Fietsnavigatie

Je bent op zoek naar goede fietsnavigatie, maar weet niet precies welk fietsnavigatiesysteem geschikt is voor jouw situatie? Lees dan dit artikel met tips en advies voor het kopen van fietsnavigatie. We bespreken de beste modellen van Garmin, Mio en Wahoo. Eigenlijk is fietsnavigatie een uitgebreide fietscomputer met navigatie mogelijkheid. Per model verschilt het welke gegevens kunnen worden gemeten, in dit artikel maken we fietsnavigatie vergelijken dan ook eenvoudig. Ook het navigeren verschilt per model. Zo heb je de keuze uit navigatiesystemen met turn by turn navigatie naar een bepaalde locatie en navigatiesytemen met een vooraf uitgestippelde route, waarbij je niet van de route kan afwijken. De keuze voor fietsnavigatie hangt met name af van het soort fietser dat je bent, zo willen sportieve fietsers vaak dat het navigatiesysteem veel gegevens meet, terwijl de toerfietser voldoende heeft aan enkel navigatie, snelheid en afstand.

Waar moet je opletten bij het kopen van fietsnavigatie?

  • Hoeveel uur gaat de batterij mee in GPS-modus?
  • Welke prestatiegegevens worden gemeten?
  • Turn by turn navigatie of uitgestippelde route?
  • Is de navigatiemodus enkel mogelijk door het apparaat te koppelen met een smartphone?
  • Kan je een cadanssensor, snelheidssensor of hartslagmeter koppelen met de fietscomputer?
  • Is het systeem te koppelen met populaire fietsapps als Strava en Runkeeper?

Beste fietsnavigatie 2018

Ben je op zoek naar het beste fietsnavigatiesysteem? Lees dan het Beste fietsnavigatie blog.

 

Garmin fietsnavigatie

Garmin is op dit moment marktleider op het gebied van navigatie voor fietsers en wandelaars. De Garmin Edge 820 en Garmin Edge Touring zijn de best verkopende modellen van Garmin op het gebied van fietsnavigatie.

Garmin Edge 820

De Garmin Edge 820 is met name geschikt voor de sportieve fietser die graag een uitgebreide fietscomputer heeft voor het meten van de fietsprestaties en daarnaast behoefte heeft aan fietsnavigatie via hetzelfde apparaat. De Garmin Edge 820 biedt tevens diverse communicatiefuncties via een Android- of Apple smartphone. Zo kun je bijvoorbeeld vrienden en familie je fietsactiviteiten live laten volgen via de Garmin Connect Mobile app. Ook kun je na een fietsrit je prestaties delen via e-mail en social media. Met de virtuele trainer kun je tegen eerder gereden activiteiten trainen.

De Garmin Edge 820 is te koop bij Coolblue

Garmin Edge Explorer 820

De Garmin Edge Explorer 820 is de goedkopere versie van de Garmin Edge 820. Ook deze fietscomputer kan navigeren en heeft de mogelijkheid om verschillende sensoren te koppelen. Het enige verschil met de normale Garmin Edge 820 is dat je geen Strava kan downloaden, de Explorer geen trainingskalender heeft en je via het apparaat niet kan schakelen.

De Garmin Edge Explorer 820 is te koop bij Coolblue

Mio fietsnavigatie

Mio is een echte specialist op het gebied van fietsnavigatie. Met zes verschillende modellen zit er altijd wel een fietsnavigatiesysteem naar jouw wens bij. De Mio Cyclo 205 HC en Mio Cyclo 505 HC zijn de populairste navigatiesystemen van het merk Mio.

Mio Cyclo 605 HC

De Mio Cyclo 605 HC is voor fietsers die zichzelf graag uitdagen tijdens het fietsen. Naast navigeren door Europa, kan je ook cadans en hartslag meten met de meegeleverde sensoren. De ingebouwde hoogtemeter toont je hoe hoog je op dat moment fietst, erg handig dus voor in de bergen. Je kan de Mio Cyclo 605 eenvoudig koppelen met Strava, zodat je je training en fietstochten bij kan houden in de app.

De Mio Cyclo 605 is erg eenvoudig te bedienen en de batterij gaat 15 uur mee. Je smartphone kan je opgeborgen laten, want dit navigatiesysteem toont je alle inkomende oproepen en meldingen.

