabel en te verkrijgen in de kleuren en modellen die het best bij jou passen. Mocht het tijdens één van je trainingstochten toch nog gaan regenen, dan is het wel prettig om te weten dat de meeste windjacks ook dienst doen als regenjack. Op die manier kan je bij omstandigheden die plotseling verslechteren toch nog thuis komen zonder dat je compleet doorweekt bent. In dit artiekl bespreken we windjacks, regenjacks en softshell jacks. We bespreken de verschillen en adviseren we je welk fietsjack je nodig hebt op welk moment.

Windjack

Een windjack dat prima te gebruiken is voor een tochtje op de racefiets voldoet aan een aantal eisen, ten eerste moet het jack er natuurlijk voor zorgen dat je geen last hebt van de wind die vooral in de herfst en de winter behoorlijk guur kan zijn. Daarnaast is het heel belangrijk dat een windjack goed ademend is. Dit houdt in dat je het niet te warm krijgt in het jack. Omdat je tijdens een intensieve training een zware inspanning pleegt moet een windjack de mogelijkheid bieden om transpiratievocht (zweet) op een goede manier af te voeren. Deze afvoer wordt mogelijk gemaakt doordat een windjack meestal is vervaardigd van een speciaal soort kunststof dat ademende eigenschappen heeft, terwijl het tegelijkertijd de wind tegenhoudt.

Kijk voor kwalitatieve windjacks op Bol.com & Decathlon

Regenjack

Een aantal windjacks kunnen tegelijkertijd dienst doen als regenjack. Besluit je om een regen/windjack aan te schaffen bedenk dan wel dat een regenjack voor op de racefiets niet te vergelijken is met een regenpak zoals je die aan kan trekken in het dagelijkse woon-werkverkeer. Omdat een regenjack tijdens het wielrennen vooral ook prettig en gestroomlijnd moet zitten zijn de meeste regenjacks eerder waterafstotend dan volledig waterdicht. Een regenjack is dus vooral handig om mee te nemen zodat je voorkomt dat je doorweekt raakt tijdens een regenbui die je niet had voorzien. Vooral als er sprake is van lage temperaturen is het overigens aan te raden niet te gaan trainen als het regent, omdat deze omstandigheden je conditie eerder slecht dan goed doen.

Fietsjack
Fietsjack van het merk Castelli

Softshell fietsjack

Het type jack dat onder steeds meer wielrenners en mountainbikers aan populariteit wint is het softshell jack. Bij een softshell jack wordt er door de ontwerper gebruik gemaakt van de soepele eigenschappen van een windjack en de comfortabele eigenschappen van een fleecejack. Omdat een jack van alleen fleece wel warm is, maar niet winddicht, voldoet het in eerste instantie niet aan de vereisten van een windjack. De oplossing hiervoor is een softshell jack. Een softshell jack is ademend en winddicht en in veel gevallen waterafstotend. Ook garandeert het softshell jack dat je jouw lichaamswarmte niet te snel verliest zonder dat de hele boel gaat broeien. Bij enorm slecht weer, met name als het zeer regenachtig is, voldoet helaas een softshell jack ook niet optimaal omdat je je bijna niet tegen harde regen kan kleden, maar om je te beschermen tegen koude omstandigheden in de winter is een softshell fietsjack het ideale winterfietsjack.

Merken als Castelli, Craft, AGU en Van Rysel zijn specialisten op het gebied van winter fietskleding en hebben kwalitatieve fietsjacks ontworpen tegen een betaalbare prijs. Bol.com en Decathlon hebben een groot aanbod warme softshell fietsjacks.

Zichtbaarheid op de fiets

Windjacks, regenjacks en softshell jacks trek je over het algemeen aan als het wat kouder wordt. In deze periode wordt het vaak ook al wat eerder donker en is het zicht sowieso wat beperkter door de sombere weersomstandigheden. Bij het aanschaffen van een jack is het daarom belangrijk om rekening te houden met je zichtbaarheid. Het is daarom zeker aan te raden een jack aan te schaffen dat fel van kleur is of dat is voorzien van reflectiestrepen. Bedenk dat je als wielrenner of mountainbiker een kwetsbare verkeersdeelnemer bent, een auto geeft helaas niet mee!

De volgende webshops hebben een groot aanbod fietsjacks voor verschillende weersomstandigheden:

  • Bol.comO.a. Castelli, AGU, Rogelli, Craft, Sportful & Vaude
  • DecathlonB’Twin, Rockrider, Van Rysel & Triban
  • Bever HerenDamesJack Wolfskin, Vaude, AGU, Castelli, Endura & Craft

Over Onlinefietser.nl

Alweer tien jaar geleden startten we met Onlinefietser.nl. Als fietsliefhebbers vinden we het leuk om onze ervaringen op de fiets te delen. Onze redactie bestaat uit wielrenners, MTB'ers en vakantiefietsers. Inmiddels reden we vele tienduizenden kilometers voor het testen van fietsen, fietskleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires.

We werken samen met verschillende webshops op affiliate basis. We ontvangen een kleine commissie door te linken naar producten van deze webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs echter hetzelfde, je ondersteunt Onlinefietser.nl in het schrijven van goede content door via één van deze links een aankoop te doen, maar uiteraard is dit niet verplicht.