Fietsonderdelen

Een fiets bestaat uit zoveel fietsonderdelen dat je voor ieder onderdeel wel een apart artikel kunt schrijven, toch proberen we een klein overzicht te maken met informatie over de belangrijkste fietsonderdelen en waar je deze snel en goedkoop online kunt kopen. We zullen onder meer ingaan op tips bij het kopen van het desbetreffende fietsonderdeel en indien relevant ingaan op het onderhoud of repareren van het fietsonderdeel. Ook verwijzen we door naar de uitgebreidere artikelen die we reeds over bepaalde fietsonderdelen hebben geschreven.

Groepen

Er zijn verschillende groepen fietsonderdelen. Een groep is een set van bij elkaar passende fietsonderdelen. Onder meer de kettingwielen, remmen, derailleurs, ketting en cassette vallen onder een bepaalde groep. Het is afhankelijk van de producent welke fietsonderdelen tot een bepaalde groep behoren, zo worden ook veel fietsen geleverd zonder bijvoorbeeld de pedalen, omdat dit een fietsonderdeel is waar veel mensen een keuze in willen hebben. Over het algemeen bestaat een groep minimaal uit de fietsonderdelen voor aandrijving en remmen. Een groep kan uit (een deel van) de volgende fietsonderdelen bestaan: Naven, ketting, pedalen, remmen, remhendels, balhoofdstel, crankstel, trapas, derailleurs, cassette, verstellers, zadelpen en voorvork (bij mountainbikes m.n.). Ook de kabels worden meestal meegeleverd bij het bestellen van een groep. De bekendste fietsproducenten van groepen zijn Shimano en Campagnolo. Het fijne van de groepen is dat je je fiets een mooie upgrade kunt geven of er voor kunt kiezen zelf een fiets in elkaar te zetten vanaf het frame.

Losse onderdelen voor verschillende groepen van Campagnolo, Shimano & SRAM zijn te koop bij Bol.com

Derailleur

De derailleur zorgt ervoor dat je je fiets in een andere versnelling kunt zetten. De derailleur zet de fietsketting van het ene kettingwiel naar het andere kettingwiel, zodat het verzet van de fiets zwaarder of lichter wordt. Op de meeste fietsen zit een v0or- en achterderailleur. Ze worden bediend met een versneller welke geplaatst wordt op het stuur. De meeste fietsen bevatten een derailleur van Shimano, Campagnolo of SRAM.

Op zoek naar een nieuwe derailleur? De volgende shops verkopen derailleurs:

  • Bol.com – Shimano, SRAM, Campagnolo, Microshift & Ventura o.a.

Achterderailleur

De achterderailleur zit bij de cassette (kettingwiel) op het achterste wiel van de fiets. De achterderailleur is voorzien van 2 kettingwieltjes waarover de ketting geleid wordt. Door middel van een veermechanisme worden de wieltjes naar achteren gedrukt, waardoor de ketting bij het kiezen van een combinatie voortdurend onder spanning staat. De functie van de achterderailleur is dus om voldoende spanning op de ketting te laten staan als deze veranderd van kettingwiel, een groot kettingwiel heeft immers meer ketting nodig dan een klein kettingwiel.

Voorderailleur

De voorderailleur begeleid de ketting van de op de trapas gemonteerde kettingbladen. Hij zorgt niet voor spanning op de ketting, want daar is de achterderailleur voor. Het is dus enkel een geleidebeugel voor de voorste kettingbladen.

Afstellen derailleur

Het is belangrijk dat de derailleur goed wordt afgesteld. Indien hierin verzaakt, zal de ketting niet recht over de kettingwielen lopen en hoor je het bekende geratel. Dit zal leiden tot minder soepel trappen en grotere slijtage van je fietsonderdelen. Ook kan de ketting van het kettingblad raken als deze verkeerd staat afgesteld.

Aantal versnellingen

Heeft een fiets voor een cassette met drie kettingwielen en achter een cassette met zeven kettingwielen, dan heeft de fiets in totaal 21 versnellingen. Dit wil zeggen dat er 21 mogelijke combinaties zijn. In de praktijk zul je merken dat dit niet het geval is, omdat niet iedere combinatie bruikbaar is. Soms loopt de ketting bij een combinatie namelijk te scheef, waardoor fietsen niet goed mogelijk is en deze zal gaan ratelen. Zorg er altijd voor dat je een combinatie kiest welke fijn fietst en niet tot ratelen leidt, hiermee voorkom je slijtage van de ketting en kettingwielen.

Kabels

De volgende kabels kom je zoal tegen op een fiets:

  • Remkabel
  • Derailleurkabel
  • Di2 kabel

Belangrijk voor het gebruik van deze kabels op je racefiets, mtb fiets of toerfiets is dat je het juiste fietsgereedschap hebt om ze goed op je fiets te zetten.

