Fietsnavigatie

Je bent op zoek naar goede fietsnavigatie, maar weet niet precies welk fietsnavigatiesysteem geschikt is voor jouw situatie? Lees dan dit artikel met tips en advies voor het kopen van fietsnavigatie. We bespreken de beste modellen van Garmin, Mio en Teasi. Eigenlijk is fietsnavigatie een uitgebreide fietscomputer met navigatie mogelijkheid. Per model verschilt het welke gegevens kunnen worden gemeten. Ook het navigeren verschilt per model. Zo heb je de keuze uit navigatiesystemen met turn by turn navigatie naar een bepaalde locatie en navigatiesytemen met een vooraf uitgestippelde route. De keuze voor fietsnavigatie hangt met name af van het soort fietser dat je bent, zo willen sportieve fietsers vaak dat het navigatiesysteem veel gegevens meet, terwijl de toerfietser voldoende heeft aan enkel navigatie, snelheid en afstand.

Waar moet je opletten bij het kopen van fietsnavigatie?

  • Hoeveel uur gaat de batterij mee in GPS-modus?
  • Welke prestatiegegevens worden gemeten?
  • Turn by turn navigatie of uitgestippelde route?
  • Is de navigatiemodus enkel mogelijk door het apparaat te koppelen met een smartphone?
  • Kan je een cadanssensor, snelheidssensor of hartslagmeter koppelen met de fietscomputer?
  • Is het systeem te koppelen met populaire fietsapps als Strava en Runkeeper?

Fietsnavigatie vergelijken 2017

In onderstaande tabel kan je snel de topmodellen van de vier grootste fietsnavigatiemerken vergelijken:

Mio Cyclo 505 HC Teasi One 3 Garmin Edge 820 Garmin Edge Touring Polar V650 HR
Kleurenscherm
Touchscreen
Schermcoating Glanzend Glanzend Glanzend Anti reflecterend Glanzend
Smartphone apps Mio App
Strava
Endomondo
Garmin Connect
Strava
MapMyRide
Endomondo
Garmin Connect
Strava
MapMyRide
Endomondo
Polar Flow
Strava
Turn by turn navigatie
Routenavigatie
Gratis kaartupdates
Vooraf geïnstalleerde kaarten
Kaartdekking West Europa Europa Europa Europa Wereldwijd (OSM)
Virtual partner
Elektronisch kompas
Hoogtemeter Barometrisch GPS Barometrisch Barometrisch & GPS Barometrisch
Hartslagmeter koppelen?
Smartphone meldingen
Connectiviteit Bluetooth®
Wi-Fi
ANT+
Bluetooth Bluetooth
Wi-Fi
ANT+
ANT+ Bluetooth
ANT+
Grootte scherm 3 inch 3.5 inch 2.3 inch 2.6 inch 2.8 inch
Gewicht 130 gram 140 gram 70 gram 100 gram 120 gram
Accuduur 12 uur 12 uur 15 uur 15 uur 10 uur
Te koop bij


Garmin fietsnavigatie

Garmin is op dit moment marktleider op het gebied van navigatie voor fietsers en wandelaars. De Garmin Edge 820 en Garmin Edge Touring zijn de best verkopende modellen van Garmin op het gebied van fietsnavigatie.

Garmin Edge 820
Garmin Edge 810De Garmin Edge 820 is met name geschikt voor de sportieve fietser die graag een uitgebreide fietscomputer heeft voor het meten van de fietsprestaties en daarnaast behoefte heeft aan fietsnavigatie via hetzelfde apparaat. De Garmin Edge 820 biedt tevens diverse communicatiefuncties via een Android- of Apple smartphone. Zo kun je bijvoorbeeld vrienden en familie je fietsactiviteiten live laten volgen via de Garmin Connect Mobile app. Ook kun je na een fietsrit je prestaties delen via e-mail en social media. Met de virtuele trainer kun je tegen eerder gereden activiteiten trainen.

De Garmin Edge 820 is te koop bij Coolblue

Garmin Edge Touring
Garmin Edge Touring
Voor toerfietsers is de Garmin Edge Touring meer geschikt. Deze richt zich met name op fietsnavigatie en wordt standaard geleverd met de kaart van Europa. Je voert eenvoudig het start- en eindpunt in en je krijgt van de Garmin Edge Touring drie routekeuzes met verschillende hoogteprofielen. Bij het zoeken naar een goede route, houdt de Garmin Edge Touring rekening met de voorkeuren van de fietser, ben je een liefhebber van verharde wegen dan kun je dit bijvoorbeeld aangeven. Op het scherm wordt duidelijk de route aangegeven en de verbinding via GPS is erg goed. Er zijn twee versies, de normale Garmin Edge Touring en de Garmin Edge Touring Plus. Deze laatste heeft ANT+ ondersteuning, waarmee je het apparaat kunt koppelen met een hartslagmeter en elektrische fiets. 

De Garmin Edge Touring is te koop bij Coolblue

Mio fietsnavigatie

Mio is een echte specialist op het gebied van fietsnavigatie. Met zes verschillende modellen zit er altijd wel een fietsnavigatiesysteem naar jouw wens bij. De Mio Cyclo 205 HC en Mio Cyclo 505 HC zijn de populairste navigatiesystemen van het merk Mio.

