Fietspedalen

Je fiets, racefiets of mountainbike moet natuurlijk tiptop in orde zijn als je er op gaat fietsen. Blinkend en met een schone ketting. Je merkt het namelijk direct wanneer ketting of tandwielen smerig zijn en daardoor niet soepel draaien. Maar besteed jij ook wel eens aandacht aan je pedalen? Pedalen zijn een belangrijk onderdeel van een fiets die vaak niet de aandacht krijgen die ze verdienen. Dat is vreemd, want via je pedalen zet je jouw lichaamskracht rechtstreeks om in de aandrijving van je fiets, racefiets of mountainbike.

Beste fietspedalen Stadsfiets

Bij het aanschaffen van pedalen voor je “gewone” fiets oftewel stadsfiets kun je het beste rekening houden met de volgende kenmerken. Naast het materiaal kun je je keuze voor een pedaal baseren op de mate van grip die de antisliplaag (indien aanwezig) geeft. Daarnaast is een pedaal altijd een goede plek voor het plaatsen van extra reflectoren, naar onze mening is het aanwezig zijn van dergelijke reflectoren een absolute pre.

Fietspedalen voor de gewone fiets zijn te koop bij Bol.com

Beste fietspedalen e-bike

We krijgen regelmatig de vraag of er speciale E-bike pedalen zijn. We kunnen er kort over zijn, nee die zijn er niet. Uiteraard zijn er wel specifieke eigenschappen die passen bij een E-bike pedaal.

Omdat je bij een e-bike wordt ondersteunt bij het trappen, zijn pedalen met een kliksysteem niet nodig, want er is geen behoefte aan extra trekkracht of vastzitten in verband met glijden op het pedaal. Waar je bij een elektrische fiets wel naar op zoek bent is dat de pedalen ook bij langere afstanden comfortabel aanvoelen. Een E-bike fietspedaal met een groot oppervlak is dan ook wenselijk.

Daarnaast is het aan te raden om een pedaal van goede kwaliteit te kiezen, deze zijn waarschijnlijk iets duurder, maar dan weet je zeker dat je pedaal niet halverwege de fietstocht afbreekt. Kijk bij het aanschaffen van een e-bike pedaal ook of het pedaal anti-slip heeft, zodat je tijdens het fietsen een betere grip hebt op het pedaal.

Fietspedalen voor de e-bike zijn te koop bij Bol.com

Beste fietspedalen toerfietser en vakantiefiets

Steeds meer mensen ervaren dat het maken van een stevige fietstocht een ontspannende bezigheid is waarbij je ook nog aan je conditie werkt. Toerfietsers heb je in alle soorten en maten: van mensen die fietsen vooral als een ontspannende bezigheid zien tot fanatieke toerfietsers die toertochten van soms wel 200 kilometer maken op een trekkingfiets.  Afhankelijk van het type toerfietser is het van belang de juiste pedalen uit te zoeken bij de fiets. Mensen die fietsen puur als ontspanning zien zijn meestal niet zo’n fan van pedalen waar je muurvast inzit. Speciaal voor die mensen zijn de toerpedalen ontwikkeld. Aan de ene kant plat en dus te vergelijken met het pedaal van een stadsfiets, aan de andere kant voorzien van SPD’s waardoor je de kracht maximaal kwijt kan en toch gemakkelijk uit de binding kan klikken als dat nodig is. De Shimano Click’R en Shimano PD pedalen hebben deze functionaliteit. De absolute top voor vakantiefietsers zijn de Shimano XT pedalen, een goedkopere variant zijn de GR-500 pedalen. De schoenplaatjes van deze SPD pedalen vallen in de zool van je schoen, zodat je normaal kan lopen zodra je van de fiets afstapt.

Toerpedalen zijn onder meer te koop bij Bol.com & Fietsvakantiewinkel

Beste racefietspedalen

Wanneer jij je racefiets gebruikt om echt fanatiek over de wegen te scheuren dan mag er beslist wel wat extra aandacht worden besteed aan de racefietspedalen die je op je racefiets monteert of laat monteren. Wanneer je namelijk niet over de juiste pedalen beschikt verdwijnt er een hoop energie terwijl je er geen snelheid voor terug krijgt. Er is in elk geval één ding zeker, de tijd dat er nog met toeclips werd gereden is al lang voorbij en de pedalen die door de verschillende fabrikanten worden ontwikkeld worden alleen maar beter. De vraag is alleen voor welk type racefietspedaal jij een voorkeur hebt. Waarschijnlijk kies je in elk geval voor de pedalen van ofwel Look, ofwel Time, ofwel Shimano SPD-SL. Zonder twijfel zijn dit de grootste producenten en van alle drie deze merken kan worden gezegd dat ze topkwaliteit leveren met hun pedalen. De keuze voor het juiste pedaal is vaak voor een groot gedeelte een kwestie van smaak. Racefietspedalen zijn onder meer te koop bij Bol.com.

Beste MTB pedalen

MTB pedalen hebben natuurlijk voor het grootste gedeelte dezelfde eigenschappen als pedalen die op een racefiets worden gemonteerd. Door middel van de pedalen breng je kracht over op je ketting en zo wordt de fiets aangedreven. Racefiets en mountainbike zijn wat dat betreft gelijk. Toch zijn er ook een aantal eisen die er aan MTB pedalen worden gesteld waardoor dit pedaal uniek is, en duidelijk afwijkt van een regulier wielrenpedaal. Dit heeft vooral te maken met het terrein waarin het MTB pedaal moet blijven functioneren. Offroad, en dus modderig, zanderig en vol met natuur die schitterend is, maar wel een aanslag vormt op je pedalen. Daar komt bij dat je tijdens het mountainbiken snel uit je pedaal moet kunnen komen, bijvoorbeeld als een heuveltje toch iets te steil blijkt te zijn. al deze specifieke eisen leiden tot een mtb pedaal, en aangezien mountainbiken enorm populair is doen de beste fabrikanten op het gebied van fietsonderdelen alle moeite om je van dienst te zijn. De populairste merken zijn SPD (Shimano) en Time MTB. MTB pedalen zijn onder meer te koop bij Bol.com.

Over Onlinefietser.nl

Alweer tien jaar geleden startten we met Onlinefietser.nl. Als fietsliefhebbers vinden we het leuk om onze ervaringen op de fiets te delen. Onze redactie bestaat uit wielrenners, MTB'ers en vakantiefietsers. Inmiddels reden we vele tienduizenden kilometers voor het testen van fietsen, fietskleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires.

We werken samen met verschillende webshops op affiliate basis. We ontvangen een kleine commissie door te linken naar producten van deze webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs echter hetzelfde, je ondersteunt Onlinefietser.nl in het schrijven van goede content door via één van deze links een aankoop te doen, maar uiteraard is dit niet verplicht.