Kabels voor de racefiets en mountainbike zijn te koop bij Bol.com

Cassette

De cassette op je fiets wordt ook wel pignon genoemd. Het is de verzamelnaam voor kettingwielen die op het achterwiel worden gemonteerd. Hoe meer kettingwielen een cassette heeft, des te meer versnellingen een fiets heeft. Het aantal kettingwielen op een cassette wordt vaak aangeduid met het woord ‘speed’. Zo wordt bijvoorbeeld een cassette met 8 kettingwielen een 8-speedcassette genoemd. Het maximum is op dit moment een 11-speed cassette.

Cassettes zijn te koop bij Bol.com

Fietsketting

Een fietsketting zorgt dat de via het pedaal ontwikkelde krachten worden overgebracht naar het achterwiel via de kettingwielen. Je hebt kettingen in verschillende breedtes, een fietsketting voor een racefiets is bijvoorbeeld dunner dan die voor een bakfiets. De steek is bij de meeste kettingen een halve inch. Met behulp van een kettingpons is het mogelijk om een ketting op de juiste lengte te brengen. Zorg ervoor dat de ketting met ene regelmaat wordt ingesmeerd, hierdoor voorkom je dat de ketting voor extra weerstand zorgt en minder soepel over de ketting loopt. Smeer je ketting niet vlak voor het fietsen in, daardoor zal stof en zand sneller aan de ketting blijven kleven.

Fietskettingen zijn te koop bij Bol.com

Crankstel en kettingblad

Een crankstel, in het Nederlands ook wel kruk genoemd, is de verbinding tussen de trapas en het pedaal van een fiets. De cranks en de twee of drie aan het crank gemonteerde kettingbladen worden gezamenlijk het ‘crankstel’ genoemd. De kettingbladen zijn afneembaar en vervangbaar om bijvoorbeeld het versnellingsvermogen aan te passen dan wel voor vervanging. Het crankstel vormt in combinatie met de trapas het aandrijfsysteem van de fiets.

Bij het vervangen van een crankstel kijk je naar de groep die op je fiets is gemonteerd, bestel vervolgens een crankstel van dezelfde groep.

Crankstellen zijn te koop bij Bol.com

Trapas

De trapas is het gedeelte waaraan het crankstel wordt gemonteerd. De trapas zelf wordt gelagerd in de bracket van het frame gemonteerd.

Trapassen zijn te koop bij Bol.com

Fietspedalen

Iedereen kent de gewone fietspedalen, met meestal nog een reflector op de zijkanten zodat je goed zichtbaar bent. De gemiddelde hobbyfietser zal dan ook weinig eisen stellen aan een pedaal. Voor de wielrenner en MTB’er is dit wel anders, want zij hebben de keuze uit veel verschillende pedalen. De wielrenner kiest over het algemeen tussen Look, SPD-SL en Time fietspedalen en monteert de bijbehorende schoenplaatjes op zijn fietsschoenen. De meeste MTB’ers kiezen voor Shimano SPD, maar hebben ook de keuze uit MTB pedalen van LOOK, Mavic, Time en Crankbrothers. Voor de toerfietser zijn er ook nog speciale fietspedalen met aan de ene kant een SPD-binding en aan de andere zijde van het pedaal een plat pedaal, ideaal als je ook ritjes maakt op de fiets met schoenen zonder schoenplaatjes.

Fietspedalen zijn te koop bij Bol.com

Remmen en remblokjes

Goede remmen zijn essentieel om veilig op de weg te gaan. Of je nou fietst op een toerfiets, stadsfiets, racefiets of mountainbike, de remmen waarborgen je veiligheid. Een correcte afstelling van je remmen en het tijdig vervangen van versleten remblokjes draagt dan ook bij aan je veiligheid op de fiets. Doe je dit niet, dan kunnen je velgen beschadigen of werkt je rem niet goed onder normale omstandigheden en waarschijnlijk heel slecht als het regent. Er zijn verschillende soorten remmen te koop, kijk dus van tevoren welke soort remmen jij hebt op je fiets en zorg dat je eenzelfde remblokjes koopt als je deze wilt vervangen. Lees ook ons artikel over het vervangen van remblokjes.

Voor remmen en remblokjes kun je terecht bij Bol.com

Voorvork

In de voorvork klem je het voorwiel vast. Het is samen met het balhoofdstel van grote invloed op het besturen van de fiets. De meeste mountainbikes zijn voorzien van een voorvork met vering, zodat je weinig merkt van de verschillende ondergronden die je met mountainbiken tegenkomt. Een voorvork heeft bij een mountainbike dan ook een grote invloed op het comfort van de mountainbike. Ook op veel hybride fietsen zit voor extra comfort vering in de voorvork.