De Mio Cyclo 605 HC is te koop bij Coolblue

Mio Cyclo 305 fietsnavigatieMio Cyclo 205 HC

De Mio Cyclo 205 HC is een fietscomputer en navigatiesysteem in één. Naast een zeer goede fietsnavigatie die je over verrassende fietsroutes zal leiden wordt tijdens het fietsen met de meegeleverde hartslag- en cadanssensoren veel informatie verzameld over je fietsrit. Naast cadans en hartslag, kun je ook snelheid, afstand en caloriegebruik aflezen van deze fietscomputer. Deze gegevens kun je later ook inlezen op je computer. De Mio Cyclo 205 HC is dan ook zeer geschikt voor zowel sportieve fietsers als toerfietsers. Met de Surprise Me-functie kun je de Mio Cyclo 205 HC zelf een route laten zoeken en je laten verrassen. Uiteraard kun je ook een adres invoeren of een vooraf gemaakte route laden. Handig aan dit navigatiesysteem is dat het ook gebruikt kan worden als autonavigatiesysteem. Een nadeel is dat het systeem niet kan worden uitgebreid met extra kaartmateriaal, standaard staan er 22 West-Europese landen voor geïnstalleerd.

De Mio Cyclo 205 HC is te koop bij Coolblue

Wahoo fietsnavigatie

Wahoo ELEMNT Bolt

Ben je op zoek naar een iets kleiner fietsnavigatiesysteem dat grootse prestaties levert en registreert? Dan is de Wahoo ELEMNT Bolt een aanrader. Deze fietsnavigatiecomputer registreert en toont je sportieve prestaties en voorziet je daarnaast van nauwkeurige navigatie. Het zwart-wit scherm is in het begin even wennen, maar de kaarten zijn up-to-date en tonen je de beste route naar een via de smartphone app ingegeven punt. De bediening met knoppen in plaats van een touchscreen is wellicht wat ouderwets, maar hierdoor reageert het apparaat snel en kan je deze ook goed bedienen bij regen of zweethanden. Je hoeft je smartphone niet mee te nemen, maar met de app kan je wel instellingen aanpassen. De Wahoo ELEMENT Bolt werkt erg goed in combinatie met cadans-, snelheid- en hartslagsensoren voor het optimaal meten van je prestaties.

De Wahoo ELEMNT Bolt is te koop bij Coolblue

Fietsnavigatie voor wielrenners

Wielrenners willen niet met een groot fietsnavigatiesysteem fietsen. Dit gaat ten koste van de aerodynamica en uiteraard ziet zo’n grote fietscomputer er niet gesoigneerd uit. De Wahoo Element Bolt is speciaal ontwikkeld voor wielrenners in samenwerking met de aerodynamica experts die ook Team Sky helpen met de aerodynamica. Het is een fijne lichtgewicht fietscomputer met navigatie mogelijkheid. De kaarten zijn vooraf op de Wahoo Elemnt Bolt geïnstalleerd. Je kan de Wahoo Element Bolt los bestellen, maar ook in een bundel met cadans-, snelheids- en hartslagsensor. Het is de ideale combinatie van een lichtgewicht fietscomputer met navigatiemogelijkheid. De Elemnt Bolt is eenvoudig te koppelen met de Strava App.

Een alternatief zijn de navigatiesystemen van Lezyne. Deze hebben naast zeer uitgebreide traininsgegevens ook een turn by turn navigatie mogelijkheid. Koppeling met je smartphone is hierbij wel noodzakelijk ten tijde van het navigeren.

Fietsnavigatie kopen advies

Ben je van plan om een fietsnavigatiesysteem te kopen. Houdt dan vooral rekening met welke functies je nodig hebt. Wil je het apparaat enkel als Navigatiesysteem gebruiken dan zijn de Garmin Edge Explorer 820 en Mio Cyclo 205 HC aan te raden. Ben je een sportieve fietser en wil je je fietstraining kunnen meten, dan zijn de Garmin Edge 820 en WahooELEMNT BOLT meer geschikt, omdat je daar meer gegevens mee kunt meten.

Bij de volgende webshops hebben ze een groot aanbod fietsnavigatiesystemen:

coolblue  

Populaire blogs op Onlinefietser.nl