Fietskleding

Ben je op zoek naar nieuwe fietskleding? In dit blog geven we graag tips voor het kopen van fietskleding. We bespreken per fietskledingstuk waar je op moet letten bij de aanschaf. Met name bij het online aanschaffen van fietskleding wil het nog weleens fout gaan, omdat bijvoorbeeld de maten van Italiaanse fietskledingproducenten niet overeenkomen met de Nederlandse maten. Ook geven we je tips welke online shops het grootste en scherpst geprijsde fietskleding aanbod hebben. Op zoek naar dames fietskleding? Lees dan ook het blog over dames fietskleding.

Fietsshirts | Fietsbroeken | Fietsschoenen | Fietsjacks | Onderkleding | Fietshandschoenen | Casual fietskleding

Fietsshirts – Wielershirts

Vaak is het voordeliger om fietsshirts online te bestellen, de prijzen en aanbiedingen van webshops zijn vaak vele malen lager dan die van fysieke winkels. Daarnaast is het assortiment van fietskleding specialisten vaak vele malen groter, zodat je altijd wel het fietsshirt vind wat bij jou past of waar je naar op zoek bent. Het grootste nadeel blijft echter dat je het shirt niet van te voren kunt passen. De beste fietsshirts, van met name Italiaanse producenten als Castelli en Santini, vallen vaak klein uit. Het advies is dan ook om van deze merken minimaal één maatje groter te nemen. Bij de meeste webshops staat dit er ook bij vermeld of kun je aan de klantenservice advies vragen of een bepaald wielershirt kleiner uitvalt. Ook kun je bij de beoordelingen van andere klanten kijken of daar opmerkingen staan over de maat van het shirt.

Fietsshirts zijn te koop bij:

Fietsbroeken / Wielerbroeken

Een fietsbroek is naast goede bovenkleding één van de belangrijkste kledingstukken van een fietser. Bij het aanschaffen van een nieuwe fietsbroek moet je met name in gedachten houden hoe vaak je gaat fietsen en om wat voor afstanden het gaat. Iemand die met enige regelmaat op de fiets lange afstanden aflegt zal hogere eisen stellen aan een fietsbroek dan iemand die een paar keer per maand twintig kilometer fietst. Bij de aanschaf moet je afhankelijk van je eisen met name letten op de kwaliteit van de gebruikte stoffen en de zeem. Ga je voor comfort dan is het aan te raden om een bibshort te nemen, dit is een korte fietsbroek met een bovenstuk. Het bovenstuk, dat lijkt op bretels, zorgt er voor dat de fietsbroek goed op zijn plaats blijft zitten en zorgt er dus voor dat de zeem niet kan verschuiven en irriteren. Een lange fietsbroek met bretels wordt een bibtight genoemd. De lange fietsbroeken hebben meestal een binnen voering van fleece en zijn dus ideaal tijdens de herfst en winter. Een winter fietsbroek heeft tevens vaak reflectoren die er voor zorgen dat je beter zichtbaar bent op de fiets in het donker.

De zeem van de fietsbroek is uiteraard het belangrijkste deel van de broek, omdat je hiermee pijn aan je zitvlak mee kunt voorkomen. Het comfort van een fietsbroek wordt dan ook met name bepaald door de zeem. Onder meer de dikte van de zeem is van belang, de zeem moet namelijk dikker zijn op de plekken waar de zitbotjes in contact komen met het zadel, maar ook moet het gaan om een naadloze constructie en een zekere mate van elasticiteit hebben. Ten slotte is van belang dat de zeem een goede vocht- en warmte regulerende functie heeft.

Fietsbroeken zijn te koop bij:

Fietsschoenen / Wielrenschoenen

Een belangrijk onderdeel van je fietskleding set zijn natuurlijk de fietsschoenen, oftewel bij wielrennen de raceschoenen. Een goede fietsschoen zorgt voor comfort tijdens het fietsen, het is daarom van belang dat met name het voorvoet gedeelte optimaal op uw voet is afgestemd. Dit namelijk het breedste gedeelte van je voet en dient dus niet te worden blootgesteld aan onnodige druk. Zorg er dus voor dat de schoen bij dit voorvoet gedeelte goed vastzit, maar niet zo vast dat er te veel druk op deze punten wordt uitgeoefend. Even belangrijk is uiteraard de lengte van de schoen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de extra ruimte die je voeten hebben in wandelschoenen, hoef je met je fietsschoenen niet een rollende beweging met de voeten te maken. De lange teen heeft dan ook maar enkele millimeters ruimte nodig om optimaal te functioneren tijdens het fietsen. Indien een fietsschoen te groot in lengte is dan heeft dit effect op de plaatsing van de schoenplaatjes en dat kan weer resulteren in verlies van krachtoverdracht. Goede fietsschoenen hebben een stijve zool die ervoor zorgt dat de kracht direct wordt overgebracht op de fietspedalen. Lees voor de keuze van bevestigingssysteem en schoenplaatjes ook het artikel “Look of SPD-SL pedalen?“.

