Fietsnavigatie op je smartphone

Je mobiele telefoon omtoveren in een navigatiesysteem voor fietsers omtoveren is middels diverse mobiele apps een koud kunstje. Er zijn diverse apps beschikbaar die je kunnen helpen bij het navigeren op de fiets. De apps hebben of vooraf ingestelde fietsroutes die je kunt inladen, maar er zijn ook apps waarbij je zelf controle hebt over de gehele fietsroute. Persoonlijk geven wij nog steeds de voorkeur aan een fiets-navigatiesysteem, omdat deze meestal meer mogelijkheden hebben en langer functioneren op één batterij, maar voor wie niet iedere week fietst is een navigatie app uiteraard een goede oplossing. Hieronder een overzicht van apps voor iOS en Android:

Google Maps

Heb je een Android smartphone, dan is Google Maps standaard geïnstalleerd. Deze gebruiksvriendelijke app is erg eenvoudig te gebruiken om je te laten navigeren op de fiets. De app geeft diverse Points of interest weer tijdens het fietsen. Ook kan je er hoogteverschil mee inzien. Je kan in de zoekopdracht een adres of bijv. een restaurant opgeven. Vervolgens klik je op het ‘fietser’ icoontje, zodat de snelste route wordt uitgestippeld voor fietsers. De app kan helaas gen GPX-bestanden inladen, een vooraf uitgestippelde rout importeren kan dus niet. De app gaat altijd uit van de snelste route. Het is dan ook met name een handige app om je te navigeren naar een specifiek punt, eventueel met een ingevoerd tussen punt. Qua gebruiksgemak is Google Maps het eenvoudigst te gebruiken van alle fiets apps.

Review: Handige navigatie app voor fietsers. Tip: download kaarten offline, voor mobiele databesparing.
Waar downloaden: iOS | Android

OsmAnd kaarten & navigatie (Android)

De app OsmAnd (OSM Automated Navigation Directions) is onder Android gebruikers één van de favoriete navigatie apps die ook zeer geschikt is voor op de fiets. De app maakt gebruikt van de gratis kaarten van OpenStreetMap met wereldwijde dekking. Erg handig is dat de kaarten op het toestel kunnen worden opgeslagen voor offline gebruik, hiermee is de app zeer geschikt voor gebruik in het buitenland. De app navigeert je over de juiste wegen met Nederlandse stemaanduidingen en een duidelijke beeldweergave. Het heeft vele tientallen functies die je gewend bent van een goed navigatiesysteem. Zo zijn er ook veel fietspaden in opgenomen en kun je aangeven dat je een fietsroute wenst.

Review: Geweldige app auto-fiets-wandel navigatie!
Waar downloaden: OsmAnd.net | iOS | Android

BikeGPX

Een minder bekende, maar erg goede fiets app is BikeGPX. De beste fietsnavigatie app voor het importeren van GPX bestanden met een uitgestippelde fietsroute. Ook is het mogelijk om routes van andere fietsers te gebruiken uit Strava, RideWithGHPS, Dropbox of Garmin Connect. De

Review: Geweldige app voor het importeren van GPX bestanden
Waar downloaden: BikeGPX.com | iOS | Android

Maps 3D (iPhone)

Deze app haalt haar gegevens van OpenCycle Map, een wereldwijde site waarin allerlei fietsroutes en knooppunten worden weergegeven. Je geeft aan vanaf waar je wilt gaan fietsen en plant de route. De app geeft hoogte verschillen aan middels 3d routekaarten. Af en toe is de informatie iets lastiger te lezen doordat je niet goed kan in en uitzoomen. Nog een voordeel is dat je kaarten kan downloaden van te voren zodat je tijdens het fietsen niet je internet hoeft aan te hebben staan. Dit is met name relevant als je in het buitenland zit. De app geeft ook een kilometerteller weer van je actuele prestaties op de fiets. Er is ook een gratis lite-versie van, maar met de volledige versie heb je uiteraard meer mogelijkheden en kun je onbeperkt kaarten downloaden en routes inplannen.

Review: Fijne fietsnavigatie app!
Waar downloaden: Appstore Lite versie

Bikenode (Android)

BikeNode toont de fietsknooppunten in Nederland, Vlaanderen en een klein deel van Duitsland. Erg handig als je onderweg op de fiets zit. De routes tussen de knooppunten zijn beschikbaar voor ongeveer 90% van het gebied. De routes komen van OpenFietsKaart.nl die op zijn beurt de gegevens van OpenStreetMap.org betrekt. Iedereen kan hier meehelpen het route netwerk compleet te maken. Zie de help in BikeNode voor meer informatie. Je kunt in BikeNode wisselen tussen de standaard kaart weergave en de satelliet weergave. Auto- en fietsnavigatie zijn geïntegreerd en je kunt met streetview bij een knooppunt rondkijken.

Aanrader: Heeft nog veel verbeterpunten, maar werkt verder prima
Waar downloaden: Google Play | Website

Telefoonhouder op je fiets

Uiteraard heb je niks aan deze apps, als je geen goede telefoonhouder op je fiets hebt. Bij Bol.com hebben ze verschillende soorten smartphones een handige telefoonhouder voor op de fiets. Lid van de ANWB? Dan bestel je telefoonhouders ook met korting in de ANWB webwinkel.

Tip: Neem een powerbank mee

Ga je langer dan twee uur fietsen, dan zal je merken dat de meeste smartphones het navigeren niet redden op een opgeladen accu. Met een powerbank kan je je smartphone onderweg opladen.

Powerbanks zijn te koop bij Bol.com

Fietsnavigatie

Zoals de TomTom je helpt bij het vinden van de weg met de auto, zo zijn er ook apparaten beschikbaar welke speciaal zijn ontwikkeld voor gebruik op de fiets. Deze fietsnavigatiesystemen zijn onder meer te koop bij Coolblue & Bol.com.

Lees ook ons artikel over fietsnavigatie, waarin we verschillende fietsnavigatiesystemen hebben vergeleken en advies geven welk navigatiesysteem past bij welk type fietser.

Fietsnavigatie op je smartphone cursus

Wil je alle mogelijkheden ontdekken van navigeren op de fiets via je smartphone? Op Fietsvakantiewinkel kan je een cursus boeken om alles met betrekking tot navigeren met je smartphone te leren. In de 3,5 uur durende cursus in Utrecht of Elst (Gelderland) leer je navigeren op je smartphone met een offline navigatie app. Geen onnodig mobiel internet verbruik dus meer in het buitenland. Je leert onder meer dat je met GPS en digitale kaarten veel meer informatie kan ophalen, dan via een fysieke route kaart. Ook het downloaden van bekende fietsroutes, maken van eigen fietsroutes, besparen van de batterij van je smartphone en het schokbestendig bevestigen van je smartphone op de fiets wordt uitgebreid besproken in deze cursus.

Je kan de cursus voor zowel Android als iPhone boeken op Fietsvakantiewinkel.nl

Over Onlinefietser.nl

Alweer tien jaar geleden startten we met Onlinefietser.nl. Als fietsliefhebbers vinden we het leuk om onze ervaringen op de fiets te delen. Onze redactie bestaat uit wielrenners, MTB'ers en vakantiefietsers. Inmiddels reden we vele tienduizenden kilometers voor het testen van fietsen, fietskleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires.

We werken samen met verschillende webshops op affiliate basis. We ontvangen een kleine commissie door te linken naar producten van deze webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs echter hetzelfde, je ondersteunt Onlinefietser.nl in het schrijven van goede content door via één van deze links een aankoop te doen, maar uiteraard is dit niet verplicht.