Voorvorken zijn te koop bij Bol.com

Stuur en stuurpen

Het stuur heeft uiteraard de grootste invloed op het stuurgemak van je fiets. De keuze voor welk stuur bij je past is uiteraard persoonlijk, over het algemeen geldt dat een smal stuur past bij iemand met een smal postuur en een iets breder stuur bij iemand met een breder bovenlichaam. Ook voor wielrenners en mtb’ers geldt dat een passend stuur en de juiste lengte stuurpen je houding op de fiets kan verbeteren. Een juiste houding op de fiets helpt blessures voorkomen.

Sturen zijn te koop bij Bol.com

Zadel

Een fietszadel kan met name bij lange fietsritten het comfort op de fiets voor een groot deel bepalen. Met een slecht fietszadel krijg je al snel last van zadelpijn, het is dan ook één van de belangrijkste fietsonderdelen. Toch is de keuze voor een zadel heel persoonlijk, omdat de ene persoon meer behoefte heeft aan een hard en breed zadel, terwijl de andere kiest voor een zacht en smal zadel. Belangrijk is in ieder geval om te kiezen voor een heren- of dameszadel, aangezien de anatomie heel verschillend is voor wat betreft het zitvlak van een man en een vrouw. Lees hiervoor ook ons artikel: Tips voor het kopen van een fietszadel.

Fietszadels zijn te koop bij Bol.com

Fietswiel

De wielen maken het contact met het wegdek en hebben dan ook een grote invloed op het rijgedrag van de fiets. Met de aanschaf van een nieuwe wielset kun je je fiets op een mooie wijze upgraden naar een hoger niveau. Ook ziet bijvoorbeeld een racefiets er strakker uit met een setje carbon wielen in plaats van versleten velgen.

De keuze voor een wielset hangt van verschillende factoren af, zo heb je de keuze uit hoge of lage velgen, carbon fietswielen of aluminium fietswielen en draadband wielen of tube wielen. Shimano, Mavic, Fast Forward, Zipp en Easton maken populaire wielsets welke goede reviews krijgen. Lees ook het artikel over het aanschaffen van een nieuwe wielset voor de racefiets.

Wielsets zijn te koop bij Bol.com

Fietsband

Je ziet al snel de bomen door het bos niet meer als je een fietsband wilt kopen. Online heb je de keuze uit een groot aanbod verschillende fietsbanden. Zo heb je fietsbanden voor de ‘gewone’ fiets, racefiets, mountainbike, cyclocross fiets. Maar ook tussen deze fietsbanden zitten grote verschillen, zo zijn er banden voor de racefiets met als kwaliteit zo weinig mogelijk profiel, zodat je minder rolweerstand hebt, maar ook banden die zich richten op het voorkomen van lekrijden. Uiteraard is het een persoonlijke keuze, waar je je prioriteiten legt.

Bij het aanschaffen van binnenbanden voor je fiets is met name de maat van belang. Indien je een te grote band aanschaft gaat deze namelijk dubbel zitten langs de velg en wordt je vroeg of laat opgeschrikt door een klapband.

Tenslotte kun je nog kiezen voor tubes. Tubes vormen een binnen- en buitenband ineen. Tubes zijn vooral populair onder de fanatieke wielrenners die de tubes verkiezen boven een binnen- en buitenband vanwege de betere wegligging en fijner rij gemak. Voor hobby wielrenners hebben tubes niet veel zin, want bij een lekke band kun je niet even snel van band wisselen. De tube moet namelijk met tubelijn om de band heen worden geplakt en daarna een aantal uren uitharden, niet optimaal dus voor tijdens een trainingstocht.

Lees ook onze artikelen over banden voor een fietsvakantie, binnenbanden voor de racefiets en buitenbanden voor de racefiets.

Voor het kopen van binnenbanden raden wij Bol.com aan.

Over Onlinefietser.nl

Alweer tien jaar geleden startten we met Onlinefietser.nl. Als fietsliefhebbers vinden we het leuk om onze ervaringen op de fiets te delen. Onze redactie bestaat uit wielrenners, MTB'ers en vakantiefietsers. Inmiddels reden we vele tienduizenden kilometers voor het testen van fietsen, fietskleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires.

We werken samen met verschillende webshops op affiliate basis. We ontvangen een kleine commissie door te linken naar producten van deze webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs echter hetzelfde, je ondersteunt Onlinefietser.nl in het schrijven van goede content door via één van deze links een aankoop te doen, maar uiteraard is dit niet verplicht.