Fietschoenen zijn te koop bij:

Fietsjacks

Er zijn twee verschillende fietsjacks te onderscheiden. Zo heb je een winterfietsjack dat is gevoerd met een fleece binnenkant voor extra warmte tijdens het fietsen in de winter. Daarnaast heb je de regen- en windjacks welke je in de lente en zomermaanden aan kunt doen bij veranderende weersomstandigheden als wind en regen. Deze regenjacks zijn van een lichtgewicht en gemakkelijk op te vouwen, zodat je ze eenvoudig mee kunt nemen tijdens het fietsen. Waar je op moet letten bij de aanschaf van een fietsjack is dat deze goed ventileert en ademt, zodat het transpiratievocht via het jack naar buiten wordt afgevoerd. Daarnaast is uiteraard van belang dat een winterjack de warmte binnenhoudt, winddicht en waterafstotend is. Houdt er rekening mee dat de Italiaanse fietsjacks van bijvoorbeeld Castelli iets kleiner uitvallen, bestel hier altijd een maatje groter. Meestal staat dit er bij de webshop ook bij of in de beoordelingen van klanten.

Fietsjacks zijn te koop bij:

Onderkleding / Thermokleding

Thermische onderkleding zorgt ervoor dat het zweet beter wordt afgevoerd. Met een goed thermoshirt zul je dan ook minder last hebben van een nat en bezweet lichaam. Daarnaast zorgt een thermoshirt ervoor dat lichaamswarmte wordt vastgehouden. Er is speciale onderkleding voor in de winter en voor in de zomer. Let er op dat indien u onderkleding voor in de winter aanschaft u ook een goede tweede en derde laag aanschaft, welke het transpiratievocht goed naar buiten afvoert (lees ook het artikel: Winter fietskleding). Onderkleding voor in de zomer heb je in shirts met mouwen en zonder mouwen, het is uiteraard aan jezelf welke je prettiger vind tijdens het fietsen. Voor vrouwen zijn er speciale sport beha’s met dezelfde eigenschappen als een thermoshirt. Craft en Odlo zijn specialisten op het gebied van fiets-onderkleding.

Onderkleding voor wielrenners is te koop bij Decathlon

Fietshandschoenen

De reden dat wielrenners handschoenen dragen is omdat het zweet wordt opgenomen in de handschoen, waardoor je een betere grip blijft houden op het stuur dan zonder handschoenen. Daarnaast beschermen handschoenen je handen bij valpartijen. Je vangt je namelijk toch meestal op met je handen en zeker bij iets grover asfalt is het fijn als je handen een extra laag hebben die een snee of schaafwonden voorkomen. Zomer fietshandschoenen hebben geen stof om de vingertoppen, de toppen van je vingers steken er dus uit. Dit heeft als voordeel dat je je vingers los kunt bewegen. In de winter dienen fietshandschoenen ook als bescherming tegen het koude weer. Belangrijk bij het kopen van winter fietshandschoenen is dat ze niet te strak zitten, de bloedsomloop van je handen moet een normale doorstroming kunnen hebben. Daarnaast is het belangrijk dat de winter fietshandschoenen ademen, zodat het zweet naar buiten kan worden geleid.

Casual fietskleding

Wil jij ook naast de fiets laten zien dat je een fietsliefhebber bent? Dan is er leuke casual fietskleding van merken als La Machine, Sillyscreens en Castelli. De casual fietskleding heeft een leuke print of tekst die met fietsen of wielrennen te maken heeft. De shirts van La Machine zijn ook erg geliefd onder wielrenners en worden regelmatig gedragen door bekende wielrenners als Niki Terpstra, Stef Clement en Laurens Ten Dam.

Over Onlinefietser.nl

Alweer tien jaar geleden startten we met Onlinefietser.nl. Als fietsliefhebbers vinden we het leuk om onze ervaringen op de fiets te delen. Onze redactie bestaat uit wielrenners, MTB'ers en vakantiefietsers. Inmiddels reden we vele tienduizenden kilometers voor het testen van fietsen, fietskleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires.

We werken samen met verschillende webshops op affiliate basis. We ontvangen een kleine commissie door te linken naar producten van deze webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs echter hetzelfde, je ondersteunt Onlinefietser.nl in het schrijven van goede content door via één van deze links een aankoop te doen, maar uiteraard is dit niet verplicht.