Mio Cyclo 505 HC
Mio Cyclo 505 HCIndien je op zoek bent naar een gebruiksvriendelijk en eenvoudig te bedienen navigatiesysteem voor op de fiets, dan is de Mio Cyclo 505 HC een aanrader. Standaard zijn er fiets- en wegenkaarten van heel West-Europa geïnstalleerd. Ook dit apparaat heeft de Surprise Me-functie. Met de ANT+ sensor koppel je het systeem eenvoudig met een hartslagmonitor, cadanssensor en snelheidsmeter. In vergelijking met de Mio Cyclo 305 HC is dit navigatiesysteem eenvoudiger te bedienen en heeft het iets meer functies. Daarnaast heeft dit systeem ingebouwde WIFI, zodat je draadloos je prestaties kunt delen met anderen. Ook is er de mogelijkheid om routes te downloaden.

De Mio Cyclo 505 HC is te koop bij Coolblue

Mio Cyclo 205 HC
Mio Cyclo 305 fietsnavigatie
De Mio Cyclo 205 HC is een fietscomputer en navigatiesysteem in één. Naast een zeer goede fietsnavigatie die je over verrassende fietsroutes zal leiden wordt tijdens het fietsen met de meegeleverde hartslag- en cadanssensoren veel informatie verzameld over je fietsrit. Naast cadans en hartslag, kun je ook snelheid, afstand en caloriegebruik aflezen van deze fietscomputer. Deze gegevens kun je later ook inlezen op je computer. De Mio Cyclo 205 HC is dan ook zeer geschikt voor zowel sportieve fietsers als toerfietsers. Met de Surprise Me-functie kun je de Mio Cyclo 205 HC zelf een route laten zoeken en je laten verrassen. Uiteraard kun je ook een adres invoeren of een vooraf gemaakte route laden. Handig aan dit navigatiesysteem is dat het ook gebruikt kan worden als autonavigatiesysteem. Een nadeel is dat het systeem niet kan worden uitgebreid met extra kaartmateriaal, standaard staan er 22 West-Europese landen voor geïnstalleerd.

De Mio Cyclo 205 HC is te koop bij Coolblue

Teasi One 3

Teasi One 3Indien je op zoek bent naar een goedkoop, maar goed functionerend fietsnavigatiesysteem, dan is de Teasi One 3 een goede keuze. Het navigatiesysteem is zowel geschikt voor fietsers als wandelaars. De Teasi One 3 maakt gebruik van Open Street Maps kaarten van 27 Europese landen. De kaarten zijn gratis te updaten en uit te breiden. Bij het instellen van een fietsroute, houdt de Teasi One 3 rekening met het soort fiets waarop je fietst. Zo zal je enkel over verharde wegen rijden als je racefiets als type fiets hebt ingesteld. Je kunt kiezen voor snelste route, maar ook voor routes op basis van aantal calorieën, tijd of afstand. De instructies voor het geven van de route worden daarna duidelijk en begrijpbaar weergegeven op het ontspiegelde touchscreen.

De Teasi One 3 is te koop bij Coolblue

Fietsnavigatie voor wielrenners

Wielrenners willen niet met een groot fietsnavigatiesysteem fietsen. Dit gaat ten koste van de aerodynamica en uiteraard ziet zo’n grote fietscomputer er niet gesoigneerd uit. De Wahoo Element Bolt is speciaal ontwikkeld voor wielrenners in samenwerking met de aerodynamica experts die ook Team Sky helpen met de aerodynamica. Het is een fijne lichtgewicht fietscomputer met navigatie mogelijkheid. De kaarten zijn vooraf op de Wahoo Elemnt Bolt geïnstalleerd. Je kan de Wahoo Element Bolt los bestellen, maar ook in een bundel met cadans-, snelheids- en hartslagsensor. Het is de ideale combinatie van een lichtgewicht fietscomputer met navigatiemogelijkheid. De Elemnt Bolt is eenvoudig te koppelen met de Strava App.

Een alternatief zijn de navigatiesystemen van Lezyne. Deze hebben naast zeer uitgebreide traininsgegevens ook een turn by turn navigatie mogelijkheid. Koppeling met je smartphone is hierbij wel noodzakelijk ten tijde van het navigeren.

Fietsnavigatie kopen advies

Ben je van plan om een fietsnavigatiesysteem te kopen. Houdt dan vooral rekening met welke functies je nodig hebt. Wil je het apparaat enkel als Navigatiesysteem gebruiken dan zijn de Garmin Edge Touring en Mio Cyclo 205 HC aan te raden. Ben je een sportieve fietser en wil je je fietstraining kunnen meten, dan zijn de Garmin Edge 820 en Mio Cyclo 505 HC meer geschikt, omdat je daar meer gegevens mee kunt meten. Ben je op zoek naar een goedkoop en toch goed functionerend systeem, dan raden wij de Teasi One 3 aan.

Bij de volgende webshops hebben ze een groot aanbod fietsnavigatiesystemen:

coolblue